Opony zimowe czy całoroczne?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
09.10.2013 18:36
kong123
1
odpowiedz
kong123
120
Legend

Opony zimowe czy całoroczne?

Tyle tutaj speców siedzi, może któryś mi coś doradzi.

Sprawa wygląda tak. Zbliża się sezon zimowy i pasowałoby już rozejrzeć się za jakimiś oponami. Teraz mam dylemat bo nie wiem czy kupić opony zimowe czy zdecydować się na komplet opon całorocznych tzw. wielosezonowych. Na korzyść całorocznych przemawiają następujące czynniki:

- nie musiałbym kupować nowych opon na lato co byłoby wydatkiem - samochód nie jest luksusowy i dwa komplety opon (lato i zima) byłby wydatkiem tak mniej więcej 1/3 samochodu
- nie muszę się zastanawiać jak będzie za oknem i czy po zmianie opon zimowych na letnie nagle nie zaskoczy mnie zima i będę musiał znowu zmieniać lub zrezygnować z jazdy
- dodam też, że nie jeżdżę dużo tym samochodem. Przez dwa lata uzbierało mi się 11 tysięcy kilometrów. Niektórzy to pewnie w miesiąc tyle obrócić :P Ale jak już jadę to muszę mieć pewność, że ogumienie sobie poradzi (czytaj wyżej: wiosną zmieniam na letnie a tutaj śnieg) i że pojadę.

Nie jestem rajdowcem i nie zapierdalam po 180 km/h bez względu na warunki - preferuję ostrożną jazdę więc nie ma mowy o szarżowaniu.

I teraz nie wiem co zrobić. Dwa sezony przejeździłem na całorocznych ale poprzedni właściciel też się na nich tłukł i nie ma wyjścia - teraz muszę je wymienić koniecznie. Kiedyś każdy doradzał mi zakup opon na zimę i na lato i tak też niby planowałem zrobić ale jak teraz pojawia się temat to wszyscy krzyczą, że wielosezonowe i w tym momencie już zgłupiałem.

Jakieś rady? :)

09.10.2013 18:40
Sizalus
2
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Jeżeli jeździsz głównie po mieście i jesteś gotów zrezygnować z użycia auta przez te kilka najgorszych dni w roku, to powinieneś dać radę na całorocznych.

09.10.2013 18:54
graf_0
3
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Bierz wielosezonówki.
Dwa komplety mają sens gdy robisz dużo kilometrów.
Przy twojej jeździe szybciej się opony zestarzeją niż je zajeździsz.

09.10.2013 18:56
4
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Jak jeździsz po mieście i preferujesz 'eko' jazdę to bierz NOWE DOBRE wielosezonówki i po kłopocie :) Będziesz miał z głowy problem na 5-6 lat.

Ja robię ~3000km miesięcznie i niestety nie mogę sobie pozwolić na wielosezonówki :( Do tego dochodzą w lato autostradowe prędkości więc i bezpieczeństwo by na tym mocno ucierpiało.

09.10.2013 19:09
kong123
5
odpowiedz
kong123
120
Legend

Dojeżdżam z mniejszej miejscowości do miasta - jakieś 25 km w jedną stronę po nowo wylanej drodze aczkolwiek w zimie czasami potrafi na "górze" zawiać. No i oczywiście sporadycznie po mieście bo wiadomo, że nie zostawiam samochodu i nie przesiadam się w autobus. Dojeżdżam głownie w weekendy gdy nie ma autobusu więc muszę mieć pewność, że dojadę. Z reguły jeżdżę tak z 4-5 razy w miesiącu.

Co do zimy - zdarzało mi się jechać w niezłe zawieje i nigdy nigdzie nie utknąłem dlatego jestem do całorocznych lepiej nastawiony.

No i tym samochodem to tyle byłoby z mojej jazdy.

