problem z kartami pamięci i niekiedy z pendrive'ami
Elo wszystkim, mam problem taki jak w temacie.
Od marca zeszłego roku mam Win7(wcześniej miałem kochanego XP i błędy tego typu wydawały mi się jakby z kosmosu) problem pojawił się już na samym początku gdzieś pod koniec marca z pendrivem, ale wtedy wystarczyło że odłączyłem i podłączyłem tego pendriva i działało,
później gdzieś w wakacje miałem problem z kartami microSD i SD(musiałem koleżance trochę poprzerzucać to na płytki itd.) - były one w urządzeniach, nie korzystałem z czytnika kart i za pierwszym razem podłączyłem i wszystko działa tylko musiałem natychmiast odejść od tego bo musiałem ojcu pomóc i odłaczyłem to poprzez "bezpieczne usuwanie sprzętu", wróciłem na wieczór podłączam i problem bo się wyświetlił błąd jakiś przy instalowaniu i poczekałem trochę samo się naprawiło,
następnie gdzieś od początku stycznia posiadałem już SE:LwW kupiłem nową kartę(8GB) bo wiadomo 2 GB to za mało, podłączyłem pierwszy raz - działa, na drugi dzień znowu - nie działa więc czekam, aż się zrobi samo po 1 godz. zirytowałem się odinstalowałem wszystkie sterowniki i zainstalowały się same i znowu nic, więc zainstalowałem tego PC.. (coś tam co w SE wyskakuje po podłączeniu do kompa) i zaczęło działać,
a dzisiaj siostra poprosiła mnie żebym zrzucił jej parę piosenek na MP4(jeszcze w niedziele prawie działało(prawie bo było tak jak w przypadku pendrive'a)) i problem nie do rozwikłania oczywiście na początku mi się wyświetliło że żeby poprawnie działała to muszę ją sformatować i postanowiłem, że to co jest w środku to przerzucę na kartę microSD(bo ma slot) i dopiero sformatuje; po 53 minutach mozolnego klikania: pamięć wewnętrzna - plik - kopiuj - cofnij - pamięć zewnętrzna - wklej i tak całe 3 GB razy bo pier****** PENTAGRAM nie mógł łaskawie dodać opcji "skopiuj wszystko na kartę pamięci" podłączyłem MP4 pod kompa i czekam, aż wyświetli się opcja z formatowaniem i nic - dałem już sobie spokój i postanowiłem że wezmę od kumpla czytnik kart - wrzuciłem do niego kartę i nic - to samo co z MP4 - nie znajduje urządzenia
PS. Spróbuje z resztą kart bo mam ich w domu z 15, ale postarajcie się dojść do przyczyny czemu mam takie problemy z pamięciami przenośnymi i dodam jeszcze, że z kontrolerami pod USB nie mam problemów(kierownica, pad)
Czy przypadkowo nie włożyłeś dawniej jakiegoś "zbyt mądrego" pendrajwa, który swą "mądrość" przekazał systemowi i zainstalował "mądre oprogramowanie" - które w założeniu miało Ci ułatwić życie poprzez indeksowanie plików i takie tam inne "rzeczy"?
Pracuję na uczelni i (za przeproszeniem) wkładałem swojego pendrajwa we wszystko co możliwe na salach wykładowych i nigdy win7 nie robił problemów.
Jeśli to nie problem sprzętu (można to np. sprawdzić za pomocą Linuxa załadowanego z płytki - czy robi problemy w tym samym gnieździe), to może złapałeś wirusa?
Skoro sugerujesz wirusa to przeskanuje kompa ale nie sądzę bo w zasadzie skanuję go regularnie co miesiąc i wtedy kiedy mi wyskoczy jakiś wirus podczas surfowania po necie,
a z tym "mądrym pendrivem" to nie - tylko 2 swoje(a w zasadzie 1 bo 1 GB mi starcza a 16GB kupiłem bo kiedyś jak miałem jeszcze XP to jak szalony brałem różne pendrive'y (różne gierki, filmy) więc postanowiłem kupić sobie własnego a teraz z niego nie korzystam) ten 1GB to zdjęcia przeniosę dla kogoś, prezentację ale zaraz jak go podłączam to automatycznie tak profilaktycznie skanuję i formatuję więc w jakieś złośliwe oprogramowanie nie wierzę, ale zobaczymy
Czy w katalogu głównym problematycznych pendrajwów masz plik autorun.inf?
Jeśli tak - zobacz co tam jest - może coś Ci się tam "zalęgło" - niekoniecznie wirus - pozostałość po wkładaniu do innego komputera z "mądrym oprogramowaniem".
ale one nawet się teraz nie instalują tzn. "wkładam" pendrive'a i pozostaje na tym ż on się niby zainstalował i poźniej nic nawet się nie wyświetla w "Mój komputer", a w "urządzeniach i drukarkach" jest ale go nie mogę włączyć
Przeczytaj - może będzie pomocne:
http://forum.idg.pl/topic/208215-pendrivey-nie-dzialaja-tylko-na-moim-komputerze/
Przeczytałem to i tylko 2 pytania:
- wolałbym najpierw sprawdzić z tym rejestrem(http://forum.idg.pl/topic/208215-pendrivey-nie-dzialaja-tylko-na-moim-komputerze/) bo też nie mam tego HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies tylko nie wiem jak napisać tą formułkę w notatniku - pomożesz?
- ewentualnie jak tamto nie zadzaiała to jak zainstaluje TDSKillera z tego tematu http://forum.idg.pl/topic/208335-logi-hijack-sreng/#entry1621279 to nie będzie się "gryzł" z Avastem i nie będzie żadnych problemów
Jesli masz czytnik firmy Pentagram, to go zmien. Sam mialem taki montowany w slocie 5'25 i mialem te same problemy. Na 4 roznych systemach operacyjnych byl problem z odczytem WYLACZNIE kart sd/msd itp.
USB w takim czytniku jest podlaczone 1:1 do plyty glownej i jesli masz problemy z dzialaniem, to usun wszystkie drivery w menedzerze urzadzen w "stacje dyskow">?Generic USB..... Potem kliknij "skanuj w poszukiwaniu zmian sprzetu", system ponownie je zainstaluje. Najlepsze jest to, ze drivery pod USB1+2 w win7 sa takie same jak w win 98/xp.
Jesli urzadzenia podpinane przez USB do tego czytnika dalej nie beda dzialac, to jeszcze raz zamontuj wtyczki do plyty glownej(w tym pentagramie co posiadalem trzeba bylo samemu pin<>pin podlaczyc do plyty).
nie wiem jak napisać tą formułkę w notatniku - pomożesz?
Używam Linuxa .. i nie mam możliwości sprawdzenia "na żywo" - a pamięć jest zawodna .. ale z tego co pamiętam nie trzeba pisać w notatniku tylko przeedytować klucz w edytorze rejestru .. może ktoś używający Windows Ci poda co tam trzeba kliknąć i wpisać.
Z tym wpisem do rejestru nie zadziałało, a jak zainstaluje TDSKillera z tego tematu http://forum.idg.pl/topic/208335-logi-hijack-sreng/#entry1621279 to nie będzie się "gryzł" z Avastem i nie będzie żadnych problemów?