Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Platformy Gier - Pytanie, Opinie.

30.10.2012 13:25
1
zanonimizowany860063
16
Chorąży

Platformy Gier - Pytanie, Opinie.

Witam.

Chciałem zasięgnąć się waszej opinii co do platform z grami.
Osobiście korzystam z platformy Steam.
Lecz ostatnio spotkałem się z platformą Origin.
O to moje pytania. Co sądzicie o tej platformie? Czy jest bezpieczna? Czy ceny gier są lepsze niż na Steam?
Jakie znacie inne platformy dobre na których warto kupować gry?

30.10.2012 13:26
Soulcatcher
2
odpowiedz
Soulcatcher
280
ESO

Obydwie są OK.

30.10.2012 13:33
3
odpowiedz
zanonimizowany860063
16
Chorąży

Jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli siostra zakupi mi grę w Anglii na platformie origin a będę grał w Polsce, to mogę ponieść jakie konsekwencję w postaci bana ?

30.10.2012 13:36
Soulcatcher
4
odpowiedz
Soulcatcher
280
ESO

matis1821 ---> rozumiem że macie jedno konto, ona kupuje grę i gra, potem kończy i ty grasz. Jeżeli tak nie powinno być problemów. Ale zagwarantować ci tego nie mogę.

Ja mam komputer i dwa laptopy, na każdym z nich ma i Origin (jedno konto) i Steam (jedno konto) ciągle się przełączam z komputera na komputer i nie mam problemów.

Nie wiem jak jest z krajami, ale moim zdaniem nie powinno obyć problemów.

30.10.2012 13:39
5
odpowiedz
zanonimizowany860063
16
Chorąży

Soulcatcher ---> Nie, my nie gramy razem chodzi o to że siostra jest w Anglii i tylko kupuje mi gry. Chodzi o to czy nie będzie problemu z lokalizacją, np ban za to ze kupiłem grę w Anglii a gram w Polsce.

30.10.2012 13:45
6
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Origin jest dla mnie OK, ale mam na nim tylko gry od EA. Mają duży plus względem Steama - ceny gier są pisane pod konkretny rynek i wydania gier, czyli w Polsce płacisz w złotówkach, i po jakimś czasie gdy pojawi się wersja Classic w pudełkach, to i na Origin spada cena do wersji Classic.

Ma wiele braków jak dla mnie, właściwie jest mocno podstawowym narzędziem do gier względem Steama - brak acziwów, listy życzeń, giftów itp. Ale poza tym jak dla mnie jest niezły. Jest kilka poważnych problemów związanych np. z banami - bo choćby jak dostaniesz bana na forum Bioware, to dostaniesz na całe Origin, również na gry które masz na nim.

Ma kilka pomniejszych bugów, ale nic złego.

Inne platformy? Jak lubisz stare gry, to gog.com - czasem fajnie pograć np. w Heroes 3 czy Duke Nukem, te gry są tam po 10 dolarów, a wersje pudełkowe są jak wiadomo - zdecydowanie droższe. Jeżeli lubisz gry indie, to warto zapoznać się z Desura. Poza tym właściwie tyle - są jeszcze inne, często powiązane ze sklepami (np. Polski Muve Digital), ale jednak zazwyczaj średnio opłacalne.

A sam ban za kupowanie gier w UK i pozwiązywanie ich w Polsce - wątpię, chyba że udostępniasz samo konto siostrze, aby np. wpisała kod, wtedy jakaś szansa, ale minimalna. Same gry nie mają restrykcji regionalnych, przynajmniej o nich nie słyszałem.

30.10.2012 13:49
pecet007
7
odpowiedz
pecet007
178
~

http://www.greenmangaming.com/
http://www.gamersgate.com/
http://www.getgamesgo.com/

inne platformy, sam osobiście kupuję tam gierki które wymagają steama (trzeba patrzyć w opisie za "steam" lub "steamworks") bo czasem taniej niż bezpośrednio a nie chce mi się bawić w ich klienty, choć z wymienionych tutaj to chyba tylko gmg ma własnego klienta (capsule) reszta nie, mimo wszystko wolę na steam, bo mam wszystko w jednym miejscu

30.10.2012 13:58
8
odpowiedz
zanonimizowany860063
16
Chorąży

gnoll ---> Wracając do origin. Jak wygląda tam kupno gier. Czy od raz po zakupie gra jest przypisana do konta jak na Steam. Czy otrzymuje jakiś klucz żeby przypisać do konta Origin.