09.10.2013 19:33
EnX
6
odpowiedz
EnX
175
White Dragon

Od pewnego czasu kieruję się powiedzeniem: "Co jest do wszystkiego, to jest do niczego" dotyczy to także opon. Sam niewiele jeżdżę, ale nie wyobrażam sobie jazdy w zimie, zwłaszcza takiej jaka była rok temu, na oponach całorocznych.
Wszystko też zależy od stanu dróg i ich obsługi, jeżeli są na bieżąco odśnieżane, to jeszcze jako-tako da radę, ale w innym wypadku według mnie jest to katorga.

Edit: Faktycznie przy takich przebiegach, objazd zimy na całorocznych wydaje się być realny.

09.10.2013 19:37
X@Vier455
👍
7
odpowiedz
X@Vier455
118
Szynszyl

Mam całoroczne od 2 lat i żyję.

09.10.2013 20:12
8
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Ja bym bral zimowki, sam bym sie jakos obowial jazdy na wielosezonowce, zwlaszcza ze sa dni gdy sniegu pelno, slisko , a jechac do pracy trzeba. Strach na zimowkach a co dopiero na takich by bylo jechac

09.10.2013 20:32
wert
9
odpowiedz
wert
204
Kondotier

a czy takie całoroczne nie zużywają się szybciej?

Zakładając, że na zimówkach jeździ się 5 miesięcy (listopad - marzec) a na letnich 7 miesięcy to średnio na jeża na komplecie opon sezonowych przejeżdżamy połowę tego co na całorocznych - czyli w teorii całoroczne powinny się zużywać szybciej (ok 2x).

09.10.2013 20:34
graf_0
10
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Wert - oczywiście że całoroczne zużywają się szybciej. Ale przy małym przebiegu większym problemem jest starzenie się opon, nie ich zużycie.

09.10.2013 20:48
kong123
11
odpowiedz
kong123
120
Legend

Mi właśnie na takiej zimie jak rok temu opony się sprawdziły. W piątek zawiało a w sobotę jechałem i bez najmniejszych problemów. Wracałem też w trakcie zamieci, gdzie pod górkę wiele samochodów sobie nie radziło. Gdybym jeździł codziennie to wtedy zimówki obowiązkowo ale przy 4-5 wyjazdach w miesiącu trochę średnio mi się to kalkuluje - ja wiem, bezpieczeństwo nie ma ceny ale tutaj chodzi też o nagłe zmiany pogody - było tak, że już ładnie wiosna a na początku kwietnia śniegu najebało i jak ktoś już zmienił na letnie to może mieć problem. Ja jak jadę to nie mam wyboru - muszę dojechać, nie moge sobie odłożyć tego na inny dzień.

Przebieg jest mały - tak jak mówiłem - w dwa lata 11 tyś. km

09.10.2013 20:51
davis
12
odpowiedz
davis
215

Na taką jazdę jak twoja to kup po prostu zimówki i jeździj na nich cały czas.

09.10.2013 21:06
wert
13
odpowiedz
wert
204
Kondotier

No nie wiem czy zimówki na lato do dobry pomysł.
Ja faktycznie, w Twojej sytuacji, bym się zastanawiał nad całorocznymi - ewentualnie jak byś musiał w zimie po jakiś bezdrożach jeździć zawsze można założyć łańcuchy.

09.10.2013 21:24
kong123
14
odpowiedz
kong123
120
Legend

Jazda po bezdrożach nie wchodzi w grę - od podwórka do miejsc docelowych zawsze mam twardo i najczęściej odśnieżone (po południu :D ) - w jednym miejscu, gdzie droga idzie w górę a po bokach są pola to zawiewa czasami tak, że nie ma przejazdu to wtedy wszystko stoi :P ale to sytuacja raz - dwa razy w zimie i to nie w każdą.

09.10.2013 21:30
graf_0
15
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Bierz całoroczne i nie cuduj.
Oczywiście nówki.

Ja polecam Verdsteiny quadtrack 3, trzymają się drogi jak przyklejone, natomiast na pewno są głośniejsze od typowych letnich opon.

09.10.2013 21:42
kong123
16
odpowiedz
kong123
120
Legend

Oczywiście, że w grę wchodzą tylko nowe. Dzięki za Wasze posty - bardzo mi pomogły :)

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl