Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Praca w IT a stres?

20.08.2012 08:29
1
zanonimizowany858906
4
Chorąży

Praca w IT a stres?

Robie strony WWW (front i back end z naciskiem na front) i zastanawiam sie jak wyglada praca w branzy, wiem, ze ekonomicznie wszystko stoi dosc ladnie, ofert jest duzo, szczegolnie za granica, ale nie jestem pewien czy to praca dla mnie.

Chcialbym pracowac w branzy w Anglii (na poczatek) i zastanawiam sie jak wyglada taka praca od srodka, jak ze stresem? Deadline'ami? Ktos robi w branzy na wyspach i moze sie odniesc? Chetnie poczytalbym tez opinie ludzi z Polski. Na razie mam prace nie zwiazana z tym co robie, zarabiam calkiem niezle i mam w robocie swiety spokoj, chetnie bym ja zmienil, bo nie jest az tak rozwojowa i nie buduje swojego portfolio a z drugiej strony nie jestem pewien czy taki sam swiety spokoj bede mial pracujac jako front-end developer czy programista php.

20.08.2012 08:52
Regis
😊
2
odpowiedz
Regis
133

"Chetnie poczytalbym tez opinie ludzi z Polski."

Samo życie jest stresujące - nie ma dobrej pracy bez terminów i wymagań. Chcesz kasy, to musisz zaakceptować odpowiedzialność, bo jedno idzie z drugim w parze (wyjątek - biurwy na państwowym).

Pracuję w IT od 7 lat (z czego 2 lata na początku dłubałem jakieś badziewne stronki za badziewną kasę, potem jako backend/system developer "tu i tam"), aktualnie dla średniej wielkości, dość znanej (a przynajmniej - rozpoznawalnej) firmy ze skandynawii w oddziale w PL - o atmosferze w pracy złego słowa nie powiem, stresów zbytnich nie cierpię, ale oczywiście terminy są, wymagania też to oczywiste. Ale całość jest robiona "z głową", terminy są realne, a kierownictwo jest "techniczne", więc rozumie, że nie wszystko się da zrobić w rozsądny sposób lub w rozsądnym czasie :)

Wydaje mi się, że jeśli firma dobiera sobie odpowiednich ludzi, a pracownicy są zadowoleni z pracy, to nie wiele miejsca na "kwasy" - wiadomo, idealnie nie jest, ale ja sobie bardzo swoją pracę pod tym względem chwalę i (zarówno opierając się na wcześniejszych doświadczeniach, jak i na informacjach od znajomych z branży) w każdej firmie IT z "rozsądnym" kierownictwem jest fajnie.

Ale to jedna strona medalu.

Druga jest taka, że na rynku jest też mnóstwo mniejszych firm (szczególnie robiących w PHP, bo programistów tego języka jest dużo i są tani), gdzie wynagrodzenia nie powalają, więc ludzie stają na głowie, żeby się utrzymać i nie być zastąpionym studentem, który zrobi coś cztery razy taniej. Poza tym jeśli firma kieruje się w pierwszej kolejności pensją potencjalnego pracownika, a pomija niemal zupełnie to jaką jest osobą w relacjach z innymi to jasnym jest, że nie zawsze trafi na osoby, z którymi fajnie się pracuje - bywa. Ja akurat zaczynałem od małej firmy IT z fajną ekipą, ale mam znajomych, którzy byli przez rok-dwa "wyrobnikami". Życie.

Tak czy inaczej - ja sobie pracę w IT bardzo chwalę pod każdym względem, z wyjątkiem tego, że w biurze mamy 5% kobiet (głównie administracja ;) ).

20.08.2012 18:32
3
odpowiedz
zanonimizowany858906
4
Chorąży

Regis, dzieki za wpis!

Czekam na inne opinie, bo nieduzo informacji na ten temat znalazlem w necie a jak znajduje to z USA i czesto sa one dosc niepokojace.

20.08.2012 18:39
4
odpowiedz
laki87
74
Pretorianin

Regis > Nie potrzebujecie czasem webdesignera :-) ?

20.08.2012 19:00
legrooch
👍
5
odpowiedz
legrooch
240
MPO Squad Member

+1 dla Regisa.

Dodatkowo dodam, że u mnie jest 5 gości na same babki :)
No i ja obecnie w małej instytucji bawię się w pisanie narzędzi na potrzeby pracowników, więc zabawy i rozwoju jest sporo. Koniec z szufladkowaniem z MS - przyjemna zabawa zaczęła się :)

20.08.2012 21:28
6
odpowiedz
zanonimizowany858906
4
Chorąży

Up? :)

20.08.2012 22:35
7
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

To w branzy "www" jest jakis stres ?? Przejdz na gamedev, to zobaczysz czym jest deadline, milestone, ja czasami wymiekam.

