Parę pytań odnośnie MMA
Kilka lat temu usłyszałem o takim sporcie, pooglądałem trochę filmików i na prawdę mnie to wciągnęło. Zapomniałem jednak o MMA na jakiś czas i nie jestem w ogóle na bieżąco, dlatego mam kilka pytań do ludzi w temacie, wypadałoby coś więcej wiedzieć kiedy mamy takiego wspaniałego wojownika jak Mariusz na KSW.
1. Kogo możemy nazwać aktualnie najlepszym fighterem ? Z tego co się zorientowałem całkowita dominacja Fiodora stopniowo ustępuję, więc chciałbym wiedzieć na kogo warto teraz patrzeć.
2. Jaka jest najlepsza organizacja ? Słyszałem o UFC, Pride no i oczywiście KSW :), czym one się różnią, są jakieś inne zasady ?
3. Co to jest Strikeforce ? Kolejna organizacja ?
4. Jakie walki warto obejrzeć ? Czasem, tak jak w tym momencie, mam ochotę pooglądać jakieś walki na youtube, ale nie wiem czego szukać. Fiodora już chyba sporo widziałem.
5. Jak wyłaniani są mistrzowie różnych stylów walki ? Zawsze jak przedstawiają jakiegoś zawodnika to opisują "mistrz Soho, mistrz karate, mistrz jujutso, itp".
6. W jaki sposób wyłaniani są mistrzowie jakiś organizacji ? Czy tak jak w boksie, jest mistrz który jest posiadaczem pasa i następnie pretendenci mogą mu go zabrać ?
1. Zależy od wagi. Aktualnie w rankingach bez podziału wagowe na zmianę prowadzą GSP oraz Anderson Silva. Polecam szczególnie walki tego drugiego, bo to co wyprawia w walkach przechodzi ludzkie pojęcie. Jeśli chodzi o wagę ciężką, to brakuje kogoś w stylu dawnego Fedora, który byłby żywą legendą, póki co na szczycie jest Cain Velasquez.
2. UFC jest zdecydowanie największą organizacją mającą w swoich szeregach najlepszych zawodników na świecie. Na drugim miejscu jest Strikeforce (który został ostatnio wykupiony przez firmę władającą UFC, także niedługo nastąpi pewnie coś w stylu symbiozy obu fedów).
3. Masz odpowiedź w 2 ;)
4. Zdecydowanie polecam walkę Forrest Griffin vs Stephan Bonnar - uważana za najważniejszą walkę w historii UFC. Masakryczny brawl w wykonaniu obu zawodników, może nie najlepsza technika, ale serce do walki u obu było niespotykane. Poza tym na różnych stronach można spotkać zestawienie najlepszych walk, jak np. tutaj http://hubpages.com/hub/The-best-ufc-fights-ever
5. Mistrzowie to trochę złe określenie, co najwyżej można określić jaki stopień miał dany zawodnik w danej sztuce walki. I tak np. w bjj największym osiągnięciem jest czarny pas (pomijając wyższe stopnie raczej nie osiągalne dla "śmiertelników"). Może być sytuacja, że zawodnik był np. mistrzem świata Muay Thai czy innej dyscypliny jak boks, ale jednowymiarowcy są rzadko spotykani w obecnym MMA, bo po prostu nie dają rady (z wyjątkiem niektórych zapaśników, ale tam też raczej nie ma mistrzostwa tylko wyróżnienia typu NCAA wrestler).
6. Dokładnie tak jak piszesz. Są podziały na kategorie wagowe, w każdej kategorii króluje inny mistrz, o którego pas starają się pretendenci wyłaniani na podstawie swojej formy, ostatnich walk itd.
Jeśli znasz angielski to gorąco polecam stronę Sherdog.com - największa baza danych mma na świecie, z kalendarzem najbliższych gal, rankingami zawodników oraz ogromnym forum na którym można znaleźć dosłownie wszystko.
1. Wg. rankingów:
Heavyweight - Cain Velasquez
Lt. Heavyweight - Jon Jones
Middleweight - Anderson Silva
Welterweight - Georges St-Pierre
Lightweight - Frank Edgar
Featherweight - Jose Aldo
Bantamweight - Dominick Cruz
Flyweight - Yasuhiro Urushitani
2. Na chwilę obecną liczy się tylko UFC (Strikeforce już został wykupiony), potem Bellator i dalej jakieś Dream, Sengoku czy inne KSW. Zasady ogólnie takie same, w Japonii bodaj nie można uderzać w parterze w którejś federacji.
