zabrzmi to głupkowato, ale mam problem.
Składamy z ojcem prawdziwy Gaming Machine w miare niskim kosztem.
Zdecydowaliśmy się na:
Jakieś pamięci xD najlepiej 8 gb (jeszcze nie ustalone)
Procesor i5 2500K
Dysk też tam jakiś (nieważne)
Zasilacz też tam jakiś xD firmowy tak z 550W
No i teraz najważniejsze: KARTA GRAFICZNA
Otóż tu zachodzi bardzo dużo kombinacji. Na początku myśleliśmy nad 6950. Potem jednak troche nad gtx 570, aż w końcu doszliśmy do wniosku, że lepiej by było poprostu dokupić drugą hd 5770 (bo mamy już jedną) i połączyć dwie karty w crossfire. Wyszło by bardzo tanio, gdyż 5770 kosztuje akualnie poniżej 400 zł.
Pojawia się teraz problem. Z tego co czytam na necie płyty stworzone pod procesor i5 2500K (lga 1155 chipset p67 czy jakoś tak) nie obsługują crossfire gdzie obie złącza pci-e chodzą na 16x tylko np. 16 i 8 albo 8 i 8. Ja się nie znam więc proszę się nie śmiać. Poza tym 13 lat mam. xD Wracając do tematu - CZY są jakieś płyty pod tą podstawkę i chipset gdzie crossfire jest jakby "DUAL 16x"? Bo tato czytał i z Phenomem (AMD) nie ma problemu, gorzej właśnie z tym intelem.
A jeśli jednak nie ma powyżej opisanych płyt, to czy karta 5770 chodząca na pci-e x8 w crossfire ucierpi na szybkości? Jak bardzo. I czy się opłaca? 400 złoty lepiej wydać niż 800 :p
Może łatwiej będzie pomóc ogólnie w całym sprzęcie? Podaj może do jakiej kwoty się ograniczacie.
;-)
do żadnej w sumie ma być cena/wydajność
chociaż licze na jakieś 3000
ale skoro moge zapłacić 400 stówy mniej to....
Heh, za 3000zł można nawet niezłego kompa kupić. Ja akurat w najbliższych dniach kupowałbym coś takiego:
http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=38757
Cudo to to nie jest, ale zawsze da rade pograć. Takie 3tysiące z haczykiem. Jeżeli Ci zależy to mogę gdzieś wyszukać i podać konfigurację dobrego PC'ta do 3tyśków.
ale mi chodzi o procesor - i5 2500K i o karty w crossfire :)
edit: dzięki wielkie spoko jesteś
też nad tym zestawem myślałem ale mi chodzi właśnie o i5
No tak, ale zawsze można coś lepszego wybrać. Chodzi Ci o jak najlepszą wydajność jak za taką cenę? Czy o to by mieć to i tamto? Co do tych kart i procka to coś poszukam.
nie zrozumiałeś mnie - ja już mam "idee" zestawu, tylko jest jeden problem - crossfire i płyta główna
cytuję:(od siebiexD)
Z tego co czytam na necie płyty stworzone pod procesor i5 2500K (lga 1155 chipset p67 czy jakoś tak) nie obsługują crossfire gdzie obie złącza pci-e chodzą na 16x tylko np. 16 i 8 albo 8 i 8. Ja się nie znam więc proszę się nie śmiać. Poza tym 13 lat mam. xD Wracając do tematu - CZY są jakieś płyty pod tą podstawkę i chipset gdzie crossfire jest jakby "DUAL 16x"? Bo tato czytał i z Phenomem (AMD) nie ma problemu, gorzej właśnie z tym intelem.
jakby co to sie 6950 karte kupi (tak to bym tego wątku nie zakładał) ale chodzi mi o to że moge 400 złoty zaoszczędzić na samej karcie
Ok, spoko. Nie ma problemu, daj mi chwilę.
a tak wgl to jakby chodziły te dwie karty połączone razem? no wiesz, 5770. Cy zmuliło by je to gdyby chodziły na złączu x8 w crossfire? Jakby stały z wydajnością? WŁAŚNIE O TO MI CHODZI :)
Czy muliłoby na tym x8 to sam w 100% nie wiem, ale CHYBA nie. Wydajność byłaby nawet dobra, bo karta najgorsza nie jest, lecz w każdym SLI jak i CrossFire miałbyś 1-2 sekundowe ścinki chwilowe. W każdym dwóch kartach to występuje i dla niektórych jest to duży problem który przeszkadza w pełnej płynności gry. Kiedyś chciałem się bawić w SLI z dwoma GTX 460, ale przyznam, że chyba lepiej kupić jedną mocniejszą, niż dwie słabsze.
ale wiesz :) ja już mam jedną 5770 :) a te ścinki to w każdej gierce by występowały? bo słyszałem że to tylko w niektórych grach :)
Niestety czytałem, że chyba w każdym. Niestety to minus dwóch kart. Z pamięci Ci napisze, że przy jednym Radku też może Ci taka ścina wystąpić, bo jedna osoba testowała Radka i Geforce i niestety zauważalnym minusem w Radku były takie ścinki chwilowe. Sam już wszystkiego nie pamiętam. Padam ze zmęczenia.
Za chwilę polecę spać, ale na zapas powiem Dobranoc i dzięki ;). Jeżeli ma być do 3000zł i reszta podzespołów miałaby być równie dobra to z Geforce to GTX 560, może dołożyć trochę i 570. A z Radków 6950 i odblokować go do 6970 (Jak dobrze odblokujesz do 6970 to zaoszczędzisz jakieś 300zł, jak nie więcej). Nie chcę tu w ogóle robić reklamy, ale zajrzyj na tą stronę jak i forum
spoiler start
benchmark.pl
spoiler stop
Tam sporo osób się tym zajmuje jak i sami ludzie to profesjonaliści i codziennie w dni robocze testują różne karty itp.
Edit: Wpisz to w google, czy w ogóle tam gdzie wpisujesz adres strony (Zapomniałem jak to się nazywa). Samą nazwę pisałem ręcznie, bo inaczej podpada pod regulamin i byś nic nie zobaczył.
No niestety tak, ale to przede wszystkim Twój wybór. Ja sam dodam, że takim wielce bardzo profesjonalistą nie jestem, ale orientuje się co nieco. Możesz zawsze poczekać na odpowiedź kogoś bardziej doświadczonego.
zobaczymy co jutro powiedzą, ale naprawdę stukrotne dzięki za zainteresowanie i dobranoc :)
Ok. Dobranoc i też dzięki ;).
up ( będe później więc proszę nie czekać na błyskawiczne reakcje z mojej strony)
widzę że RoBeCiK29 to jedyny znawca tematu, no cóż - czekam do jutra po południu to olewam ten wątek :/
albo nie :p po prostu będe codziennie up'ował, gdyż jest to dla mnie niezmiernie ważne. (Na internecie też szukam!) xD
Stek bzdur.
5770 w Crossfire ma wydajność wyższą niż 5870.. 5870 jest natomiast porównywalna wydajnościowo z 6950 2GB. Czyli Crossfire 5770 będzie szybsze od pojedynczej 6950 w większości gier.
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=566
no dobrze, ale co sądzisz o spowolnieniu tych kart gdyby chodziły w crossfire 8x/8x?
Spowolnienie będzie stosunkowo niewielkie - z tym , że lepiej mieć oczywiście 16x16x.
Ale jeśli już mówimy o spowolnieniu - to lepsze jest 8x8x niż 16x4x przykładowo.
8x8x w praktyce jest oczywiście nieco mniej wydajne niż dwie szesnastki, ale nie jest to duża różnica - kilka procent.
A więc nie opłaca się brać nowej karty za 900 zł, bo jej wydajność na pewno nie będzie wyższa, niż 2x5770.
Jak się udzielam w wątku Składamy komputer to składamy kompy na 6950 właśnie z powodu tego, że takie zestawy są bardziej przyszłościowe - kiedy zabraknie mocy, to można dołożyć drugą kartę.
Ty już takiej możliwości mieć nie będziesz. Nie zmienia to jednak faktu, że biorąc drugą 5770 uzyskasz taką samą wydajność, jak kupując 6950.
problem jest taki (wyżej już napisany) - płyty pod mój procek nie chodzą w crossfire 16/16
a słyszałem że crossfire jest albo 16/16 albo 8/8
a wiesz może jak stoi sprawa z mikroprzycięciami?
Jeśli chodzi o mikroprzycięcia to tak naprawdę nie wiadomo - w paru testach pisano o nich, w paru nie, a duża ilość użytkowników pisze, że nie mają żadnych "mikroprzycięć".
W zasadzie nie potrafię obiektywnie stwierdzić, czy to jest fakt, czy urban legend. Miałem do czynienia z 2x4870 u kolegi - graliśmy we dwóch na padach w Fife11 i żadnych mikroprzycięć nie stwierdziłem.
Oczywiste jest, że FIFA to nie jest wymagająca gra jak Crysis ani Metro 2033.. Możliwe , że przy jakichś wymagających grach taki problem się pojawi - tego nie wiem. Może Dell' s albo Orzołek coś o tym wiedzą, spróbuj napisać w wątku Składamy Komputer - bo tam w najczęściej zaglądają :) (ja również właściwie)
8x8x niewiele odbiega od 16x16x. PCIE x16 i tak mają spory nadmiar przepustowości i nawet 6990 czy 590 nie wykorzystują ich potencjału - wiele osób twierdzi wręcz, że między 16x16x a 8x8x różnicy w grach nie uświadczysz - tylko i wyłącznie w benchmarkach.