Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Oprawki, a optyk - pytanie.

10.01.2014 21:30
k42a_
1
k42a_
91
so it goes

Oprawki, a optyk - pytanie.

Doszedłem do wniosku, że wzrok znowu mi się pogorszył, oprawki stały się nudne i na dodatek zużyte, warto byłoby więc zaopatrzyć się w nowe okulary.
Byłem już w Vision Express, niestety nie mieli dostępnego modelu który sobie upatrzyłem, ale znalazłem go w innym sklepie, gdzie z kolei nie można załatwić szkieł.
Tak więc kupię oprawki i mam zamiar iść z nimi do VE, niech tam mi zrobią badania i wstawią szkła.
Pytanie - czy taka operacja jest możliwa? I w jaki sposób przebiega wymiana szkieł - oni po prostu wyjmują te zerówki, które już są w oprawkach (oprawki mają kształt zamknięty btw) i wkładają nowe, dopasowane do mojej wady?

10.01.2014 21:41
2
odpowiedz
noszetrampki
41
Pretorianin

Raczej jest możliwa, tym bardziej, że masz zerówki, ale ręki sobie nie utnę, więc powinieneś się spytać w salonie.

10.01.2014 21:51
Herr Pietrus
3
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

jak to "nie można załatwić szkieł"? Celujesz w konkretna firmę?
Szczerze mówiąc nie potrafię znaleźć informacji soczewek jakiego producenta używa VE, sami się tym zupełnie nei chwalą. W życiu eni kupiłbym więc tam okularów.

A o do tego "jak to wygląda" -a jak inaczej ma wyglądać. Przynosisz oprawki, wstawiają soczewki, gotowe.

10.01.2014 21:54
k42a_
4
odpowiedz
k42a_
91
so it goes

Wiem, że to głupio zabrzmi, ale te oprawki, które dostarczę do VE mają być ze szkłami czy bez?
Oni je potem sami wyjmą i wstawią odpowiednie?

jak to "nie można załatwić szkieł"? Celujesz w konkretna firmę?

Nie, miałem na myśli, że sklep zajmuje się okularami przeciwsłonecznymi i oprawkami, bez żadnych optycznych spraw.

10.01.2014 23:47
5
odpowiedz
Macco™
76
Legend

Szczerze mówiąc nie potrafię znaleźć informacji soczewek jakiego producenta używa VE, sami się tym zupełnie nei chwalą. W życiu eni kupiłbym więc tam okularów.
Wystarczy zapytać w salonie. Z tego co wiem to obecnie ich głównym dostawcą jest Hoya.

Nie wyjmuj atrap. Oni od nich sobie odrysują kształt soczewek, które zamontują do Twoich opraw.
I nie ma żadnego problemu z montażem do własnych opraw.

11.01.2014 00:45
Herr Pietrus
6
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Ciekawe po kiego grzyba w regulaminach promocji walą jakieś nazwy z kosmosu zamiast nazw producenta... czyżby mieli drożnej niż "normalni" optycy? :P

Co prawda to było mało prawdopodobne, ale podejrzewałem, że mogą też opychać coś mniej markowego - jakiś nieufny ostatnio jestem.
Choć nie wiem czy tam w soczewkach to nie jeden pies, ale, wyjąwszy mające chyba długie tradycje JZO, jest zdaje się parę polskich i niepolskich mniej wiekowych firm niz Hoya czy Essilor :)
A no i potwierdzam - oprawki ze "szkiełkami", z nich biorą kształt.

11.01.2014 09:16
7
odpowiedz
Macco™
76
Legend

Ciekawe po kiego grzyba w regulaminach promocji walą jakieś nazwy z kosmosu zamiast nazw producenta... czyżby mieli drożnej niż "normalni" optycy? :P

Takie działania określa się mianem marketingu. Soczewki kontaktowe cooper vision czy ciba vision też są przecież celowo sprzedawane pod marką iWear, która to występuje tylko w VE. Wszystko po to żeby przywiązać klienta do firmy.

11.01.2014 12:36
Herr Pietrus
8
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

No tak, "ze niby dostępne tylko w VE" :)
Cóż, nie lubię jak robią ze mnie idiotę. Zresztą sam sposób ustalania cen - te ich śmieszne pakiety z dopłatami - jest dla kretynów (a przy okazji pozwala na piękne zaokrąglenia cen, zapewne).

11.01.2014 12:50
k42a_
9
odpowiedz
k42a_
91
so it goes

Wbrew pozorom w VE nie jest wcale tak drogo - obliczyłem, że taniej wyjdzie (dla mnie) badanie wzroku w ich salonie i zakup szkieł (w sumie jakieś 260zł, gdzie u lokalnego optyka za samą wizytę zapłaciłbym 100zł).

Forum: Oprawki, a optyk - pytanie.