Otóż na nowym monitorze strony internetowe zamiast się dopasować do modelu monitora ani myślą i np. zawartość jest na środku jak w starym monitorze a reszta ma jakieś tam tło. Grzebałem w ustawiniech mozilli ale nic tam nie ma o orientacji stron.
Jeżeli ma znaczenie to monitor jest w formacie 16:9 21,5 cala
Google uparcie wyświetla wyniki o wordzie i tamtejszym ustawianiu orientacji strony :/
up Pewnie wystarczy gdzieś jedną głupią opcję odznaczyć/zaznaczyć tylko że nie wiem gdzie.
Orientacja stron to ustawienie poziomo/pionowo, może dlatego nie znajdujesz w google tego, czego chcesz ?
Ale szczerze mówiąc nie wiem, jak to naprawić ;(
tzn wszystko inne działa normalnie bo w panelu sterowania --> ekran można ustawić orientacje gorzej że nie ma takiej opcji w przeglądarce.
Nie wiem do końca o co ci chodzi. Np GOL się dopasował, a inne nie - o to chodzi? To w takim razie zależy od twórców stron, czy robią je statyczne czy liquid.
Dokładnie, to zależy od kodu strony. Dlatego ja mam po prostu nie korzystam z przeglądarki w pełnym oknie, tylko dopasowaną góra/dół a boki zwężone. Wygodne i zostawia miejsce na inne pootwierane okna.
Każda w miarę nowoczesna WWW i uniwersalna WWW jest tworzona na tzw. gridzie, tutaj najpopularniejszy, http://960.gs/ Jak widzisz ma 960 pikseli szerokości.
Rok temu 20% internautów używało rozdzielczości 1024x768. Dziś to niemal 15%. Dlatego strony WWW nadal są tworzone z myślą o tej rozdzielczości (i wyższych). 960 pikseli to ~100% okna przeglądarki w rozdzielczości 1024x768.
Przyzwyczajaj się, bo strony WWW będą tak wyglądały jeszcze przez wiele lat. Polecam opcję zoom. Jeśli tekst jest za mały, to jesteś kolejnym frajerem, który kupił jakieś 22 cale w FullHD. Gratuluję.
[7] O co chodzi ?
Tekst nie jest za mały. Jest dobry wyraźny i bez widocznych pikseli. Tylko te cholerne strony nie chcą się dopasować.
Może regulacja Ctrl + Scroll/kółko myszy coś pomoże.
gandalf2007, a my wszyscy staramy się domyślić o co Tobie chodzi.
Te dwa białe pasy po prawej i po lewej? >