Witam! Ostatnim czasy nie mam w co grać, tak więc myślałem by spróbować jakiegoś MMO. Najlepiej z modelem F2P, by osoby płacące "premium" nie miały aż tak ogromnej przewagi nad tymi niepłacącymi. Z tego gatunku grałem jedynie w MU Online oraz w Runes of Magic, które mi nie za bardzo podeszło. Z góry dziękuję za pomoc ;)
Na ta chwile na rynku licza sie tylko 4 MMO.
World of Warcraft, Guild Wars 2, Rift, Star Wars The Old Republic.
Na inne szkoda czasu.
wow, swtor i the secret world mozesz sprawdzic za free wiec zacznij od tego. jak bedzie lipa to proponuje kupic guild wars 2 (2 stowy za gre ale brak abo)
Najlepiej z modelem F2P, by osoby płacące "premium" nie miały aż tak ogromnej przewagi nad tymi niepłacącymi
myslę ze ciut żle to ujęłeś. W grach P2P ()nie ma nierówności/przewagi bo kto nie płaci to nie gra :D
To samo w grach B2P (buy to play)
Przewaga może być tylko właśnie w F2P czy też Freemium bo prawdziwie F2P są tylko tzw privy
Twoje opcje:
graj w cokolwiek na privie
graj w grę samo utrzymującą się: płacisz raz a potem utrzymujesz abonament z gry: EVE - gra p2p, Aion gra freemium, ale niezbedny jest abonament Gold Pack (albo choćby konto Veteran, obecnie trudne do zdobycia)
- kupujesz abonament tylko RAZ czyli niewielki koszt
zagraj ze mną :D
właśnie poszukuję chętnych do gry w DDO/Dungeon&Dragons Online albo LoTRO/Lord of the Rings Online
Obie gry niby są F2P ale po prawdzie to wymagają pewnych inwestycji pienięznych czy to w rozszerzenia, pakiety przygód czy też w 1 miesiąc abonamentu (w LOtro to jest niezbedne wręcz w pewnym wczesnym punkcie gry )
Koszt około 70-90 PLn na początek + potem około 50 na abonament (w DDO można spokojnie ufarmić punkty zamiast płacić $ ale wymaga to dość długiego grindu)
Można też grać za darmo jak ktoś lubi w takim DDO gdzie Max to 20+ lev za darmo dojdziesz gdzieś na 12 poziom
W LOTRO dociągniesz gdzieś do 30 lev na max 85 > na dniach wchodzi nowy dodatek z walką konną: Riders of Rohan
Btw obie te gry są dość specyficzne, i targetowane na pewien rodzaj graczy np w DDO lepiej się gra osobom zaznajomionym mocno z systemem (bo dobry build to podstawa), w Lotro praktycznie nie ma PvP (jest takie oszukane z potworami:D)
EDIT
Na ta chwile na rynku licza sie tylko 4 MMO.
World of Warcraft, Guild Wars 2, Rift, Star Wars The Old Republic
masówka z odzrzucającą grafiką, gra dla casuali, klon WOWa bez lore, i gra co przechodzi niedługo na F2P. Podziękował (oprócz SWTOR jak już przejdą :D )
btw Rift nie dość że jest trial (chyba do 20 lev?) to możesz grać przez miesiąc za jakieś 25 PLN, i to z oficjalnych sklepów (tzw starter), tyle że to działa tylko 1 raz na konto
Runes of Magic jest bardzo dobry, można spokojnie grać, ale jeśli chcesz mieć super postać i walczyć z innymi graczami niby tzreba wydać pieniądze, nie wiem, gram już rok i nie interesuje mnie walka z innymi więc :P
Polecam Runsa, jeden z lepszych MMO, a nawet dla mnie najlepszy.
[6] WOW tak ale GW2 juz nie :)
Najglupsza rzecz to grac w WOWa. Cisnie cie do gry bo placisz za nia miesiecznie, chcesz miec jak najszybciej max lvl i gold.
Pozera czas i kase neisamowicie. Dopiero jak przestaniesz na dobre grac w WOWa to wtedy zobaczysz zmarnowany czas ... i te uczucie proznosci .. az w duszy boli. bleah
GW2 gralem ostatnio chyba w czwartek i do dzis nie tknelem bo mam co robic w domu :) Gra ma byc dla ciebie zeby zabic czas wolny a nie ty dla gry.
Jeśli kręci Cię PvP i głównie bitki z innymi graczami to polecam EvE Online. Niestety, nie jest F2P, jest opcja opłacania abonamentu za walutę w grze, ale to dopiero w późniejszej fazie rozgrywki kiedy nauczysz się jak i gdzie zarabiac.
Polecam Rifta lub GW2. Rift bardziej do endgame PvE, a GW2 PvP.
Dorzucę dwa tytuły:
EverQuest II
Fallen Earth
Niestety nie wiem na jakich zasadach opiera się f2p oraz jak z populacją graczy w ww. grach. Sam jestem ciekawy, więc może ktoś by się wypowiedział na temat tych gier?
Delstar -> Ja się cieszę, że z WoWa się wyrwałem i wracać nie mam zamiaru. Teraz jestem ogółem przeciwnikiem MMO. :D