Witam wszystkich!
Jestem studentką czwartego roku Psychologii i zamierzam pisać pracę magisterską na temat graczy i ich sposobów radzenia sobie ze stresem ~ chcę to również uzupełnić o inne zmienne, ale jeszcze nie zdecydowałam się o jakie.
Do każdego badania są oczywiście potrzebni ludzie, dlatego piszę z pytaniem i prośbą - czy są wśród Was osoby, które miałyby ochotę brać udział w moich badaniach?
Miałoby to polegać na tym, że drogą elektroniczną osoba wypełniałaby testy (od dwóch do czterech - w zależności od tego ile zmiennych będę chciała ostatecznie badać) i właściwie to tyle. c :
Pierwszy test, a właściwie ankieta, o której wypełnienie chciałabym prosić, będzie określać czy dana osoba jest uzależniona od gier ~ ankieta jest stworzona przeze mnie na podstawie kryteriów uzależnienia zamieszczonych w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-10, nie jest ona testowana, stworzona jedynie na potrzeby mojej pracy magisterskiej (dlatego jeśli w ankiecie wyjdzie wynik "Uzależniony", to wcale nie musi to oznaczać, że faktycznie jest się uzależnionym, a jedynie spełniło się założone kryteria, więc nie ma się czym przejmować - sama nie jestem zwolenniczką ilościowego badania psychologicznego - czyli właśnie za pomocą testów/ankiet/etc, ale niestety moja promotorka owszem, więc muszę się dostosować).
Do badania będę potrzebować zarówno osób "uzależnionych", jak i "nieuzależnionych" - żeby mieć tzw. "grupę kontrolną".
Informacje dotyczące reszty testów przekażę, jak już się nazbiera trochę osób, żeby nie robić z tego postu eseju. c ;
Oczywiście byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście powiedzieli o tym swoim znajomym, którzy nie odwiedzają forum, a może byliby w stanie mi pomóc.
Jeśli ktoś chciałby dostać więcej informacji, to pisać, pytać - jestem do dyspozycji. C :
Z góry dziękuję za wszelki odzew i mam nadzieję na szybką reakcję, bo jeszcze trochę czasu minie i promotorka mnie udusi. c ;
Ja chętnie pomogę. Podejrzewam, że mogę być klasyfikowany jako 'uzależniony' :D
Mogę koleżance studentce pomóc :)
Byłem graczem uzależnionym, teraz już nie jestem.
Wszelkie informacje, pytania ślij na dzon.meister (at) gmail (dot) com
Swoją drogą ciekaw jestem, gdzie jest przyjmowana jakaś granica uzależnienia od grania. Niby potrafię zarwać nockę albo dwie a godziny na steamie są liczone w tysiącach, a ciągle mam znajomych, dziewczynę i dotrwałem do ostatniego semestru inżyniera :D Moje uzależnienie nie jest prawdziwe?
Z dzieciakami to nie problem, bierzesz za kark i wyłączasz kompa. Gorzej jak rodzic ciapa i daje sobie dyktować. Kiepsko jeśli zostanie takiemu na przyszłość i kiedy wyprowadzi się od rodziców zamiast iść do roboty będzie się kisił przed kompem.
Średnio uzależniony, za to nieuleczalnie :-)) Praktyka nocek przy kompie ok. 30 lat, specjalizacja strategia i symulatory, tak dla jasności. Służę :-)
Raczej nieuzależniony, ale jak znajdę już odpowiadającą mi grę (rzadko to się zdarza) to potrafię przegrać cały dzień :D
Cześć. Jestem Mikołaj, jestem elektrykiem/energetykiem i wydaje mi sie że jestem uzależniony od gier- wcale wiele nie gram ale tylko przy grach potrafię sie zrelaksować, skomplikowana sprawa. Pomogę.
[7]
Chyba nie rozumiesz słowa 'uzależnienie'. Ilość spędzanego czasu przed komputerem nie ma tu nic do rzeczy, pytanie czy potrafiłbyś ot tak, w tym momencie, zrezygnować z dostępu do niego na miesiąc powiedzmy.
Kiepsko jeśli zostanie takiemu na przyszłość i kiedy wyprowadzi się od rodziców zamiast iść do roboty będzie się kisił przed kompem.
Jak ktoś nie pracuje i tylko siedzi przed kompem to się raczej nie wyprowadzi, chyba że pod most (a tam z prądem może być kiepsko).