Posiadam komputer:
Płyta główna GA-870A-USB3
Procesor AMD Phenom(tm) II X6 1090T
Karta graficzna G-force GTX 550 Ti
Komputer zakupiony rok temu
Problem jest następujący:
Wszystkie gry nagle zaczęły się ciąć niezależnie od ustawień graficznych. Sformatowałem dysk ponieważ myślałem, że to od wirusów itp, ale po formacie jest nadal tak samo. Tną mi się nawet takie gry jak Assassin's Creed, Gothic III.
Około 1/2 roku temu zepsuł się wyświetlacz na przodzie obudowy od kontrolowania wentylatorów, ale problemy pojawiły się około tydzień temu
Bardzo źle.. przeczyść komputer (porządnie!) sprężonym powietrzem i sprawdź czy wszystkie wentylatory działają jak powinny.
Na procesorze mam założone dodatkowe chłodzenie pasywne + wentylator. Na karcie, procku, zasilaczu wentylatory działają, natomiast z tyłu obudowy wentylator nie działa
Ten od zasilacza? Wymacaj czy tył jest gorący, jeśli tak to zasilacz do wymiany. Wtedy zalecałbym jak najszybszą wymianę bo może się to znacznie gorzej skończyć.
A te 80 stopni masz w stanie spoczynku? Tak jak napisał ArtoseruS, "wyfukaj" porządnie wnętrze jakimś powietrzem czy innym odkurzaczem i sprawdź.
Zasilacz ma osobne chłodzenie i jest zimny, ten niedziałający to jest pod zasilaczem z tyłu obudowy. Przeczyściłem wszystko temperatura podczas grania w Gothic 3 na dysku 33, a na procesorze 32, natomiast na karcie graficznej temperatura jest nadal ok 70 stopni i dalej gry tną się.
Ten wentylator z tyłu obudowy jest podłączony pod wyświetlacz do sterowania wentylatorami, dźwiękiem itp, który nie działa.