Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Poznań - Pyrkon - Parking

16.04.2015 23:52
Placek89
1
Placek89
120
GameAddict

Poznań - Pyrkon - Parking

Witam,

Za tydzień wybieram się ze znajomymi na tegoroczny Pyrkon i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy są gdzieś w pobliżu MTP normalne parkingi? Bo dochodzą mnie słuchy, że w Poznaniu nawet parkowanie pod biedronką jest płatne... Albo ogólnie gdzie najlepiej zostawić samochód na te 3 dni?

17.04.2015 00:08
Kłosiu
2
odpowiedz
Kłosiu
170
Legend

Hoho, jak ja chodziłem na Pyrkony to po jakichś domach kultury tudzież szkołach na uboczu się tułał, jak to się rozrosło :).
Niestety, MTP to jest strefa płatnego parkowania. Albo zaparkujesz gdzieś dalej i podjedziesz tramwajem, albo będziesz bulił za trzydniowy parking. Co się generalnie nie opłaca. Lepiej wbić się na jakieś osiedle, np na Winogradach i stanąć sobie przez trzy dni, a podjechać w 15 minut tramwajem. Przed supermarketami bym się nie zatrzymywał, bo w nocy samotne auto może sprowokować np do ujebania lusterek :).
A osiedla są z reguły pod monitoringiem i zupełnie bezpieczne.

17.04.2015 00:13
3
odpowiedz
wilu25
42
Generał

Kłosiu
Ja Ci dam na Winogradach, potem jak wracam z roboty to 20 minut miejsca do zaparkowania szukam :D

17.04.2015 06:57
nutkaaa
4
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

Huehue dobrze jest mieszkać 15min spacerkiem od targów ]:-> Ale jeśli Cię dojazdy nie przerażają, to samochód najlepiej zostawić na pętli Górczyn i tam wsiąść w którykolwiek tramwaj (6 przystanków do targów). Ew. gdzieś na Łazarzu (Kolejowa, Gąsiorowskich, Kasprzaka) tam nie ma strefy, a jest spacerkiem (w zależności w którym miejscu zostawisz samochód) od 5-20min spaceru :)

17.04.2015 08:34
Yaca Killer
5
odpowiedz
Yaca Killer
274
russiaisaterroriststate

Przed wejściem na Targi od strony Głogowskiej (obok Dworca Zachodniego) jest parking buforowy (bezpłatny). Bardzo często można znaleźć tam wolne miejsce, nawet w trakcie imprez "targowych".
Ewentualnie możesz próbować wbić się na teren targów samochodem (wjazd główny od strony Śniadeckich). Wrzuć na kanapę kilka komiksów, jakąś planszówkę i wjeżdżasz "służbowo" :)

17.04.2015 08:40
tygrysek
6
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

na trasie PeSTki pakuj czyli na osiedlach. będziesz miał szybko na targi.

17.04.2015 09:04
dasintra
7
odpowiedz
dasintra
208
Zdradziecka morda

Gdy załatwiam interesy w pobliżu MTP to zawsze korzystam ze strzeżonego parkingu na Matejki (tuż obok miejscowej Biedrony, w pobliżu wylotu ul. Orzeszkowej). Ceny niestety nie pamiętam, ale będzie pewno z 4pln za godzinę.
Jeżeli faktycznie chcesz oszczędzić to możesz rozważyć pozostawienie auta gdzieś dalej, jednakże wówczas skorzystać będziesz musiał z miejscowej komunikacji publicznej a jako że zapewne nie dysponujesz kartą PEKA, to za bilet zapłacisz dość słono (3,00 zł za 10 minut; niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). Ponieważ jedziesz z kumplami (dajmy na to w czwórkę) to masz 4 osoby x 3 zł x 2 strony = 24 zł zatem równowartość sześciu godzin parkowania.

17.04.2015 10:43
tygrysek
8
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

3 dni, to znaczy ze będziesz spał w samochodzie?

17.04.2015 12:44
Deton
9
odpowiedz
Deton
207
Know thyself
Image

Stajesz jak najbliżej targów poza strefą i idziesz z buta 5-15 min. Najlepiej przyjedź wcześniej lub przygotuj się na korki w okolicy MTP. No i cierpliwości przy szukaniu miejsca, choć to z reguły dosyć szybko udaje się znaleźć.

Forum: Poznań - Pyrkon - Parking