Witam. Wziąłem od rodziny laptopa chyba fujitsu siemens amilo p1536 coś koło tego. Niestety gdy chce włączyć komputer pokazuje się aktywacja systemu której nie da się wyłączyć. Jak chciałem od nowa zainstalować windowsa nie widzi dysku twardego. I tutaj jestem w kropce bo znalazłem porady dot. tego problemu ale rozwiązanie jest z poziomu systemu a ja nie mogę go uruchomić. Niestety mam mało informacji dotyczących komputera i systemu ale mam nadzieje że mi pomożecie albo chociaż naprowadzicie na rozwiązanie.
A moze wiesz chociaż, jaki system próbujesz tam zainstalować? Domyślam się, że XP. Domyślam się też, że nie próbowałeś wyłączyć AHCI.
Oczywiście XP a AHCI próbowałem ale nie mogę znaleźć. Wiem jeszcze że jest tam Phoenix Bios.
Jeśli to jest Amilo Pi 1536, to w BIOSie Phoeniksa nie ma opcji dotyczących SATA (AHCI). Na 100%. Jeszcze godzinę temu stawiałem system na identycznym modelu (XP, taki też jest defultowo zainstalowany).
Bierzesz:
1. Płytkę z Windowsem.
2. Program nLite.
3. Sterowniki SATA ze strony Intela (Intel Rapid Storage, ICH7).
Integrujesz sterowniki, instalujesz Windowsa, wszystko gra. Poradnik znajdziesz w sieci chociaż cała procedura to właściwie 4 kliknięcia myszką.