Witam
Jestem trochę 'staroświecki' - nie mam FB, jadę na Windows XP, korzystam z 6 letniej Nokii i 10 letniej mp3 creative'a :P Ale teraz postanowiłem - zamierzam zastąpić aparat fotograficzny, telefon i mp3 jednym urządzeniem - smartphonem ! I tu pojawia się moja prośba - nie mam za bardzo rozeznania na rynku, dlatego proszę o kilka propozycji.
A oto moje kryteria (ale to już chyba standard w tego typu urządzeniach):
- przyzwoite mp3
- przyzwoity aparat
- moduł GPS
- radio
- system - tutaj trochę czytałem i chyba najbardziej pasował by mi Android, Apple odpada
- NIEWIELKI ROZMIAR ! (to dla mnie istotne, urządzenia typu Galaxy S2 są wg mnie za duże)
- cena - około 500 zł (niekoniecznie sprzęcik musi być nowy)
Zastanawiałem się nad Samsung Mini 2 - jest mały, poręczny, ma powyższe funkcje (tylko aparat mógłby mieć lepszy bo ma 3 MP bez lampy i focusa), i to on jest moim faworytem na teraz. Mógłbym sobie pozwolić na S3 Mini który jest nowszy i lepszy, ale już trochę większy (ale też 2x droższy). Wiem że rynek telefonów jest bogaty i zróżnicowany dlatego prosiłbym was o kilka typów (wraz z konkretna argumentacją).
Galaxy Mini 2 - genialny telefonik. Jest on moim pierwszym smartfonem i zawiera wszystko to, co właśnie chcesz mieć w swojej zabawce. Internet się przegląda elegancko, mp3 daje radę, z aparatem już gorzej, lecz jeśli masz dobre oświetlenie, to źle nie jest. :) GPS również jest, radio posiadam, ale nie używam.
W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, a jak na tak malutki i poręczny telefonik jest naprawdę bardzo dobrze.
Serdecznie polecam.
http://allegro.pl/samsung-s5830i-galaxy-ace-2gb-832mhz-polski-leszno-i3191166677.html
Ace 2 będzie lepszym wyborem za 500 zł niż mini 2.
Ja ze swojej strony Galaxy mini 2 nie polecam.Dlaczego? Już po tygodniu użytkowania ujawnił się defekt ekranu a po upadku z kilku centymetrów na ekranie zrobiła się rysa przecinająca go na pół.Pozbyłem się i podziękowałem na razie smartfonom.
[4] To nie jest Ace 2 tylko sprytny tytuł ;) Przyjrzyj się. Ace posaida starego Qualcoma 7227 w architekturze armv6, już nawet mini 2 ma Qualcoma 7227A.
ja również polecę xperie miro. Całkiem dobry aparat 5 mpix i dodatkowo przednia kamera. Internet przegląda się bardzo dobrze. Jeśli chodzi o muzyke to telefon posiada x loud którego nie ma mini 2. Miro ma andka 4.04 ics i nie będzie miał już niestety aktualizacji do jelly bean'a.
ace 2 spokojnie znajdziesz do 500zl, a zjada on, przezuwa, wypluwa wszystko co zostalo tu podane
zamierzam zastąpić aparat fotograficzny, telefon i mp3 jednym urządzeniem
życzę powodzenia! A zamówiłeś już magazynek baterii na wymianę? Czy będziesz ładował 2x dziennie?
po upadku z kilku centymetrów na ekranie zrobiła się rysa
mimo wszystko ważne chyab an co upadł... ale fakt, moja xepria zaliczy łą ze dwa upadki z "kilku cm" (no, kilkunastu, dosłownie) na twardą powierzchnię i nic. Moze miałem pecha i nie uderzyła ekranem... to raczej kiepski argument na nie, upadek moze chyba wszystko zniszczyc?
Nie uważasz że nawet zapasowy akumulator i to kalibru dajmy na to 6 tyś mAH wciąż będzie zajmował o wiele (wielokrotnie) mniej niż osobny aparat, mp3, telefon, nawigacja itp? Pozatym, akurat funkcja telefonu i mp3 w zasadzie nie zużywają energii bardziej zaawansowanego smarfona. Moc zużywa głównie ekran (i intensywnie używany modem), więc obciążający tutaj jest głównie aparat.
Ace 2 to rzeczywiście fajna alternatywa dla Mini 2 - coś pomiędzy nim a S3 Mini ;) Jeśli chodzi o sam fakt zastępowania aparatu, mp3, gpsa itp - fakt faktem, że trzeba się liczyć z codziennym ładowaniem, ale noszenie tych wszystkich 4-rech gadzetów przy sobie jest po prostu czasem niemożliwe, a GPSa i tak w aucie się ładuje ;) Jeśli ktoś ma inne propozycje to zapraszam i podkreslam - ważne zeby urządzenie było dla mnie w miarę kompaktowe !