Witam, otóż sprawa wygląda tak, że mam zaoszczędzone 1200 zł (w sumie 1500 zł, ale 300 pójdzie na ram), jednak poszukuję procesora i płyty głównej w tej cenie. Innymi słowy, bym wydajnościowo najbardziej na tym skorzystał w grach. Najlepiej, by to był sprzęt nowy, ale jeśli oferta brzmiała by uczciwie to jestem skłonny rozważyć też zakup używanego sprzętu (aczkolwiek zazwyczaj tego unikam, szczególnie gdy chodzi o tak drogi sprzęt...)
Obecne pozostałe podzespoły:
-Zasilacz 520 W,
-karta graficzna GF GTX 650 Ti,
-ram planuje kupić 8 GB 1600 Mhz (DDR3, więc płyta musiała by już ten standard obsłużyć)
Z góry dzieki za pomoc.
Za 1200zł można kupić dobrą płytę główną z porządnym procesorem, ale nie będzie on pasował do tej katy, ponieważ jest ona najzwyczajniej w świecie słaba.
P.S. Kupiłeś już tą kartę?
Owszem, całą resztę już posiadam od długiego czasu. Jednak stać mnie na wymianę tylko procesora, ramu i płyty więc ograniczę się do tego. Kartę wymienię w przyszłym roku. Największą bolączką póki co i tak jest procesor (quad 2.83 ghz), więc...
Zasadnicze pytanie - umiesz podkręcać procesor i czy zamierzasz to robić?
Nie i nie. Ten procesor pójdzie do innej jednostki, dlatego tak czy siak zamierzam kupić to co wymieniłem... Stąd wpadła mi część tego budżetu który mam na kupno nowego.
Jeśli na pewno nie będziesz podkręcał procesora w przyszłości, to wyjdzie taniej o jakieś + - 100zł niż twój maksymalny budżet, ponieważ procesory bez możliwości podkręcania są tańsze i za płytę główną zapłaci się mniej.
Jeśli tak, to fajnie.. Jednak może źle się wyraziłem w temacie, chodzi mi o doradzenie konkretnej kombinacji płyty głównej i procesora w tym przedziale cenowym, tak bym nie przepłacił i dokonał optymalnego wyboru jeśli chodzi o jakość.
Wiem, że celuje w procesory Intel i5, więc dużo budżetu już na samą płyte nie zostanie... Ale nie znam się na tym zbytnio, przestałem się orientować w temacie gdzieś w granicach pentium 4, lata temu.
W tej cenie ta kombinacja będzie najlepsza:
Procesor: http://www.x-kom.pl/p/186499-procesory-core-i5-1150-intel-i5-4590-3-30ghz-6mb-box.html
Płyta główna: http://www.x-kom.pl/p/151872-plyty-glowne-socket-1150-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-2xpci-e-ddr3.html
P.S. Ja też ostatnio nie w temacie, no ale nie aż tak długo jak ty i gdy zobaczyłem tak te ceny to zamarłem... Gdy składałem komputer znajomemu (kilka miesięcy temu) to te i5 były po 700zł...
Niestety wpływ na te ceny ma kurs dolara, który obecnie jest droższy w przeliczeniu na złotego niż choćby 6-8 miesięcy temu. Jakbym wtedy wiedział, że ceny pójdą tak mocno w górę, to bym zrobił upgrade już wtedy. A się uparłem, by czekać na to GTA 5 to mam :P
Gdybym miał gwarancje, że dolar spadnie w najbliższych dwóch miesiącach to poczekałbym dłużej, ale może tez być tak że dolar dojdzie do 4 zł...