Witam
Mam Polskie prawo jazdy Kategori A
W Polsce trzeba ukonczyc 18 lat zeby zrobic Kategorie A a w UK jest to 21 lat
I mam takie pytanie, czy majac 20 lat moge jezdzic na motorze w UK Polskim prawem jazdy
Nie
Mepps aglia
Zadzonilem do DVLA i powiedzili mi ze jak mam Polskie Prawo jazdy na motor to moge jezdzic w Angli bez ograniczen, wiec nastepnym razem jak nie znasz odpowiedzi to nie zgaduj bo wprowadzasz kogos w blad.
moze chcial obudzić w tobie sportową złość i samodzielnosć
Ja bym odpowiedział analogią:
jeżeli w Polsce do legalnego spożywania i kupowania alkoholu potrzebujesz 18 lat, to jadąc do stanów w których jest to dozwolone od 21 roku życia myślisz, że kupisz pokazując swój dowód ?
Nie :)
tak samo jest z prawo jazdy kat A w UK, jeździć sobie możesz, ale jak Cię dorwie policja to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że dalej nie pojedziesz.
trochę błędna analogia.
Policja sprawdzi posiadanie odpowiedniego dokumentu - prawo jazdy kat. A. Jest? Jest! Europejskie? Europejskie! Ważne w UK? Ważne!
To, że w UK potrzebujesz 21 lat a w Polsce 18 to zupełnie inna para kaloszy. LIczy się posiadany dokument potwierdzający uprawnienia.
Odpowiedz od DVLA
I can confirm that if your Polish driving licence states that you may ride any size motorcycle, you will be able to ride any size motorcycle in GB using your Polish licence.
If you wish to exchange your driving licence to a GB driving licence, the motorcycle category will be exchanged to the GB equivalent.
I wszystko jasne
i tak oto UE robi wodę z mózgów ;] bo niby miało być jednorodne prawo, a nie jest.
Jak pokazujesz w UK możesz jeździć na PL prawie jazdy nie mając tak naprawdę wymaganego wieku w UK.
ale np. już w Grecji gdzie potrzebne jest prawo jazdy na motor jak chcesz jeździć skuterem, a w PL wystarczy dowód osobisty to już niemożna a Grecji jeździć skuterem na Polski dowód ;]
na jakim motocyklu chcesz jezdzic? zarejestrowanym w polsce czy uk?
warto ssprawdzic co z ubezpieczeniem