Witam!
Jak w tytule: podkręciłem ten procesor do 2.75Ghz, wszystko śmigało, temperatury ok(wymieniłem chłodzenie), system był stabilny. Dzisiaj wymieniłem kartę graficzna z GeForce 8600GT na Radeona HD4890 i po włączeniu kompa BIOS wystartował z optymalnymi ustawieniami tzn. FSB 11x200Mhz. Jak wchodzę w BIOS i chcę podnieść FSB choćby o 1 Mhz to komp się restartuje 2 razy i znowu odpala na optymalnych.... Próbowałem zmieniać napięcia, timingi itp itd i nic. Co to może być?
Mój sprzęt
procek:C2D E4500
grafika: HD4890
ram: 2x 2Gb (dual mode)
zasilacz: OCZ StelthXstreme2 500 W
Moze ustaw w Boisie taktowanie PCI-E na sztywno na 100Mhz.
Próbowałem ustawić na sztywno PCI-E - nie dało rady.
Zasilanie wpięte, ale sterowniki usunąłem dopiero jak uruchomiłem kompa z Radkiem w środku przed instalacją catalyst.
Ustaw na sztywno PCI-E na 100MHz, mnożniki RAM'ów zmniejsz, wyłącz oszczędzanie energii przez CPU ( głównie Spread Spectrum - albo jakoś podobnie :P ). Napięcia oczywiście zmieniasz z auto na stałe.
EDIT : Ale co nie dało rady? Nie dało rady ustawić PCI-E 100MHz na sztywno czy po zmianie nadal PC nie dał rady wstać?
Spróbuj zaktualizować BIOS w MB.
Niedało rady tzn. po ponownym uruchomieniu ustawienia wróciły do optimum, BIOS zakutalizowany.
Zapomniałem napisać jaką mam płytę: Gigabyte GA P35 DS3L
Orzołek -- spróbuję:)
Jak masz jeszcze starą grafikę to zobacz czy to samo się dzieje ze starą.
Jeśli jej nie masz to spróbuj może wyjąć nową grafikę, przeczyścić ( najlepiej powietrzem w sprayu :P ) slot PCI-E i jeszcze raz ją włóż. Jak wspomniałem zaktualizuj BIOS płyty głównej -
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-p35-ds3l_20/download/bios
Zainstaluj oczywiście najnowszy. Jak instalować BIOS znajdziesz w googlach :P
Spróbuj może jeszcze zresetować bios ( jak nie masz zworki CMOS, to odłączasz komputer od zasilania, wyciągasz baterię z MB na jakieś 15 minut, wsadzasz znowu baterię, podłączasz i włączasz komputer. To też często pomaga :P
Rozkręciłem wszystko i przedmuchałem sprężonym powietrzem, zaktualizowałem BIOS, później go zresetowałem. Jak zamontowałem starą kartę to problem zniknął, ale gdy wsadziłem znów HD4890 - to jest to samo co wcześniej. Nie mam już pomysłów....