Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pilarka spalinowa?

14.01.2014 16:31
1
paściak
159
carpe diem

Pilarka spalinowa?

Witam, ojciec niedlugo bedzie mial 60te urodziny i na prezent chcialbym mu kupic cos uzytecznego, co go wyreczy troche w pracy. W domu mamy kominek i czesto i dlugo w nim palimy, ojciec kupuje niepociate kawalki drzewa z lasu i potem sam je siekiera na podworku na klocki do palenia obrabia... Wiec pomyslalem ze taka pilarka bedzie dobrym pomyslem. Nie znam sie na tym zupelnie, wiec moze ktos z was ma jakies doswiadczenie z takimi urzadzeniami? Czy np cos takiego http://allegro.pl/nowosc-nac-tt-cs2500-pila-spalinowa-pilarka-1-2-i3850087643.html
wystarczylo by do przydomowych prac?

14.01.2014 17:05
cswthomas93pl
2
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

Lekka i niezawodna

przeznaczona do prac przydomowych i w lesie

Przypuszczam, że wystarczy.
Gwarancja w razie czego jest, to też zawsze można złożyć reklamację bez problemu :)

14.01.2014 19:17
3
odpowiedz
koma944
58
Nights watch

Daj sobie spokój z tym chińskim badziewiem ,średnio co 2 godziny cięcia będzie się coś psuło.Dołóż trochę i kup stihla.

14.01.2014 19:22
Mutant z Krainy OZ
4
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Nie znam się na jakości spalinowych, sam korzystam z jakiegoś taniego paścia elektrycznego kupionego 2 lata temu w leroy merlin. I jak na razie radzie sobie bardzo dobrze, też właśnie do cięcia drewna do kominka jest używana, z tym, że do tej pory sam musiałem ścinać tym drzewa i je w całości przygotować, by nadawały się do piecyka. Kosztowała mnie ta zabawka około 250 złotych, przerobiła kilkadziesiąt godzin i ciągle pracuje bez zarzutu. Jeżeli kabel nie przeszkadza, to lepiej celować właśnie w elektryka, bo łatwiej kupić niezły sprzęt za małą kasę. Spalinówki są drogie a te tańsze wersje mogą być rzeczywiście wadliwe.

14.01.2014 19:51
😐
5
odpowiedz
zanonimizowany546726
63
Generał

Tylko Stihl albo Husqvarna. Każda inna firma w tym temacie to straszny badziew.

Wiem co mówię bo pracowałem kiedyś takim sprzętem na co dzień.
Niestety ceny też mają odpowiednio dopasowane do jakości.
Jakość wysoka cena też.

14.01.2014 20:32
6
odpowiedz
Zax_Na_Max
116
Bo Emeryt Znał Karate

zależy ile tnie i ile ma cierpliwości :)

Ja używam makity elektrycznej jakiejś tam. Nie jest może to najwyższa półka ale ma sprzęgło i jak już niedomaga to odstawiam ją na odpoczynek i zaraz znowu jedzie :) także przydomowo jest ok. Spalam coś około 4 metrów rocznie ale nie wszystko tne we własnym zakresie.

Jeżeli możesz dołożyć to kup firmówkę, jeżeli nie stać Cię na spalinową poszukaj może elektrycznej. A jak chcesz spalinową i nie masz więcej dolarów to i tak nie masz wyjścia a na pewno na jeden rok drzewa się natnie :P

14.01.2014 20:41
7
odpowiedz
mefek
106
Senator

Jeśli nie ma dużo tego drzewa i nie jest ono niewiadomo jakie grube to wydaję mi się że lepszym pomysłem będzie pilarka elektryczna. Wygodniejsza w użyciu, lżejsza co też ma jakieś znaczenie.

14.01.2014 21:39
👍
8
odpowiedz
paściak
159
carpe diem

W sumie to racja, do lasu tego zabierac nie bedzie a jedynie kroi sobie przy domu, ewentualnie w piwnicy wiec chyba poszukam elektrycznej w cenie 300-400 zlotych.

14.01.2014 23:39
PanSmok
📄
9
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

Naprawde - ograniczylbym sie do firm Makita, Stihl i Husqvarna. Zastanow sie czy chcesz podarowac cos co bedzie dzialalo pare lat - czy cos z czym tato bedzie mial problem...
Co do samej pilarki - jezeli w gre wchodza roboty przydomowe, a tym bardziej jezeli nie chcesz przekroczyc swojego budzetu - to o spalinowkach zapomnial bym wogole i skupil sie na elektrycznych.

Forum: Pilarka spalinowa?