Poszukuję okularów dzięki którym nie będzie męczył mi się wzrok podczas dłuższych posiedzeń przed komputerem. Na wzrok nie narzekam, ale po dłuższej pracy przed laptopem troszkę gorzej widzę. Dużo piszę na laptopie, czasami pogram sobie w jakąś grę i nie wiem czy jest sens kupować takie okulary.
http://allegro.pl/okulary-gunnar-coco-onyx-do-komputera-i-gier-i2694840091.html#tabsAnchor myślałem nad czymś takim. Miał ktoś doświadczenia z nimi? Do wzroku przykładam dużą wagę i nie chcę za kilka lat nosić okularów jak Stępień ;P
IMO najlepszym rozwiązaniem jest iść do okulisty, zbadać przy okazji wzrok i u okulisty zapytać o takie okulary, koszt pewnie większy ale skoro mówisz że zależy ci na wzroku to chyba warto wydać trochę wiecej na okulistę i porządne okulary.
BTW Mam podobny problem jeżeli chodzi o męczenie się oczu, pomagają kropelki nawilżające oraz ćwiczenia zalecone własnie przez okulistkę.
j.w. bo zależy od wzroku, ja nie moge czytać/korzystać z kompa z okularami, bo wtedy strasznie szybko mi się męczą, bez moge cały czas.
Szybciej zadbałbym o dobre oświetlenie.
Ale tak po prawdzie to chyba bardziej kwestia genów jest.
Jednym wzrok siada, innym nie - i to niemal niezależnie od ilość czasu spędzonego na graniu/czytaniu/oglądaniu.
Ja mam w oczach 20 lat praktyki po wiele godzin dziennie.
Gdy patrzysz na ekran rzadziej mrugasz oczami, a często także zapominasz o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Staraj się mieć przy sobie wodę mineralną, albo inny najlepiej niegazowany napój lub dużo pij w trakcie posiłków.
To naprawdę pomaga:)
Mi jakiś czas temu okulista odradził używania okularów do pracy przy kompie.
Argumentował to tym, że okulary nie przepuszczają 100% światła, przez co źrenica jest bardziej rozszerzona niż bez nich i w efekcie oko męczy się tak samo, albo i bardziej.
Mnie to w miarę przekonało.
idź do okulisty, albo do innego lekarza, nosze okulary od podstawówki (astygmatyzm) a 3 lata temu okazało się ze mam nadciśnienie, a myślałem że też coś z oczami bo nie mogłem patrzeć w ogóle na świat :D
Dzięki wszystkim za rady. Poczytałem w necie co i jak i faktycznie te okulary nie są potrzebne. Znalazłem ciekawy program który troszkę zmienia kolory i zmniejsza jasność ekranu + dodatkowe ćwiczenia na oczy i 15 minut przerwy na 1 godz. siedzenia powinny wystarczyć.