Na Steam wszystkie gry zostały u mnie zakupione przez siostrę w Anglii logowała się na moje konto i nie było problemu (ona w te gry nie gra tylko kupuję), więc mam rozumieć że na Origin będzie podobnie ?

30.10.2012 14:05
Manstein
👍
9
odpowiedz
Manstein
64
Huzio

Ja korzystam tylko ze steama, posiada wszystko co jest mi potrzebne, do tego lubię achievementy itp.
Ale jednej rzeczy nie ma albo nie mogę znaleźć, chodzi o dokładne info ile gra zajmuje przed zakupem (posiadam obecnie tylko net mobilny ze strasznymi limitami transferu) a jak kupię to nieraz zastanawiałem się jak to później pobrać :)

30.10.2012 14:09
10
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Kupowanie na Origin jest właściwie takie same jak na Steam - dodanie do koszyka, parę nic nie znaczących danych wpisać, potwierdzenie, Paypal/Karta, i gra jest od razu na twoim koncie. Nic specjalnego.

Ale jednej rzeczy nie ma albo nie mogę znaleźć, chodzi o dokładne info ile gra zajmuje przed zakupem (posiadam obecnie tylko net mobilny ze strasznymi limitami transferu) a jak kupię to nieraz zastanawiałem się jak to później pobrać :)

Na dole opisu każdej gry są podane wymagania, w tym wymagana ilość miejsca na dysku.

30.10.2012 14:12
Manstein
😊
11
odpowiedz
Manstein
64
Huzio

[10] Jest ilość wymagana na dysku, ale np pisze 5 GB a gra pobiera 1,2GB i o tą liczbę mi chodzi.

30.10.2012 14:14
12
odpowiedz
zanonimizowany860063
16
Chorąży

To mam jeszcze jedno małe pytanko co do kupowania w Origin. Czy jest tam możliwość kupowania gier jako prezent dla kogoś jak na steam.

30.10.2012 14:14
nagytow
13
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Jesli chodzi o kupowanie gier to Origin rozni sie od Steama. Na Steamie mozesz kupic gre dla kogos jako prezent, na Originie tylko dla siebie. Jesli chcesz, zeby siostra kupila gre dla ciebie, to musisz jej dac swoj login i haslo, zeby zalogowala sie u siebie i kupila. Ogolnie takie pozyczanie kont jest niedozwolone w regulaminach. Na Steamie mozna miec za to spore problemy, Origin na razie nic z tym nie robi. Ja do swojego konta originowego kupowalem juz w UK, Australii, PL, USA i kilku innych. W PL to nawet gnoll mi cos kupowal swego czasu :)

Inna sprawa, ze na przyklad teraz bardziej oplaca sie kupowac na Originie w Polsce, bo jest promocja na niektore tytuly i wychodzi sporo taniej niz w UK.

30.10.2012 14:50
14
odpowiedz
zanonimizowany860063
16
Chorąży

Czyli rozumiem dla bezpieczeństwa najlepiej żebym zaopatrzył się w konto na paypal ?

30.10.2012 14:58
nagytow
15
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Bezpieczenstwa w jakim sensie? Wczesniej nie pytales o PP.

30.10.2012 15:05
16
odpowiedz
zanonimizowany860063
16
Chorąży

nagytow ---> Bezpieczeństwa w sensie blokady konta na Origin za pożyczanie konta siostrze żeby kupiła grę a poza tym napisałeś że się bardziej opłaca kupować gry w Polsce niż w UK.

W steam można płacić za pomocą paysafecard w Origin nie ma czegoś takiego więc pozostaje mi paypal.

30.10.2012 15:19
nagytow
17
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

To nic nie daje. Oni sa w stanie sprawdzic skad sie zalogowano na konto i skad dokonano zakupu. Tak jak mowie, na razie nic z tym sie nie dzieje.

Steam tez dokladnie wie kto i gdzie kupil dla ciebie gre, tyle ze na Steamie wystarczy zaznaczyc, ze gra jest na prezent. Metoda platnosci nie ma zadnego znaczenia.

Odnosnie zakupow to zalezy gdzie jest jaka promocja. Teraz jest ladna promocja w PL, ale innym razem moze byc w UK lub jedzcze gdzie indziej.

30.10.2012 15:25
18
odpowiedz
zanonimizowany860063
16
Chorąży

nagytow ---> Właśnie wiem że mogą sprawdzić, dlatego jak jestem w Polsce to sobie będę kupował sam za pomocą PayPal.

Forum: Platformy Gier - Pytanie, Opinie.