Witam. Wczoraj zamontowałem nową płytę główną, procesor i RAM. Płyta, którą zakupiłem to AsRock B75 Pro 3. Informatyk, który mi montował tę płytę powiedział, że gdy się ma Windowsa 7 Home premium to całkiem możliwe, że trzeba będzie zrobić reinstalacje wina. Tak więc zrobiłem odpalilem oryginalną płytkę windowsa, no i zatrzymałem się na jakim dysku chcę zainstalować windowsa. Wcześniej, rok temu gdy instalowałem takiego problemu nie miałem. Wygląda to następująco : Mam cztery dyski 0 na pierwszym jest partycja 1 następnie 2 potem 3 i na ostatnim pisze - nieprzydzielone miejsce. W typie na pierwszej partycji jest System, na 2 - Logiczny, 3- Logiczny, a w ostatniej nic. Ktoś też spotkał się z taką sytuacją i wie co powinienem zrobić? Jeśli tak byłbym bardzo wdzięczny za opisanie mi krok po kroku co mam zrobić.
https://www.gry-online.pl/forum/problem-z-uruchomieniem-komputera-4/z4c55ea1
Post 37, najlepsza rada:
oddaj komputer w ręce kogoś kto się zna. A jeśli nadal chcesz uparcie próbować to po prostu znajdź jakiegoś kumpla, który Ci pozwoli być przy naprawie i da możliwość podpatrzeć co takiego robi.
No dobra już dobra od puszczę sobie ...tylko jedno pytanie jeszcze mam. To możliwe, że nie mogę przejść dalej z tego powodu, że mam Pakiet OEM System Builder , ograniczoną licencje?
Nie możesz przejsc dalej bo patrzysz sie w ekran i nic nie robisz. Zaznacz dysk z 'system' wcisnij formatuj. Pozniej zaznacz ten HDD i wcisnij dalej.
Już sobie poradziłem sam. Po prostu wchodziłem nie w ten dysk co powinienem, głupi błąd, no ale trudno :P Piszę już z komputera i wszystko śmiga. Tylko tak patrzę na temperatury, procesora dochodzą do 65 stopni, a karty do 75. To chyba jeszcze nie są groźne wyniki?
Tylko tak patrzę na temperatury, procesora dochodzą do 65 stopni, a karty do 75. To chyba jeszcze nie są groźne wyniki?
Zależy od procesora i karty, ale jeśli to temperatury w spoczynku to sprawdziłbym ten temat głębiej.
Nie, podczas gry w Battlefield 4 Najwyższa temperatura przez 20min. gry procesora to 71 stopni na rdzeniu nr. 3, , a na karcie 85. Sprawdzałem za pomocą programu HWMonitor
Jak myślisz siwy? Karta chodzi no nie powiem dość głośno, moje chłodzenie do procesora jest z Zalmana, więc powinno być ok.
To, że jest od Zalmana nie musi oznaczać, iż jest cudowne i najwspanialsze. Zależy od chłodzenia na GPU. Na starym PC posiadałem Radeona 4770 jeśli dobrze pamiętam, który potrafił osiągać takie temperatury. Inną przyczyną może być zakurzona karta graficzna. Wracając do płyty głównej i to będzie strzałem lecz może masz wyłączoną automatyczną regulację obrotów wiatraczka w BIOS'ie ? Mój procesor nie osiąga takich temperatur nawet podczas długiego renderowania a posiadam standardowy Intelowski cooler. To też jednak kwestia wentylacji obudowy.
No faktycznie nic się w biosie nie bawiłem z chłodzeniem. To co do procesora może tak być. A karta... może być problemem to że musiałem przenieść ją na dolne wejście na płycie głównej, bo w tym u góry nie wykrywało karty ?
Domin, a wiesz może jak ustawić w biosie automatyczną regulację ? Mój Bios to ten kolorowy UEFI.
Widocznie coś źle "zrobiłeś" skoro nie działała w górnym slocie. Płyta ma możliwość CF więc w górnym również karta musi działać. Najlepiej gdybyś zawołał kogoś kto się na tym po prostu zna i sprawdził wszystko dokładnie. I lepiej nie baw się w tym biosie :) Zmiana pozycji karty z górnego PCI na dolne nie ma wpływu na jej temperaturę. To przecież tylko kilka cm. Może jest bardzo zakurzona tak jak pisałem wcześniej.
ps. Jest coś takiego jak edytowanie postów więc proszę być używał tej funkcji. Prędkość obrotów wentylatora możesz zmienić z poziomu systemu instalując program, który znajduje się na płycie, która powinna znajdować się w kartoniku, w której się znajdowała. Wtedy wygląda to podobnie do tego
Lub pobrać SpeedFan i w nim regulować sobie obroty. On jednak z tego co pamiętam nie zapamiętuje ustawień i po ponownym uruchomieniu PC trzeba ponownie ustawiać lecz nie mam pewności.
ps2. To słowo CHYBA powinno sprawić byś przestał się tym interesować gdyż jeśli coś pomylisz będziesz musiał zresetować np. bios a z tym sobie nie poradzisz chociaż jest banalne.
Nie no, zakurzona nie jest. :p
Ale aż tak trudno zmienić to w tym Biosie czy to kwestia przestawienia czegoś na Automatic? No bo to bym chyba jeszcze umiał ..
Dobra tam jak jest CPU Fan 1 & 2 Setting ustawiłem na Automatic mode, przy Target CPU Temperature na co jest najkorzystniej ustawić? 50 stopni / 122 F? Hm... tam gdzie jest Prędkość wentylatora (Target Fan Speed) mam tylko level 1, ustawić na 3? :p
Ustawiłem tak :
CPU FAN 1 & 2 Setting - Automatic mode
Target CPU Temperature - 50/122
Target Fan Speed - lvl 4
Proszę, powiedz mi tylko czy jest dobrze, nie będę już zadawał idiotycznych pytań, które są pewnie w większości moich postów. No racja prawie nic się na tym nie znam bo mam dopiero 15 lat i nie miałem w ogóle doświadczenia z tymi rzeczami, no ale w końcu pora żeby zacząć się czegoś uczyć w tych tematach., nawet jeśli miałby mi wybuchnąć komputer ;>