1. Czy Root, jest w 100% bezpieczny?
2. W poradnikach, opisujących jak, zrobić ROOT'a, jednym "kliknięciem", jest napisane, że telefon się restartuje, po wykonaniu, już całej operacji, czyli po prostu włącza się i wyłącza, czy do ustawień fabrycznych?
3. Jaki program jest najlepszy do wykonania, roota, jednym kliknięciem, z4oot?
4. I ostatnie. Czy trzeba podczas wykonywania Root'a, wyjąc kartę pamięci z telefonu? I czy, np: mój dzwonek, tapeta, itp... nie zostanę zrestartowane do "defaultowego". tzn będę musiał znowu wszystko ustawiać, czy to zostaje zapisane w wbudowanej pamięci telefonu?
1. Tak.
2. Chyba włącza i wyłącza się, dokładnie nie pamiętam bo dawno robiłem. Z tego co pamiętam zaleca się własnoręcznie przywrócić telefon do defaultowych ustawień przed wykonaniem roota.
3. Ja robiłem programem SuperOneClick. Ale co to za różnica, każdy program działa tak samo.
4. Z pamięci telefonu nic nie jest usuwane.
Generalnie uceglić telefon możesz tylko przy zmianie kernela, root i zmiana romu jest zupełnie bezpieczna bo w tym wypadku mamy wykonane wcześniej kopie zapasowe jak cos pójdzie nie tak.
To zaraz spróbuje : ) A obejdzie się, bez przywracania ustawień fabrycznych telefonu, czy to tylko jest "zalecane"?
A jak jest z gwarancja? Dokladnie chodzi mi o HTC, bo po necie chodza juz takie legendy ze glowa mala
Rób root'a i się nie martw. Root daje nowe możliwości, a to co daje na początek producent to tylko niewielki procent tego co może telefon (lub tablet).
Jezeli nie chcesz instalowac custom ROMu to bez sensu rootowac telefon. Szczegolnie, ze widac, ze sam nie wiesz co z tym zrobic.
Jak chcesz na Androidzie nadać sobie roota tylko po to by być adminem to nie ma żadnego sensu.
Root zazwyczaj jest wstępem do modowania telefonu, wymiany softa itp. Jeśli nie zamierzacie się w to bawić to nie warto robić roota.
Ja roota robilem wlasciwie z jednego powodu. W modowanie telefonu sie nie bawie, ale przydal sie do zaawansowanych opcji progranu avast Anti-Theft.
A przed oddaniem do serwisu roota mozna cofnac.
matisf-->To zależy co chcesz osiągnąć. Ja chciałem zrobić roota w swoim telefonie (Galaxy Ace 2), ale po przeanalizowaniu sytuacji zrezygnowałem. te kilka pierdół wgranych przez producenta specjalnie mi nie przeszkadza. Inni z kolei robią roota od razu po zakupie telefonu, wgrywają custom romy (często niestabilne). Ja tam lubie mój telefon taki jaki jest, aczkolwiek jak minie mi za 2 lata gwarancja to raczej już się skuszę ;)
A przed oddaniem do serwisu roota mozna cofnac.
Nie zawsze, a poza tym taka operacja jest możliwa do wykrycia i często serwisy zostawiają sobie furtkę.
Nie zawsze, a poza tym taka operacja jest możliwa do wykrycia i często serwisy zostawiają sobie furtkę.
Osobiście nie spotkałem się z taką sytuacją. Większość osób wykonujących roota, a później zmuszonych do serwisowania telefonów nie skarżyli się na jakieś nieprzyjemności z tym związane. Przywracali system do ustawień fabrycznych i oddawali do serwisu. Telefon wracał naprawiony.
Często nie można.
prosze o jakies konkretne przypadki tej czestej przypadlosci