Witam :)
Prowadzę badania do pracy mgr poświęconej funkcjonowaniu potworów szerokiej maści w kulturze współczesnej. Mam niewystarczającą ilość materiałów, w związku z czym zwracam się o pomoc do wszystkich chętnych do podzielenia się swoimi opiniami, uwagami czy komentarzami. Jeśli wypełnisz, to proszę odeślij na adres mailowy: [email protected]
Będę bardzo wdzięczna za okazaną mi pomoc.
Pozdrawiam wszystkich :)
Oto pytania:
1. Czym lub kim jest potwór?
2. Jakie typy potworów powtarzają się najczęściej Twoim zdaniem i dlaczego? Podaj przykłady.
3. Czy potwór ma cechy antropomorficzne lub zoomorficzne? Jeśli tak to jakie pełnią funkcje?
4. Czy potwór ma płeć? Jeśli tak to zwykle jaką i dlaczego?
5. Co Twoim zdaniem kreuje wizerunek potwora we współczesnej kulturze?
6. Jak potwór przeobraża się na naszych czasach?
7. Jaki potwór był kiedyś? A jaki jest teraz?
8. Dlaczego nastąpiła zmiana?
9. Dlaczego potwory są obecne w kulturze współczesnej? Czy jest tam dla nich miejsce?
10. Po co, do czego ludziom potrzebne są potwory?
11. Czy potwory coś czują? Czy mogą coś czuć? Jeśli tak to co? Podaj przykłady.
12. Skąd czerpiesz wiedzę o potworach?
13. Co lub kogo uważasz za potwora? Podaj przykłady.
Odpowiedzi proszę o odesłanie na mail: [email protected] w pliku word lub normalnej wiadomości.
Ale temat sobie wybrałaś na pracę niech Cię... Jak chcesz przeprowadzić metodologię badań i na jakiej grupie ?
chodziło mi głównie o ludzi związanych z fantasy.
Dla wygody stworzyłam gotowy formularz. wystarczy tylko odpowiedzieć.
docs.google.com/forms/d/1ved2lsVBI61DqWVcKPcyxoA6mm9ghcOlsUEJopRGgO4/viewform?usp=send_form
@mmarteka
Do kiedy masz czas?
Chętnie wypełnię, ale nie dzisiaj.
W ciągu tygodnia, tak do 1,5 będzie dobrze :)?
Każda pomoc jest dla mnie na wagę złota :)
Jaaasne:-)
Zresztą nie tylko ja będę tą ankietę wypełniać;-)
Tak czy inaczej wyrobię się spokojnie.
To super :) Niech wyobraźnia w żaden sposób Cię nie ogranicza :)
@mmarteka
Nie będzie:-) Bbboojjęęę się tylko czy moje lanie wody zmieści się w tych okienkach;-)
Ewentualnie wyślę mailem.
Nie mam pojęcia jaka objętość mają okienka, ale chyba nieograniczoną. W linku pytania są lekko poprawione i zmodyfikowane, w razie gdyby ktoś miał problem ze zrozumieniem. Więc śmiało można do nich zajrzeć i wysłać na mail, jak komu wygodnie :) Niczym się nie ograniczaj przy odpowiadaniu ;)
@mmarteka
Ok, dzięki.
Poleję krew, ee znaczy wodę w ciągu ok. jednego tygodnia (maksimum);-)
Ok :) Postaram się zmienić wielkość okienek, bo widzę, że tekst będzie się niemiłosiernie ciągnął.
Zedytowałam pola, w tym linku są większe pola do odpowiedzi.
docs.google.com/forms/d/1ved2lsVBI61DqWVcKPcyxoA6mm9ghcOlsUEJopRGgO4/viewform
Szczerze mowiac ta "ankieta" wyglada bardziej jak "napisz za mnie magisterke". Gdybym mial odpowiadac na wszystkie pytania zgodnie z tym co sadze/wiem plus domysly to wystarczyloby to oprawic i robota z glowy...
To juz latwiej byloby gdybys napisala co masz i ew chciala uzupelnic braki...
Istotą, której przypisujemy negatywne/straszne cechy, istota o przerażającym/strasznym/negatywnym wyglądzie.
2. Jakie typy potworów powtarzają się najczęściej Twoim zdaniem i dlaczego? Podaj przykłady.
Takie, które są w stanie zabijać.
3. Czy potwór ma cechy antropomorficzne lub zoomorficzne? Jeśli tak to jakie pełnią funkcje?
W zależności jak bardzo działa nasza wyobraźnia.
Męska - ze względu na większą siłę, czyli większe zagrożenie dla homo sapiens.
Kultura i poglądy poprzednich generacji.
Nie zrozumiałem pytania...
Kiedyś bałem się ciemności i potworów, które go zamieszkiwały. Dzisiaj mam latarkę w telefonie.
Niezrozumienie kreuje iluzję, zrozumiałem więc iluzja zaczęła maleć.
