Poszukuję filmu na wieczór dotyczącego / rozgrywającego się w Afryce. Mogą być także filmy dokumentalne.
Widziałem:
Hotel Ruanda
Ostatni król Szkocji
Strzelając do psów
Podać rękę diabłu
Zulu
Duch i mrok
Chartum
Czasem w kwietniu
Invictus
serię BBC Africa z genialnym Davidem Attenborough
Edit: przypomniało mi się, że widziałem jeszcze
Łzy słońca
Krwawy diament
Cena honoru
Ktoś coś może polecić?
Africa Addio
Dust Devil
Johnny Mad Dog
Powiew Pustyni (dla mnie fantastyczny film)
Zabójcy spod Kilimandżaro
Krwawy Diament
Góry Księżycowe
Łzy Słońca
meelosh, drenz - dziękuję serdecznie, Łzy słońca i Krwawy diament widziałem ale zapomniałem napisać :)
Tfu, tfu, niedoczytałem, sorry.
EDIT: Ale Dust Devila też polecam.
Wierny Ogrodnik (The Constant Gardener) z Ralphem Fiennesem i Rachel Weisz (która za rolę dostała Oskara). Piękne zdjęcia.
A może jakieś klasyki ?
Lawrence z Arabii
Angielski Pacjent
Tsotsi
Klejnot Nilu
Pożegnanie z Afryką
Casablanca (może to nie stricte Afryka, ale kocham ten film ;))
Disgrace
Aaa, byłbym zupełnie zapomniał!:
- Bractwo Bang-Bang
- Goryle we mgle
Jest jeszcze oczywiście Dystrykt 9:-) i Chappie (ale tego ostatniego nie widziałem).
Angielski Pacjent
Black Hawk Down
Psy Wojny
Sahara, ale oryginalna z 1943.
Tobruk z 1967 oraz Tobruk z 2008.
Jeśli może być trochę mniej poważnie to jeszcze Kopalnie Króla Salomona ;)
Polecam też dokument Ambasador http://www.filmweb.pl/film/Ambasador-2011-638799
Fett -> Popraw mnie jeśli się mylę, ale Lawrence z Arabii (jak sama nazwa wskazuje) nie dzieje się w Afryce.
Primeval
film mocno średni o tym jak polują na legendarną przerośniętą jaszczurkę, ale sceneria afrykańska więc może się nada
Były jeszcze co najmniej dwa filmy fabularne o odbiciu zakładników w Entebbe. Jeden z nich to Atak na Entebbe z roku 1977.
Tak, Ambasador... Niezłe jaja się tam dzieją. Polecam też jakikolwiek dokument o europejskich, czy arabskich firmach obracających afrykańskimi diamentami. Każdy będzie pewnie z milion razy lepszy od Krwawego Diamentu:-)
EDIT:
Polecam jeszcze francuskiego Wewnętrznego Wroga, który między innymi dotyka tematu wojny w Algierii (lata 54-62).
Dziękuję wszystkim, część wymienionych widziałem a zupełnie o nich zapomniałem np. Lawrance, Helikopter, czy Dystrykt ;)
Kongo