Problem z instalacją Gier - Steam

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
01.10.2014 19:52
Po prostu Gram
1
odpowiedz
Po prostu Gram
81
Bambus

Problem z instalacją Gier - Steam

Witam, Mam dziwny i bardzo męczący mnie problem na Steam.
Wygląda to tak:
30.09.2014
Skasowałem dwie gry (Dungeon Siege III i Magicka), po tem zainstalowałem Saints Row 2 i Jagged Alliance.
Jagged A. działa bez problemu, lecz mam problem z Saints Row 2 po zainstalowaniu pisze, "Wymagana aktualizacja" i każe mi pobrać chyba z 6GB. Pomyślałem, że to błąd i skasowałem i ponownie zainstalowałem tą grę. Teraz kazało zaktualizować około 1GB. Z dysku ubyło mi 12GB, czyli tyle ile wymaga gra. Dziwne było też to, że gra zainstalowała się w następującym folderze: C:\Program Files\Steam\SteamApps\downloading\i tu w pierwszy folder(on się nazywa samymi cyferkami). Wszystkie gry instalują się w "...\SteamApps\common\" i tam wszystkie siedzą. W tym folderze zrobił się folder Saints Row 2 lecz zajmuje tylko 2,5mb a cała reszta (12GB) w folderze "downloading". Nie mam pojęcia czemu?
Zainstalowałem Saints Row 2 na komputerze brata (w wakacje) i tam wszystko jest dobrze. Cała gra w folderze"common", nie wymagało żadnych aktualizacji i od razu można było grać nawet w Offline. A u mnie kicha.

01.10.2014
Kupiłem na promocji Steam Borderlands 2, i zainstalowałem z płyty kolegi. Gra się zainstalowała i znów Aktualizacja z kosmosu! Gra tak jak Saints Row 2 zainstalowała się w "downloading". Też w folderze nazwanym samymi cyferkami lecz innym niż SR2. Pomyślałem, że to może aktualizacja Steam coś namieszała więc znów zainstalowałem DSIII, lecz ono działa bez problemu. Tam gdzie są pokazane aktualizacje i ile ciągnie neta ("Obecnie", "Najwięcej" i "Całkowicie") pisze: Borderlands 2 "Graj", Pobrano 4.4 GB/5.9 GB, Wymagana aktualizacja. Zainstalowałem Borderlands 2 na komputerze brata i to samo, nawet się zainstalowało w "downloading" tak jak u mnie, lecz u mnie było to samo s SR2 a u niego jest z nim normalnie. na jego kompie też jest wymagana taka sama aktualizacja.
Lecz ten kolega od którego pożyczyłem tą płytę, ma wszystko normalnie, zainstalował, wszytko git bez aktualizacji. Zainstalował ją jeszcze przed wakacjami. do dziś, żadnej aktualizacji (czy tam jedna ale tylko 20mb a nie 2GB!).

Więc co się dzieje?
Parę drobiazgów które może wam pomogą rozwikłać mój problem:
- Mam antywirus Acrabit, licencja na rok z Cd-Action.
- Mój kolega (właściciel płyty), ma antywirus Eset.
- Na komputerze mojego brata jest antywirus AVG 2013.
- Ostatnio instalowałem grę na dysku F:\ i musiałem zrobić tam folder "Steam".
- Jeszcze nie próbowałem wyłącać antywirusa, może on coś mąci.
- Mam 40Gb miejsca na dysku więc gra spokojnie się mieści nawet na zalecanych (20gb).
- SR2 i Borderlands 2 pierwszy raz są instalowane na komputerze. A Jagged A. i DSIII już drugi raz. To więc sądzę dlatego, że to może aktualizacja.

Tylko nie piszcie czegoś typu: "Po prostu to zaktualizuj", bo jak bym mógł to bym to już dawno zrobił i się nie pytał. Mam niestety Modem Internetowy z limitem 300 Mb.

Ktoś z was lub waszego otoczenia nie ma/miał podobnego problemu?

