Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pomysł na grę - Wszelkie prawa zastrzeżone

30.07.2016 20:55
1
zanonimizowany1188584
0
Pretorianin

Pomysł na grę - Wszelkie prawa zastrzeżone

Mam pomysł na grę, która wpiszę się idealnie w obecne standardy. Nie jest to pomysł za przeproszeniem ,, z dupy '' bo mam opracowane wszystko szczegółowo na kartkach i poświęciłem temu dużo wolnego czasu. Może znajdzie się tu osoba, która zna temat i wiedziałaby jak go ugryźć? Rozumiem, że logicznie byłoby zacząć rozsyłać mój pomysł do różnych firm które zajmują się podobnym gatunkiem, ale jak się ma sprawa praw autorskich? Wiem, że być może za dużo sobie wyobrażam, ale przez ten miesiąc gdy wszystko składałem do kupy wzorując się na wielu materiałach video na których jest przedstawiony cały przebieg produkcji gry , mam wrażenie, że to jest warte wysłuchania.

Co jeśli dana firma zaczerpnie ,, Inspiracji '' z mojego projektu , a mnie totalnie oleją? Co można zrobić w takiej sytuacji?

post wyedytowany przez zanonimizowany1188584 2016-07-30 20:59:28
30.07.2016 21:11
Azoni
2
odpowiedz
Azoni
32
Pretorianin

W google jest już dużo artykułów tego typu. Za bardzo nic im nie zrobisz , jeżeli wezmą twój pomysł a cb oleją.

30.07.2016 21:17
3
odpowiedz
tuist
2
Legionista

Jeśli jest się przeciętnym człowiekiem, jakim myślę, że Ty jesteś, a nie mam tu nic złego na myśli, więc nie odbieraj tego negatywnie, to tak naprawdę nie ma się szans w tego typu procesach z jakąś firmą. Jeśli będą chcieli to po prostu od Ciebie to ukradną, troszkę pozmieniają, a ich prawnicy już sprawę załatwią, żeby wyszło na to, że Twój pomysł jest tylko bardzo podobny, a oni wcale się nim nie sugerowali ;).

30.07.2016 21:56
Kompo
4
odpowiedz
Kompo
212
Legend

No najważniejsze jest mieć dowód na to, że to był Twój pomysł. Z tego co piszesz, chcesz go wysyłać w różne miejsca, tak więc jeśli jakaś firma skorzysta z tego pomysłu, a potem cię oleje, to możesz rościć sobie do niego prawa na podstawie właśnie tych wysłanych maili/listów/wiadomości. Przecież to jest oczywiste.

post wyedytowany przez Kompo 2016-07-30 21:56:57
30.07.2016 22:15
5
odpowiedz
zanonimizowany1188584
0
Pretorianin

Jak napisał tuist to by była walka z wiatrakami. Nie mam na myśli tak beszczelnego plagiatu jak przy okazji afery z grą ,, Limbo of the Lost " ale wystarczy, że zabrali by cały koncept gry, a to już za dużo. Postaram się znaleźć osobę która wykona dla mnie concept art i tym samym mój projekt nabierze większej wartości i wtedy się zobaczy. Gdybym tylko potrafił zebrać programistów i grafików to mielibyśmy szanse na Kikstarterze coś zdziałać.

31.07.2016 01:42
6
odpowiedz
zanonimizowany832625
55
Generał

kickstarter.com

Powiedz ze potrzebujesz xxx $ na zatrudnienie programistow, grafikow, jak pomysl dobry to ludzie dadza ci kase.

31.07.2016 11:07
7
odpowiedz
Andrewlee
161
Crossroads

Jak chcesz mieć jakiś dowód że Twój pomysł istnieje już obecnie to możesz skorzystać z:
http://truetimestamp.org
Dostajesz fingerprint który potem można zweryfikować - tzn. że Twoje dane rzeczywiście istniały już w danym czasie.
W ten sposób jeżeli ktoś później twierdzi że wymyślił coś podobnego, masz dowód że to Ty wpadłeś na to wcześniej.

31.07.2016 12:57
8
odpowiedz
zanonimizowany840667
28
Generał

Najprościej to spisz ten swój pomysł jak najdokładniej i zdeponuj u notariusza.

31.07.2016 19:59
Mutant z Krainy OZ
9
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Pytanie, czy to rzeczywiscie jest tak wyjatkowy pomysl, ktory zagwarantuje grze sukces. Na golu byla juz historia, gdzie gosc z pompa zapowiadal mega portal, ktorego jeszcze nie bylo, ze az dziw bierze, ze jest takie puste miejsce w sieci, a potem sie okazalo, ze wymyslil na nowo jutuba.

Forum: Pomysł na grę - Wszelkie prawa zastrzeżone