3. Tak, niedawno została wykupiona przez Zuffe (właściciele UFC) i będzie istnieć oddzielnie do czasu wygaśnięcia obowiązujących kontraktów sponsorskich i telewizyjnych.
4. Nie ma reguły, każda gala może być ciekawa więc warto oglądać wszystko :P A z samych walk to polecam gorąco Forrest Griffin vs. Stephen Bonnar, Chris Leben vs. Yoshiro Akiyama.
5. Nijak, to po prostu kwestia "mistrzostwa" bazowej sztuki walki, czyli np. czarny pas karate jest tytuowany czasem "mistrzem karate"
6. Generalnie tak, z tym, że w KSW sytuacja jest nieco dziwna bo narozdawali na począktu różnych pasów na lewo i prawo i mało kto ogarnia co tam się dzieje. Na razie jeden pas ma Kułak, i jeden Sokodjou, bo Mamed chyba swój oddał czy coś ;P
1. Brock Lesnar w cięzkiej bodajze
2. pride juz nie ma chyba ale nie pamietam dobrze ufc jest tą top liga a ksw to takie nasze polskie show
3.niewiem
4. Mirco "Crocop" Filipovic moj ulubiony zawodnik
5. Ten kto sie zglosi i osiagnei sukces jest mistrzem a zglosic sie mzoe kazdy kto wywallczyl iles tam walk amatorskich (chyba)
6.tego tez niewiem za bardzo ;p
soryy ze nie dokladnie ale tak na szybko pisalem pozdro :)
oj tam oj tam dawno sie nie intereswoalem xD
z tych nazwisk co podałes to tylko silve znam heh ;p sie pozmieniało neizle
DarkestOść -> dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Napisałeś wszystko co chciałem wiedzieć. Dzięki !
odpiszę Ci wieczorem, o ile będę miał dostęp do Wi-Fi :) chociaż większość już została napisana :)
@Juanhijuan obejrzyj sobie film dokumentalny "UFC - Beyond the Glory"
http://www.youtube.com/watch?v=AaWSjJ7-tGE
Film ten świetnie opowiada historię UFC (Moja ocena 8/10)
Kot jeszcze go nie widział powinien nadrobić :)
yasiu -> napisz, chętnie przeczytam.
W wolnej chwili obejrzę filmik, dzięki.
w samolocie naszykowałem tekst na gameplay o ostatnim ksw i już piszę tu :)
1. Tak jak Ci już napisano, ciężko stwierdzić, znaleźć jednego takiego, ale widząc co pokazują teraz i wiedząc, co pokazywali wcześniej to wspomnieni george st. pierre i anderson silva to naprawde najwyzsza polka. wszechstronni, inteligentni, walczacy do konca. oczywiscie i na nich przyjdzie pora, wczesniej czy pozniej, ale to sa na pewno ludzie ktorych walki warto ogladnac. warto też na pewno poszukać walk fedora o którym wspomniałeś. świetnie swego czasu walczyli jens pulver, tito ortiz, randy couture. serce do walki i widowiskowosc ma tez michael bisping czy chris lieben. nick diaz, diego sanchez... mnóstwo tego jest, naprawdę :)
2. najlepsza... nie ma czegoś takiego jak najlepsza, wszystko zależy od tego jakie kryteria przyjąć. jestem przekonany, że ufc ma teraz największą moc medialną, największą kasę i mnóstwo doskonałych zawodników, ale w innych federacjach też nie brakuje talentów i fajnych walk. ja niestety z braku czasu oglądam tylko UFC (ale jak skończę oglądać wszystkie - a zostało mi do nadrobienia może 30 gal, będę oglądał inne)
3. tak
4. to ciężkie pytanie :) bonnara z griffinem na pewno - ale pierwszą, druga już nie była taka fajna. ciężko mi teraz powiedzieć, musiałbym poprzeglądać karty poszczególnych gal żeby coś polecić. praktycznie zawsze trafi się co najmniej jeden pojedynek warty wspomnienia.
5. w tym przypadku słowo mistrz oznacza zazwyczaj, że posiada np. czarny pas, jest bardzo zaawansowany. bywa często, że zawodnicy rzeczywiście są lub byli mistrzami w jakiejś dyscyplinie. powoli jednak wielu z nich ćwiczy po prostu mma nie koncentrując się na jednej sztuce walki.
6. w ufc tak właśnie jest :)