20.08.2012 22:48
Regis
😊
8
odpowiedz
Regis
133

[3] To jeszcze dorzucę jeszcze od siebie (bo byłem bliski wyjazdu do UK na kontrakt, ale mimo warunków finansowych robota była mniej rozwojowa i postanowiłem to odłożyć jeszcze o 2-3 lata, żeby zebrać więcej expa ;) ), że z pracą na kontrakcie bywa różnie - taka specyfika tego formy pracy. Są firmy, gdzie externali traktują tak samo jak resztę, a są takie, gdzie wyraźnie czujesz, że jesteś tylko od brudnej roboty - też nie ma reguły, chociaż z tego co słyszałem najgorszą fuchą jest bycie testerem/QA w firmie, która nie jest ściśle firmą informatyczną, tylko IT jest jej "złem koniecznym". Ale jeśli nie jesteś miękki i czujesz się pewnie, to kasa Ci to wynagrodzi. Pierwszy kontrakt (3 msc.) jaki mi zaproponowano był wart 235 funtów / dzień (tester, firma z branży TV) z opcją przedłużenia o kolejne 3 msc. za 265 funtów / dzień. Druga oferta była typowo WebDeveloperska i też byłem bliski dogadania się, bo proponowali 290 funtów dniówki przez pół roku - ale też uznałem, że się cofnę przez to w rozwoju. Aktualnie nie szukam pracy w UK, ale mam kontakt z paroma "rekruterami" (to poprawna nazwa? :> ) z tych rejonów i czasami mi podsyłają oferty - aktualnie nie dostaję propozycji gorszych niż 300 funtów za dzień, a zdecydowana większość to okolice 350 funtów dniówki. Tak więc źle nie jest, nawet jeśli z założenia programista PHP zarobi mniej niż programista Pythona. Zbadaj sobie sytuację tutaj: http://www.technojobs.co.uk ; Osobną kwestią są umowy stałe (o pracę) - tam stawki są oczywiście niższe, a i podatek zjada sporą część przychodu.

[4] Jeśli pod szerokim pojęciem webdesignera rozumiesz kogoś kto zna się na tym: "Python, Django, HTML, CSS, JavaScript, MySQL, Celery, Apache, Nginx, Linux, Memcached and Varnish", to tak - szukamy we Wrocławiu ;)

20.08.2012 22:51
Katane
9
odpowiedz
Katane
170
Useful_Idiot_

webdesigner to raczej photoshop i illustrator

20.08.2012 23:03
blood
👍
10
odpowiedz
blood
246
Legend

Ja pracuję jako sieciowiec. Przeważnie godzina niedostępności systemu to ~100 000 zł kary, dzień - po projekcie i po Tobie. Im dłużej pracujesz i masz większą wiedzę i doświadczenie, tym mniej się stresujesz.

20.08.2012 23:30
Bart2233
😜
11
odpowiedz
Bart2233
132
Peaceblaster

blood-->With big responsibility comes big salary

20.08.2012 23:32
Regis
😊
12
odpowiedz
Regis
133

[9] Z definicji tak, ale w praktyce ludzie bardzo szeroko interpretują tę "specjalizację", więc wolę się upewnić - stąd moje zastrzeżenie na początku zdania ;)

21.08.2012 00:03
jiser
😜
13
odpowiedz
jiser
94
generał-major Zajcef
Image

Regis, szkoda że we Wrocławiu :)

Czy praca w IT jest stresująca? Tylko na początku ~~~>

21.08.2012 01:03
😜
14
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

IT pussys. Zostańcie grafikami, poznacie nowy wymiar stresu.

21.08.2012 01:16
15
odpowiedz
Lutz
173
Legend

hehe

|
v

21.08.2012 01:37
jiser
👍
16
odpowiedz
jiser
94
generał-major Zajcef

Tu nawet nie chodzi o terminy. Szef projektu przy którym pracuję jest pierwowzorem dla Pointy-haired w kwestii kompetencji projektowania. Stąd powyższy komentarz obrazkowy.

Żeby nie było -- jestem jeszcze zielony, dopiero zaczynam pracować jako dev. Wcześniej zajmowałem się czym innym. Ale uwierzcie mi, wiem co mówię ;) Nigdzie nie widziałem ani od nikogo nie słyszałem o takim menadżerze projektu, a znajomych w software developement mam raczej sporo. Tyle tylko, że mam za to świetny zespół, mnóstwo okazji do nauki od rewelacyjnych ludzi i bardzo dużą swobodę w kwestii warunków pracy. Dlatego w sumie jestem zadowolony póki co.

21.08.2012 08:13
Aen
😁
17
odpowiedz
Aen
244
Anesthetize

Stres w pracy za biurkiem przed monitorem. Do czego to doszło.

21.08.2012 08:41
18
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Stres w pracy za biurkiem przed monitorem. Do czego to doszło.
Że niby czemu praca za biurkiem, przed monitorem nie może być stresująca? Zwykle praca umysłowa jest bardziej stresująca, niż praca fizyczna.

21.08.2012 13:44
19
odpowiedz
laki87
74
Pretorianin

Regis > Masz rację, wyraziłem się mało precyzyjnie (aczkolwiek spodziewałem się raczej, że od razu odpiszesz, iż nikogo nie szukacie :)

Konkretnie jestem senior graphic designerem (projektowanie grafiki głównie na potrzeby www/aplikacji mobilnych, ale także corporate identity, czasem trochę printu), a także junior front-end developerem (bardzo dobra znajomość xhtml / css 2.1, dobra js / jquery, mocne podstawy html5 / css3). Jakby coś to portfolio w podpisie...

21.08.2012 15:19
Regis
👍
20
odpowiedz
Regis
133

Akurat do grafiki zwykle szukamy ludzi z zewnątrz (i nie mam nic wspólnego z procesem decyzyjnym :< ), ale czasami - od wielkiego dzwona - znajomi pytają mnie o grafika, więc zapiszę sobie adres Twojej strony, bo podoba mi się to co robisz :) Jakby coś, to będę miał Cię na uwadze :)

21.08.2012 20:25
21
odpowiedz
laki87
74
Pretorianin

W porządku, dzięki za miłe słowo :)

Forum: Praca w IT a stres?