Witam GOLowiczów :)
Jako, że matura za miesiąc, nadeszła pora do zaplanowania sobie 4 wolnych miesięcy (czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień). Trzeba jakoś odreagować ciężkie lata obowiązkowej nauki i wyjechać na porządny ''wypoczynek''.
Przejdę do sedna sprawy. Wpadliśmy z kumplem na pomysł, aby wybrać się na wakacje zaraz po maturze, a dokładniej od 25.05 do 11.06. Planujemy ogarnąć 4-6 osób i wspólnie ruszyć na podbój ciepłych krajów. Niestety wcześniej nie organizowaliśmy wspólnego wyjazdu i to poza Polskę, więc nie jesteśmy do końca zorientowani co jest najbardziej opłacalne, bezpieczne i spełniające nasze wymagania.
Także mam kilka pytań do użytkowników doświadczonych w zagranicznych wyjazdach:
1) Z usług jakiego biura podróży najlepiej korzystać? Które z nich jest najtańsze i oferuje najciekawsze, a za razem najporządniejsze oferty?
2) Gdzie najlepiej się wybrać, aby na przełomie maja i czerwca, aby było ciepło (ok. 25*C) i słonecznie (oczywiście nad morzem)? Południowa Europa, Azja Mniejsza, a może zaryzykować podróż do Afryki Północnej?
3) Jakie miejscowości są najodpowiedniejsze dla osób w wieku 18-19 lat, które szukają wakacyjnej rozrywki i tym samym odpoczynku nad ciepłym morzem?
4) Co możecie od siebie polecić? :)
Jeżeli o czymś zapomniałem, to napiszcie. Liczę na Waszą pomoc.
up
Na początku uprzedzę że nie mam dużego doświadczenia w zagranicznych wojażach.
Ale mimo to napiszę co bym zrobił.
Olałbym wycieczki - na wycieczki to na emeryturze sobie polatasz.
Na waszym miejscu zebrałbym 4-6 osób, koniecznie mieszane, wynająłbym bungalow/apartament w nadmorskim szeregowcu, w jakimś miłym EUROPEJSKIM śródziemnomorskim kraju. Grecja to chyba niezły wybór.
A potem przez dwa tygodnie bawiłbym się jak nigdy w życiu.
Europa, a zwłaszcza kraje UE zdecydowanie zwiększa łatwość i bezpieczeństwo wyprawy.
Ja bym tam polował na tanie loty i sam coś na miejscu łatwił, albo ewentualnie jakiś last minute. Ale jak chcesz Azję albo Afrykę to z tanimi z Polski chyba nie tak łatwo.
Ukraina - Krym. 1500 zł i bawisz się po królewsku przez 2 tygodnie nad morzem. W tym roku mam w planach właśnie to miejsce albo bułgarię, ew oba jak da radę. :)
Jakie miejscowości są najodpowiedniejsze dla osób w wieku 18-19 lat, które szukają wakacyjnej rozrywki i tym samym odpoczynku nad ciepłym morzem?
Ibiza? :)
[3] Hmm właśnie chodzi o to, że chcielibyśmy zasmakować "luksusów" tzn. hotel z all inclusive itp. Nigdy nie byłem za granicą, z jakiegoś biura podróży, także chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Na własną rękę raczej nie chcemy się nigdzie pakować.
[4] Tak jak pisałem wcześniej, nie chcemy na własną rękę szukać noclegów itp.
[5] Ukraina/Bułgaria jest tania, wiemy o tym. Ale czy, aby warunki pogodowe w maju/czerwcu są na tyle korzystne, że temperatura powietrza oscyluje w okolicach 25*C, a morze jest cieplejsze niż Bałtyk? Chcemy być jak najbardziej pewni tego, że nie zaskoczy nas jakieś nagłe ochłodzenie, albo brzydka pogoda. Poza tym Ukraina hmm nie mam pewności co do warunków turystycznych. Słyszałem wiele nieprzychylnych opinii.
[6] Zdrajco? W sierpniu mam zarezerwowany tydzień we Władysławowie :)
[7] Ibiza - nie mamy takich środków finansowych.
Dla uściślenia naszych wymagań:
-2 tygodnie
-cena max 2000zł od osoby