Witam mam taki oto problem. Mianowicie przeinstalowałem system windows i nie mogę sobie poradzić z kartą dźwiękową. Otóż jest to zintegrowana karta o nazwie ATI function DRIVER for High Definition Audio ATI AA01.
Zainstalowałem do niej sterowniki Realtek HD R214 dla Visty. No i niby wszystko cacy jednak nie wykrywa mi mikrofonu . Nic a nic żadnej ikonki nawet. Potrzebuję pomocy .
Sciagnij sterowniki do swojego konkretnego modelu plytry glownej, zamiast instalowac jakies losowe.
No to odkręć boczną ściankę obudowy i przeczytaj model z samej płyty. 30 sekund roboty. Ewentualnie sprawdź innym programem (Cpu-z albo cóś).
Dobra znam nazw płyty oraz niby karty dźwiękowej.
Zastanawia mnie jednak to ,że są dwie karty ?
Jedna to Analog Devices AD1986A@VIA VT8237A HD AUDIO CONTROLLER a druga ATI RADEON HDMI @ ATI RV710/730/740 HD Audio Controller.
DO ktorej szukac sterów >?
Zastanawia mnie jednak to ,że są dwie karty ?
Czyżby windows linuxiał szybciej, niż myślałem ;)
Mam tak w Linuxie (z dokładnością do modelu czipa) i zawsze wybieram tę pierwszą (no chyba, że przez HDMI chcę przesłać film z dźwiękiem słuchanym na TV).
zainstalowałem sterowniki pod płytę . wszystko działa poprawnie . mam jednak jeszcz jedno pytanie . mikrofon działa ale cicho. pamietam ,ze zawsze byla opcja typu "wzmocnienie mikrofonu" tutaj jej nie ma w żadnej zakładce . to wina sterów ? gdzie to sie podziało ?