Mam zamiar podkręcić procesor, ale muszę kupić odpowiedni zasilacz i nwm jaki kupić.
Chciał bym zasilacz w miare tani, gdzieś ok. 50 zł. Wiem że ten komp to złom, ale nie stać mnie na innego.
Mój sprzęt:
Procesor: Intel Pentium D 805 2,66 Ghz | Chcę podkręcić do 3,6 Ghz
Grafa: GT 220
Ram: 4GB DDR2
A to są napięcia z programu Everest:
Napięcie rdzenia procesora 1.29 V
Aux 1.55 V
+3.3 V 3.34 V
+5 V 5.13 V
+12 V 12.74 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.11 V
VBAT baterii CMOS 3.15 V
Po pierwsze, napięcia mierzymy miernikiem, a nie programem, po drugie, jaki masz zasilacz, po trzecie Pentiuma D nie warto podkręcać.
Każdy procesor warto podkręcać jeżeli jest taka możliwość. Nie warto wydawać na to pieniędzy, więc te 50 zł zostaw w kieszeni i testuj na tym co masz i podkręcaj. Wiele wydajności nie zyskasz, ale zawsze coś i doświadczenie, przy następnym komputerze będziesz wiedział więcej.
Nie wiem jaki mam zasilacz bo niema nawet etykietki ani pudełka i wyjaśnij mi dlaczego nie warto podkręcać ? podobno D 805 można nawet podkręcić do 4,6 Ghz.
Zmieniłem zdanie. Chce sobie kupić jakiś procesor z intel core 2 duo. Jaki polecacie? Taki ok 100zł. Mam płytę MSI 945P Series (MS-7176) (socket 775)
Pentium D to bardzo stary i bardzo słaby procesor, jakiekolwiek podkręcanie to sztuka dla sztuki, jakikolwiek zysk na wydajności i tak będzie zdecydowanie za mały, aby go odczuć w grach. Trzeba jeszcze pamiętać, że ta sklejka z Pentiumów 4 mocno się grzeje, a po podkręceniu będzie jeszcze gorzej, więc potrzeba dobrego chłodzenia.
Według tej strony: http://www.cpu-upgrade.com/mb-MSI/945P_Neo2-F_(MS-7176_V2.0).html
z tą płytą już się nic nie zrobi, najmocniejsze co można włożyć to jakiś pentium d. Najlepiej będzie jak dozbierasz tak do 300 zł, wtedy uda się kupić jakąś płytę i c2d.
Ok dzięki. Już wiem co miałem się dowiedzieć.