9. Dlaczego potwory są obecne w kulturze współczesnej? Czy jest tam dla nich miejsce?
Bo musimy przypisać komuś, działania, których nie rozumiemy. Bo łatwiej wychować dzieci. Dla rozrywki. Dla bezpiecznego strachu.
Do tego, do czego służy nam strach - do przetrwania i reakcji obronnych + Patrz wyżej.
W zależności od potwora, Np. Letrikon czuł pociąg do złota i nienawiść do brudnych butów.
Z filmów, książek, zdjęć + projekcja mojego umysłu.
Godzilla w moich oczach jest potworem.
Odpowiedzi proszę o odesłanie na mail: [email protected] w pliku word lub normalnej wiadomości.
a może być na forum ? :)
Jest wiele rodzajow potworow, ale najgorszym z nich jest polityk.
No, juz mowilem - politycy. Dlatego, ze inne potwory wystepuja glownie w bajkach. Przyklad: polski sejm.
Zdecydowanie antropomorficzne, choc w paru przypadkach przypominac moze jedynie gatunki czlekopodobne.
Oczywiscie. Wystepuja trzy. Meska, zenska i nijaka, czyli jak w zyciu.
Bledy w konstytucji, checi oraz mozliwosci. Rowniez ambicja. Potrzebna jest tez wystarczajaca doza glupoty, narcyzmu, bezwzglednosci, tupetu, chciwosci, braku szacunku dla innych i szczypta pogardy dla kazdego, kto nie kroczy wraz z potworem. Potwory bowiem lubia laczyc sie w stada, sa bowiem malutkie, slabe i glupie, i w kupie czuja sie razniej.
Roznie - najczesciej tyje.
Kiedys potwor byl pomazancem lub wystepowal z ramienia pomazanca. Dzis wybieramy swoje potwory sami w nadziei, ze moze jakis okaze sie jednak dobry, jak w "Pieknej i Bestii". Niestety nawet jesli tacy sie trafiaja, to inne potwory zjadaja go na sniadanie.
Bo zesmy wyzeli duza czesc starych potworow w slusznym gniewie. Zaczelo sie od Don Kichota i jego giermka. Potem byl Robespierre i na potwory padl blady strach. Dzis zanim wyjda z domu zakladaja ludzkie maski, udajac nas samych.
Owszem, w kulturze lowieckiej. Glowy potworow powinny ozdabiac sale kominkowe kazdej normalnej rodziny. Czemu jeszcze to sie nie dzieje, sam nie wiem.
Bo jak ich zostawic samym sobie, to sie pozabijaja za garsc soli, patyk i dwa ziemniaki. Najgorsze jest to, ze malo kto rodzi sie potworem, to wladza robi je z tych, ktorych wybieramy. Ale jak mowilem - nie wolno ich zalowac, nikt normalny sie do niej nie pcha.
Tak, strach, bol, nienawisc. I krwawia. To dobrze, ze one krwawia.
Z punktu trzy cale ponizej pepka. I z telewizji. Ale najwiecej z ksiazek. Czytam i czytam, i ciagle widze analogie dawnych i dzisiejszych potworow. Panta rhei, a potwory pozostaja bez zmian. Widocznie lubimy nasze potwory.
Nie moge, bo potem bede sie tak musial tlumaczyc:
...I wy, o których zapomniałem,
Lub pominąłem was przez litość,
Albo dlatego, że się bałem,
Albo, że taka was obfitość,...
Nie zgadzam się z tym, że wygląda to tak jakbym chciała, żeby ktoś napisał za mnie pracę. To, że mam odpowiedzi nie wystarczy aby praca była gotowa. Wszystko muszę dokładnie zebrać i przeanalizować, a w oparciu o odpowiedzi stworzyć jedną spójną całość. Puste wklejanie odpowiedzi nic mi nie da.
W każdym razie bardzo dziękuję Williamowi Wallace i Maziomir za odpowiedzi :)
mmarteka ----- To musisz chyba to sprecyzować bo dla jednych potwór to będzie polityk a dla drugich mityczna bestia. I nie wiem czy ta forma zbierania informacji coś Ci pomoże. Nie lepiej stworzyć ankietę ?
Marder ------- Jak do tej chwili ta forma się sprawdza. Zakładam, że ludzie zrozumieją, że nie chodzi mi o ludzi, choć i ich można uznać za potwory.
Niemniej jednak przemyślę propozycję stworzenia ankiety i spróbuję taką stworzyć :)
Jeśli piszesz pracę magisterską to powinnaś już dawno wiedzieć od swojego promotora jaką technikę badawczą wybrać. Czy to będzie ankieta, wywiad a może analiza dokumentów. Mamy połowę maja to nie wiem kiedy Ty się chcesz obronić, chyba na jesień :) Niemniej życzę powodzenia.
Marder ---- to kiedy się obronię jest najmniej istotną kwestią w tym przypadku. Jak na razie potrzebuję tylko tych materiałów, o które proszę, nic więcej.