Pendrive z haslem
Mam pendrive 128GB na ktorym trzymam rozne kopie zapasowe i wazne dokumenty i chcialbym go jakos zabezpieczyc haslem.
Ktos zna jakies darmowe programy, albo jakis sposob w windowsie bez dodatkowych programow?
Najlepiej zebym mogl zabezpieczyc tylko wybrane foldery bo moze sie zdazyc ze rowniez bede wrzucal jakies filmy/zdjecia dla przyjaciol i zeby one byly dostepne bez hasla.
Wazne zeby po zabezpieczeniu haslem dalo sie je wpisac zarowno w Windowsie jak i na Macu.
Od biedy możesz folder wrzucić do zabezpieczonego hasłem RARa (bez kompresji, trwa to rzadko dłużej niż minutę chyba że mowa o wielkich plikach).
Ja tak robiłem kiedy sporadycznie musiałem zabezpieczyć hasłem jakieś foldery na pendrivie.
Tak tez tak robilem, ale szukam czegos wygodniejszego bo jak tylko dodaje jakis maly plik to musze ponownie usuwac/pakowac/wrzucac wszystko jeszcze raz.
A nie da sie jakos zabezpieczyc tylko folderu?
najprosciej bitlocker... w kazdym windowsie wkladajac pendrive zapyta Ciebie o haslo.
niestety pendrivea trzeba zrobic na odpowiedniej wersji windowsa, ale pozniej juz jest zaszyfrowane i na kazdym windowsie bedzie dzialac. Bez instalowania dodatkowych softow