Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Prawdy i mity n.t burzy

01.06.2011 19:03
Predi2222
📄
1
Predi2222
101
CROCHAX velox

Prawdy i mity n.t burzy

Jak to jest z tą burzą,słyszałem różne historyjki nt tego zjawiska np:
-nawet jeśli odłączysz wszystkie urządzenia od prądu to i tak podczas uderzenia pioruna w słup lub antena tv wszystkie urządzenia zostaną spalone.
-że rozmowa przez komórkę w czasie burzy może przyciągać błyskawice
-słyszałem też historyjkę że gry piorun uderzy bezpośrednio w mur domu to może z niego wyrwać cegłę.
-piorun gdy uderzy w drzewo to może hmm wszczepić(?) doń mały żar który później tli się w drzewie.
-gdy piorun uderza w mały kamień to ponoć zamienia (stapia) go w okrągła kulkę.

01.06.2011 19:12
2
odpowiedz
zanonimizowany298778
85
Legend

myślałem, że takie wierzenia razem z czarownicami wyginęły.

01.06.2011 19:13
3
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

-nawet jeśli odłączysz wszystkie urządzenia od prądu to i tak podczas uderzenia pioruna w słup lub antena tv wszystkie urządzenia zostaną spalone.

mysle ze chodzi ci nie o odłączenie a wyłączenie > tak

-że rozmowa przez komórkę w czasie burzy może przyciągać błyskawice . > był taki przypadek w wawie piorun poraził parkę która schroniła sie pod drzewem (al. jerozolimskie okolice dw zachodniego) krązyło info ze rozmawiali przez tel.

-piorun gdy uderzy w drzewo to może hmm wszczepić(?) doń mały żar który później tli się w drzewie. > tak a nawet płonie

-gdy piorun uderza w mały kamień to ponoć zamienia (stapia) go w okrągła kulkę. > pamiętam z dzieciństwa znalezione pioruny . taki wale 1 cm na 5 cm podobny do bursztynu . ale czy to był piorun ? tak mówili

01.06.2011 19:14
4
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

nawet jeśli odłączysz wszystkie urządzenia od prądu to i tak podczas uderzenia pioruna w słup lub antena tv wszystkie urządzenia zostaną spalone.

Bzdura. W dom mojego sąsiada uderzył piorun dwa albo trzy lata temu. Spaliło mu wszystkie telewizory z tym, że miał ja podłączone, oprócz telewizorów nic nie ucierpiało. No i pękła mu chyba któraś ściana, już dobrze nie pamietam. U mnie spaliła sie pralka...Huk niesamowity...nigdy więcej piorunów tak blisko domu...

01.06.2011 19:38
😜
5
odpowiedz
zanonimizowany498149
105
Senator

...w moj blok wczoraj piorun nie trafił a i tak neostrada przestała działać :D

01.06.2011 19:40
6
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

ja znam przypadek ze przewód wysokiego napięcia spadł na linie zasilającą dom. efekt był taki ze wszystkie urządzenia z wtyczką w gniazdku bez wyjątku eksplodowały. dostało sie nawet siatce ogrodzeniowej która po tym eksperymencie łamała sie jak zapałka.

01.06.2011 19:54
7
odpowiedz
dark5tu5
91
Konsul

Znajomemu kiedyś piorun walnął w ziemię w ogródku (w miejsce gdzie miał jakieś kable)... i po kablach komputer mu się "spalił"
A co do burzy to właśnie mamy w Łodzi ;p

01.06.2011 19:58
Max_101
8
odpowiedz
Max_101
57
Mów mi Max

- podczas burzy kwaśnieje mleko :p

01.06.2011 20:06
😉
9
odpowiedz
zanonimizowany595212
51
Generał

- podczas burzy kwaśnieje mleko :p

Podczas burzy dochodzi do zaburzeń Osnowy przez co Skrzaty materializują się w naszym świecie i szczają do kanek z mlekiem.

01.06.2011 20:10
10
odpowiedz
zanonimizowany736805
33
Konsul

1. Wyłączone mogą, odłączone raczej nie (chyba że im się bezpośrednio oberwie)
2. Teoretycznie tak, praktycznie trudno potwierdzić ale jeśli już to dość mało prawdopodobne. Najczęściej jest więcej celów które błyskawica może sobie upatrzyć w okolicy. Pamiętam sprawę osoby która coś tam robiła sobie w ogródku (kosiła trawę) i rozmawiała przez komórkę albo słuchała MP3. Błyskawica co prawda walnęła, ale w metalową rączkę narzędzia.
3. Hmmm, wyrwać cegłę może nie ale na pewno większą lub mniejszą szkodę (ubytek) ma szansę sprawić.
4. Zapalenie się drzewa po uderzeniu - jak najbardziej mozliwe.
5. O tym nie wiem. Wiem natomiast że przy uderzeniu błyskawicy w piasek może wytworzyć się szkło albo fulguryt.

01.06.2011 20:58
Ezrael
11
odpowiedz
Ezrael
197
Very Impotent Person

1. Nie. Po to są piorunochrony - elektryczność idzie po najmniejszej linii oporu, w tym przypadku właśnie po piorunochronie do ziemi i tam zostaje "rozładowana". Więc jeśli jest piorunochron, to nie rozłazi się to dalej. Bez niego teoretycznie chyba możliwe - poprzez indukcję. Elektryczność najczęściej występuje w parze z magnetyzmem, magnetyzm może spowodować wtórny obieg elektryczny w urządzeniach i je spalić. Ale nie znam się na tym wystarczająco dobrze, żeby przesądzić.

2. Aktywne telefony komórkowe wywołują jonizację powietrza w ich pobliżu, co oznacza zwiększenie prawdopodobieństwa, że tamtędy właśnie pójdzie piorun. Jest to jednak jonizacja na tyle mała, że zwiększenie ryzyka jest znikome.

3. Piorun to ogromna temperatura wywołująca gwałtowną zmianę ciśnienia (stąd grzmot). Jakieś uszkodzenia może więc wywołać. Ale czy wyrwać cegłę - wątpię. Łatwiej o jej pęknięcie, czy nawet całej ściany.

4. Jak najbardziej. To ogromna temperatura w miejscu uderzenia. Stąd zresztą pożary po burzach.

5. Tutaj to samo. Temperatura. Zależy przede wszystkim od rodzaju kamienia - piaskowiec się zeszkli, twardsze/bardziej lite skały raczej wytrzymają bez większych zmian.

Forum: Prawdy i mity n.t burzy