01.10.2014 20:04
Szyszkłak
2
odpowiedz
Szyszkłak
221
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

To że Border dociąga jakieś update to normalne, że zajmują one trochę to całkiem możliwe.

01.10.2014 20:14
Po prostu Gram
3
odpowiedz
Po prostu Gram
81
Bambus

No ok, a Saints Row 2? I czemu było w folderze "downloading?

01.10.2014 20:14
4
odpowiedz
zanonimizowany502
41
Konsul

Witam,
dołącze się do wątku z pytaniem
Podczas ściągania gry PayDay2 ze steam wyskakuje w różnych momentach (przy 40 drugi raz 50 , jeszcze inny 27% ściągniecia gry) komunikat - pobrane pliki są nieprawidłowe.

Oczywiście mogę wznowić pobieranie i albo wyskakuje ten komunikat od razu albo dociągnie kolejny 1% i znów wyskakuje komunikat.

Odinstalowałem steam i na nowo instalowałem, wywalałem przy tym wszystkie pliki z tego katalogu i nic.
Niestety nie mogę się nigdzie doszukać rozwiązania problemy, albo słabo szukam albo juz po prostu ręce mi opadają. Więc być może ktoś tak miał i wie o co tu chodzi?
Z góry dziękuje

01.10.2014 21:08
Po prostu Gram
5
odpowiedz
Po prostu Gram
81
Bambus

Pomorze ktoś?

01.10.2014 21:34
nagytow
6
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Pomorze to nad morzem.

Steam sciaga wszystkie gry do "downloading" i dopiero potem przenosi do odpowiednich katalogow. Instalujesz gre z plyty, wiec oczywiste, ze nie masz wszystkich aktualizacji, Steam je dociagnie.

Martinez - Sprawdz spojnosc plikow gry.

02.10.2014 05:47
7
odpowiedz
zanonimizowany502
41
Konsul

nagytow - ale jak to zrobić?

02.10.2014 08:12
Matt
8
odpowiedz
Matt
276
I Am The Night

Martinez - PPM na wybrany tytuł w bibliotece > properties > local files > verify....

02.10.2014 08:27
9
odpowiedz
zanonimizowany502
41
Konsul

Przepraszam Was za tzw "noobskie" pytania po prostu nie używałem wcześniej steam'a, skusił mnie kolega na ten tytuł :) i tak sie zaczeła moja przygoda. W domu sprawdze!

02.10.2014 17:38
10
odpowiedz
zanonimizowany502
41
Konsul

Nic nie pomaga sprawdzenie spójności, pokazuje, że jest wszystk OK i dalej nie ciągnie mi plików wyskakuje ten sam błąd.
Odinstalowywałem steama juz ze 3 razy, kasowałem wszystko z katalogu zostawiajac 1 folder i steam.exe jak wyczytałem i to też nie pomaga.

Jak ktoś ma pomysł to proszę, aczkolwiek już wiem, że nigdy więcej nie kupie już gry pod syf jakim jest steam.

02.10.2014 18:31
Tomeis
11
odpowiedz
Tomeis
117
Konsul

Partycje sa w ntfs, nie fat32?
W czasie instalacji gry z plyty nie lepiej nie ruszac nic w steam, raz mi przerwal instalacje i chcial pobrac wszystko z plyty, a nie wiem co klikalem.
Przeniesc zawartosc plyty na dysk twardy i z dysku instalowac (i antywirusa wylaczyc jak skanuje w tle)
Mozna wymusic instalacje z plyty, ale jak wykryje aktualizacje to i tak ja pobierze
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=5357-FSQM-0382
"C:\Program Files\Steam\Steam.exe" -install E:
domyslna sciezka do steama, trzeba wpisac jaka sie ma na kompie, a gdzie E: to litera napedu czytnika.

Jezeli masz pendrive/dysk przenosny/wspolna siec czy inna mozliwosc przekopiowania plikow z cudzego komputera to mozna przeniesc pliki gry z foldera steama miedzy komputerami, przy pierwszym uruchomieniu na nowym cos zweryfikuje, ale skoro to bedzie cala gra to nie bedzie aktualizacji.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl