Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Play 8/2011 w kioskach od 21 lipca. Teraz 108 stron!

20.07.2011 18:02
1
qrpiech
60
Pretorianin
Image

Play 8/2011 w kioskach od 21 lipca. Teraz 108 stron!

W odczuwalnie grubszym numerze megarelacja z ogrywania Might & Magic: Heroes VI, zapowiedzi Far Cry 3 i Dead Island oraz raport o mitach na temat gier. A na DVD Painkiller: Resurrection, Runes of Magic: Chapter IV i Super Motocross Deluxe.

Wakacje rozkręciły się na dobre, więc czasu na granie i czytanie jest znacznie więcej niż zwykle. Doskonale się składa, bo począwszy od sierpniowego numeru PLAY mocno się rozrasta! Mamy teraz aż 108 stron pełnych wnikliwych recenzji, ekskluzywnych zapowiedzi z materiałami, których próżno szukać w sieci i więcej publicystyki spod klawiatury autorów z wieloletnim doświadczeniem w branży. By zapewnić jeszcze wyższą jakość tekstów przechodzimy na dwumiesięczny cykl wydawniczy. Nie oznacza to jednak, że między kolejnymi numerami nie będzie czego poczytać – równolegle do pisma pojawią się wydania PLAYA Extra poświęcone najciekawszym zagadnieniom związanym z graniem. Ale o tym szerzej piszemy wewnątrz numeru.

http://www.playpc.pl/wp-content/uploads/2011/07/play20118h6.jpg

Zakapturzony anioł z okładki zwiastuje solidną dawkę wrażeń wszystkim, którzy uwielbiają starcia wielkich armii. Premiera Might & Magic: Heroes VI zbliża się wielkimi krokami, a my jako pierwsi na świecie mieliśmy okazję zagrać w jej przedpremierową wersję, która długością i dostępną zawartością wielokrotnie przerasta krążącą w Internecie betę. W numerze publikujemy więc epickich rozmiarów raport z ogrywania i nowe informacje o "szóstce", których nie ma w sieci. Na kolejnych stronach przypominamy też wieloletnią historię cyklu, więc zarówno wieloletni fani Heroesów, jak i wszyscy, którzy dopiero chcą zacząć z nią przygodę mogą liczyć na emocjonującą lekturę. A to dopiero początek!

http://www.playpc.pl/wp-content/uploads/2011/07/play20118skyrim.jpg

Dział Rzut okiem opanowały tytuły największego kalibru. Jest ich tak wiele, że gdyby nie zwiększona objętość pisma – nie dalibyśmy rady pomieścić ich wszystkich! Piszemy między innymi o tak głośnych grach jak Far Cry3, The Elder Scrolls V: Skyrim, Dead Island, Saints Row: The Third, Aliens: Colonial Marines, Prey 2 i Darksiders 2. Jest też wiele innych - razem aż 19 gier, z czego większość to potencjalne hity. Grać, nie umierać!

http://www.playpc.pl/wp-content/uploads/2011/07/play20118duke.jpg

Równie bogaty jest sierpniowy dział testów. Po czternastu latach mniej lub bardziej złośliwych żartów doczekaliśmy się premiery Duke Nukem Forever. Czy Książe stanął na wysokości zadania i dostarczył nam nieziemskiej frajdy, czy też chcemy o nim jak najszybciej zapomnieć? Odpowiedź w naszej recenzji. W ramach ciekawostki piszemy też o konsekwencjach pewnej obietnicy złożonej wiele lat temu na łamach PLAYA przez jednego z byłych redaktorów. Następnie bierzemy pod lupę trzecią część strzelanki będącej postrachem wyszukiwarek – F.3.A.R., sprawdzamy czy w Dungeon Siege III zostało coś z tego, za co gracze pokochali serię i patrzymy czy warto dać upust niszczycielskim popędom w Red Faction: Armageddon. Dalej próbujemy oszaleć z Alice: Madness Returns, staramy się nie osiwieć przy Hunted: Kuźnia Demona, rozdajemy karty w Magic: The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2012 i chłodzimy się na Grenlandii w ramach Alpha Polaris: Thriller przygodowy. Wierzcie lub nie, ale to dopiero część tytułów jakie w tym miesiącu przetestowaliśmy.

http://www.playpc.pl/wp-content/uploads/2011/07/play20118mity.jpg

Jak zwykle nie zabrakło też artykułów dla wszystkich lubiących grową publicystykę. W dziale Intro przedstawiamy serie gier znienawidzone przez naszych Czytelników i bez skrupułów wygarniamy im brzydkie zagrywki, o których inni milczą. Z kolei dział Raport w całości poświęcamy obalaniu i potwierdzaniu mitów, jakie przez lata wytworzyły się wokół gier. Dajemy sobie spokój z ogranym do bólu rzekomym wpływem grania na agresję czy "krowim levelem" w Diablo – zamiast tego obnażamy kilkanaście innych, solidnie zakorzenionych w świadomości graczy półprawd i kompletnych bzdur. Można się mocno zdziwić!

Na tym nie koniec publicystyki. W dziale PLAY do kwadratu Cubituss zastanawia się dlaczego gry różnią się jedynie "szczegółami", a na dłuższą metę są wciąż takie same, pisze też o kilkunastu tytułach, które nie mogą się doczekać sequeli i przygląda się kontrolerom tak idiotycznie zaprojektowanym, że aż śmiesznym. Do tego jak co miesiąc dochodzi prześmiewcze screenstory, , oraz kącik z listami, nowinkami z życia redakcji i recenzjami czytelników.

http://www.playpc.pl/wp-content/uploads/2011/07/play2011825lat.jpg

W dziale Retro czeka masa wspomnień. Tomasz Mazur z IQ Publishing przedstawia 5 tytułów, które zmieniły jego życie, a my podsumowujemy 25 lat polskich gier – przypominamy interesujące produkcje, piszemy o perypetiach twórców i pokazujemy jak kręta była droga od prostych gierek na ZX Spectrum do hitów pokroju Wiedźmina 2 czy Bulletstorma. Gdyby takiej historii uczono w szkołach, żaden gracz nie cieszyłby się z nadejścia wakacji. Nie zabrakło też Reedycji – w tym miesiącu wybieramy się na misję do Afganistanu w Medal of Honor i bijemy rekordy prędkości w F1 2010.

W tym miesiącu na DVD czekają trzy zróżnicowane pełne wersje gier. Miłośników strzelania ucieszy Painkiller: Resurrection, fani sieciowych przygód w magicznych krainach poznają najnowszy rozdział Runes of Magic: Chaper IV - Lands of Despair, a kierowcy lubiący ryzyko wyżyją się w Super Motocross Deluxe.

Pełny spis treści poniżej. PLAY 8/2011 w kioskach od 21 lipca w cenie 14,90 zł. Więcej informacji na http://www.playpc.pl

NA DVD:

PEŁNE WERSJE:

PAINKILLER: RESURRECTION

Painkiller, czyli gra z karabinem, ktory strzela shurikenami i piorunami, znany jest na całym świecie. W ciągu lat od premiery zebrał wkoło siebie potężne grono oddanych fanow, zajmujących się tak szlifowaniem swych umiejętności w e-sportowych zmaganach, jak i szlifowaniem rozgrywki dla jednego gracza. Studio Homegrown Games tworząc Painkiller: Resurection wsłuchało się w głosy fanow, starając się dać im dokładnie to, czego pragnęli. W grze pojawia się nowy głowny bohater, William Sherman. Kiedyś był zawodowym zabojcą, ktory nie okazywał litości swoim ofiarom. Sumienie ruszyło go dopiero, gdy w trakcie jednej z misji zauważył autobus pełen ludzi zbliżający się do bomby, która za chwilę miała wybuchnąć. Bill próbował powstrzymać pojazd, ale zginął w wybuchu, dzięki swemu uczynkowi trafiając prosto do Czyśćca. Tu spotkał tajemniczego ducha, który prowadzi go przez piekielne otchłanie, pomagając w walce z demonami. Intryga jest oczywiście bardziej skomplikowana, a sytuacja w której znalazł się Bill nie jest wcale dziełem przypadku, o czym dowiemy się oglądając komiks przypominający ten z Maxa Payne’a.

Painkiller to nadal doskonała, pełna dynamiki strzelanina, z genialnym wręcz zestawem broni. Jeśli ktoś nie miał jeszcze do czynienia z tym tytułem, to zdecydowanie powinien się z tą klasyczną strzelaniną zapoznać.

WYMAGANIA SPRZĘTOWE: procesor 2,8 GHz • 1,5 GB RAM • krata graficzna 256 MB • 4,6 GB miejsca na dysku

RUNES OF MAGIC: CHAPTER IV - LANDS OF DESPAIR

Rzadko zdarza się, żeby bezabonamentowa gra była niemal tak dobra jak tytuł, za który trzeba płacić kilkadziesiąt złotych miesięcznie. Runes of Magic zrzyna dość bezczelnie z World of Warcraft, ale ponieważ robi to sprawnie, możemy przymknąć oko na brak oryginalnych rozwiązań. W końcu - jak ściągać, to od najlepszych. Zresztą w grze studia Runewalker Entertainment znalazło się miejsce dla kilku świeżych pomysłów, jak na przykład system podwójnych klas, pozwalający na mieszanie rożnych umiejętności. Klas podstawowych jest osiem, a ich możliwych kombinacji aż 24 (wchodzą bowiem pewne ograniczenia związane z rasami). Do podbicia mamy olbrzymi świat, zamieszkały przez liczne magiczne stworzenia. Zrobimy to w skórze jednej z dwóch ras – elfów albo ludzi.

Jak na mmo przystało można walczyć nie tylko z potworami komputerowymi, ale także z innymi graczami – Runes of Magic wspiera PVP, pozwalając walczyć w pojedynkach, albo na specjalnie przygotowanych polach bitew. Zawarta na naszej płycie wersja klienta zawiera najświeższą wersję gry, wraz z rozdziałem czwartym, opatrzonym podtytułem Lands of Despair.

WYMAGANIA SPRZĘTOWE: procesor 2 GHz • 512 MB RAM • krata graficzna 128 MB • 4,9 GB miejsca na dysku

SUPER MOTOCROSS DELUXE

Jazda na motocyklu jest trudna do oddania na komputerze. Jednym z popularnych pomysłów na oddanie specyfiki motocrossu w grze jest pokazywanie całej akcji z boku. Tak właśnie robi Super Motocross Deluxe, gra wzorowana na popularnym tytule Trials HD, ktory po podbiciu pecetow zawojował także konsole. Super Motocross Deluxe to jednak nie wyścigi typu trial, ale jak nazwa wskazuje, motocross, czyli walka w błocie i na bardzo pofałdowanym terenie.

Sterowanie jest banalnie proste, bo można tu przyspieszyć, zwolnić i przechylić maszynę do przodu albo do tyłu. Jeśli w trakcie przejazdu zrobimy salto w tył, to dodatkowo naładujemy nitro-dopalacz, który w kilku miejscach jest niezbędny do pokonania przeszkody. Prosta, zabawna i wciągająca gra, dobra na krótkie, kilkunastominutowe posiadówki.

WYMAGANIA SPRZĘTOWE: procesor 2 GHz • 1 GB RAM • krata graficzna 128 MB • 150 MB miejsca na dysku

PEŁNY SPIS TREŚCI PLAYA 8/2011

>>INTRO

5 kontynuacji, których nie chcemy

BioShock: Infi nite oknem na światy

Co nowego w... (poł)darmowych grach

Distorted będzie za darmo

Hity sprzętowe

King Arthur II wymiesza gatunki

L.A. Noire na PC ma wyglądać lepiej

LAN Party z Torchlight II

Nowy stary Jagged Alliance

Payday: gra, w której pokrzyczymy

Siki na dywanie w The Sims 3: Zwierzaki

Subiektywnie: Nagroda dla Dead Island

Tintin na maksa filmowy

XCOM wraca z dużą obstawą

Zbroja dla konia do Two Worlds II

>> EXTRA

Might & Magic: Heroes VI

Heroiczna epopeja trwa: historia cyklu

>> RZUT OKIEM

Aliens: Colonial Marines

Brothers in Arms: Furious 4

Darksiders II

Dead Island

Dungeons & Dragons: Neverwinter

Far Cry 3

Ghost of Moscow: Death to Spies

Men of War: Wietnam

Men of War: Wyklęci bohaterowie

Off-Road Drive: Rajdy bezdroży

Prey 2

Real Warfare II: Northern Crusades

Red Orchestra 2: Bohaterowie Stalingradu

Risen 2: Dark Waters

Royal Quest

Saints Row: The Third

Star Wolves 3: Ashes of Victory

The Elder Scrolls V: Skyrim

Uprising 44

>> RAPORT

11 mitów o grach - sprawdzamy, które są prawdziwe

>> TEST

Alice: Madness Returns

Alpha Polaris: Thriller przygodowy

Duke Nukem Forever

Dungeon Siege III

Family Farm

F.3.A.R.

Frozen Synapse

Hamilton’s Great Adventure

Hunted: Kuźnia demona

Il-2 Sturmovik: Cliffs of Dover

Magic: the Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012

Red Faction: Armageddon

Trucks & Trailers

>> RETRO

5 gier, które zmieniły życie Tomasza Mazura

Ćwierć wieku polskich gier

Reedycje: Medal of Honor

Reedycje: F1 2010

>> PLAY2

Felieton Cubitussa: Pod ścianą

KontLOLery

Na DVD PLAYA: Painkiller Resurrection, Runes of Magic, Super Motocross Deluxe

Screenstory: Branżowe pogaduchy

Społeczność PLAYA: listy, recenzje czytelników, z naszej strony, czytelnia

Zahibernowani: gry, które nie mogą doczekać się kontynuacji

20.07.2011 18:04
Damian1539
2
odpowiedz
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42

Niestety ten Painkiller jest strasznie słaby.

21.07.2011 12:53
3
odpowiedz
zanonimizowany5018
15
Legend

Za publicystykę, szczególnie "Ćwierć wieku polskich gier", macie moje pieniążki. Więcej tego typu tekstów, więcej sentymentów. To jest dla mnie jedyny argument do kupowania prasy o grach komputerowych. Przydałaby się też jakaś pełna wersja gry sprzed 2001 roku :-).

21.07.2011 15:48
4
odpowiedz
zanonimizowany672231
21
Generał

Obszerny artykuł o HoMM? :D Macie moją kasę :]

21.07.2011 18:54
5
odpowiedz
zanonimizowany622647
142
Legend

Jest ok, ale dawajcie więcej oldskulowych gier. Lepiej dać pełniaka dobrego sprzed 2000 roku i nie patrzeć na jęczenie dzieci, niż 3 gówna sprzed miesiąca.

21.07.2011 19:07
6
odpowiedz
zanonimizowany5018
15
Legend

J/w :). Ufajcie starszemu pokoleniu graczy, które moim zdaniem czeka na jakieś czasopismo skierowane dla nich, a które dawno temu wymarły.

21.07.2011 19:12
j.a.c.k
7
odpowiedz
j.a.c.k
56
u wot m8

to ktoś czyta tę ulotkę dołączoną do gier? :P

21.07.2011 19:52
8
odpowiedz
zanonimizowany170295
104
Legend

dwumiesięcznik ? chyba relaunch się nie udał...

21.07.2011 20:08
😐
9
odpowiedz
zanonimizowany633556
23
Generał

Nie wiem... Kupiłbym, być może, dla Runes of Magic... ale.... Poczekam na zawarotść CD-Action.

26.07.2011 18:17
👍
10
odpowiedz
Ko
6
Senator

Kupiłem najnowszy numer "Play" i pozwolę sobie wyrazić o nim opinię. Jako, że dosyć rzadko kupuję czasopisma o grach komputerowych - taka przypadłość po upadku ŚGK* - z dużą rezerwą podchodzę do tego typu wydawnictw. Tym niemniej jestem naprawdę miło rozczarowany, bo miałem nieco inne skojarzenia z tytułem "Play". Dla mnie najistotniejsze są artykuły poświęcone klasyce, a Cubitussa "ćwierć wieku polskich gier" nie dość, że jest naprawdę fajnie i ciekawie napisany to również odpowiednio zilustrowany. Można rzeczywiście poczuć się "retro". Tym bardziej, że ta sama osoba w następnym artykule pt. "Zahibernowani" też trochę nawiązuje do klasyki. Nie chcę za bardzo uderzać w patos, że czuję się nawrócony czy jak Darth Vader po katharsis, ale coś w tym "Playu" jest... klimatycznego. Z nowszych gier moją uwagę - jako fana gier przygodowych - zwróciła uwagę "Alpha Polaris" także i w tej materii jest postęp. Na razie bez podsumowania, bo muszę sprawdzić kolejny numer, ale jest pysznie.

No i ciekawa historia. Czasopisma oczywiście nie kupiłem "normalnie", jak to u mnie bywa. W supermarkecie miła pani zapomniała policzyć mi kuponu rabatowego za butelki z piwa. Zwróciłem na to uwagę za późno i powiedziała, że muszę teraz coś zwrócić aby móc ten kupon uwzględnić. Jako, że alkoholu nie można, a w koszyku miałem tylko "Play" wybór padł na czasopismo, które oddałem... po czym znowu je zakupiłem, ale w innym egzemplarzu, bo stary trafił na półkę "zwroty". Nowy egzemplarz kosztował mnie tylko złotówkę ;-).

* - a propos ŚGK, od kiedy z wami pracuje ManJak? Już za samo nazwisko macie u mnie kredyt zaufania, ale jeden artykuł to ciut za mało. Więcej ManJaka.

26.07.2011 23:25
11
odpowiedz
Ko
6
Senator

Sorry za tę wazelinę :), ale Cubitussa naprawdę przyjemnie się czyta. Wreszcie też zauważyłem, że w piśmie udziela się również forumowy Backside. Może by stworzyć jakiś bastion fanów Play?

31.07.2011 13:52
Backside
12
odpowiedz
Backside
78
Senator

Ko ---> ManJAk jest redaktorem prowadzącym od wiosny 2010. A moje "udzielanie się"... ja bym powiedział, że pracuję tam od 5 lat ;).

"Bastion" fajnie brzmi, zachęcam :) (ja się na forum stale udzielam, Cubituss też czasem).

31.07.2011 19:46
13
odpowiedz
piotreksik23
112
Konsul

Zakupiłem. Spoko numer. Bardzo ładna szata graficzna.

31.07.2011 21:45
14
odpowiedz
Ko
6
Senator

Backside ==> Sorry, ale nie jestem na bieżąco :). Tym bardziej godne uznania jest, że tworzysz ten magazyn :).

31.07.2011 22:36
rzaba89nae
👍
15
odpowiedz
rzaba89nae
52
Aes Sedai

Ufajcie starszemu pokoleniu graczy, które moim zdaniem czeka na jakieś czasopismo skierowane dla nich, a które dawno temu wymarły.

23.08.2011 11:51
16
odpowiedz
zanonimizowany622647
142
Legend

Ja naprawdę liczę na to że sprzedaż wam się zwiększy i będziecie dobrą konkurencją dla CDA...Rzadko zaglądam na ich oficjalne forum, ale wczoraj wszedłem i krew mnie zalała...W wątku o najlepszych pełnych wersjach w historii CDA dominują głosy 12 - 16 latków, którzy piszą o Dark Messiah of M&M i Torchlight; wygląda na to że już mało kto pamięta że dali Fallouta, Homeworld, DN3D czy Soldier of Fortune. CDA pełnymi wersjami i tekstami dostosowuje się do czytelników - dzieci. Szkoda, bo czytam ich od 1997 roku. Mam nadzieję że będziecie dobrą alternatywą dla starszych, bardziej wymagających graczy.

Forum: Play 8/2011 w kioskach od 21 lipca. Teraz 108 stron!