Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Okres wypowiedzenia umowy o pracę.

05.09.2011 17:49
1
zanonimizowany783120
53
Senator

Okres wypowiedzenia umowy o pracę.

Witam.

Na wstępie zaznaczam, że sprawa dotyczy mojego znajomego i chciałbym się zorientować. Jako, że nie chce mi się zmieniać na "drugą osobę", skopiuję wszystko w pierwszej osobie, tak jak on mi to przedstawił.

Mam aktualnie podpisaną umowę o pracę na czas określony (rok). Umowa kończy się z końcem lutego 2012 roku. Chciałbym złożyć wypowiedzenie, bo w moim osobistym mniemaniu warunki pracy nie podobają mi się i skutecznie utrudniają pracę. Tutaj pojawia się interesują mnie kwestia.

Kiedy mogę złożyć te wypowiedzenie? Z jakim wyprzedzeniem? Są to dwa tygodnie? I jedno, główne pytanie: Czy to wypowiedzenie mogę dać w każdej chwili, czy musi być to połowa/koniec miesiąca, cokolwiek?

Sprawa mniej więcej tak się przedstawia. Proszę o odpowiedź, bo to bardzo ważna kwestia :)

Pozdrawiam.

05.09.2011 17:55
2
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Przede wszystkim sam nie rezygnuj z pracy tylko niech pracodawca Cię zwolni, jako porozumienie stron/redukcja etatu. Inaczej nie bedziesz miał kuronia. W tym przypadku okres wypowiedzenia to miesiąc.

05.09.2011 17:56
pablo397
3
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

jesli to jest umowa zawarta na czas okreslony to kodeks pracy nie przewiduje jej wypowiedzenia. jedyne wyjscie to czesto stosowana furtka w umowach na czas okreslony czyli zapis, ze istnieje mozliwosc rozwiazania z dwu tygodniowym okresem wypowiedzenia. trzeba zerknac czy pracodawca uwzglednil taka mozliwosc (a zazwyczaj uwzgledniaja).

te dwa tygodnie licza sie od soboty po wypowiedzeniu czyli bez roznicy czy wreczasz w poniedzialek czy w piatek - licza sie nastepne pelne dwa tygodnie.

zawsze istnieje mozliwosc dogadania sie z pracodawca - pracodawca tez czlowiek, jesli wspolpraca sie nie uklada to czemu ma trzymac pracownika na sile? u mnie jesli przychodzi pracownik i tlumaczy, ze mu tu zle, ze gdzie indziej zaproponowali mu wiecej - to go puszczam bez problemu - co mi zalezy - przyjdzie drugi.

05.09.2011 18:27
SULIK
4
odpowiedz
SULIK
262
olewam zasady

Wielka_Wieśniara - czy złoży on czy za porozumieniem stron, bez znaczenia - dodatki z UP mu się nie należą. I jest to błąd wielu osób, które godzą się na "porozumienie stron" w wypadku zwolnienia ich przez pracodawcę.

Co do okresy wypowiedzenia - 2 tygodnie, a nie miesiąc, ale oczywiście w umowie może być inaczej, lub nie być wcale.

05.09.2011 18:35
5
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Jak mu sie nie nalezy? Po roku pracy sie nalezy. Ja ostatnio bylem zwalniany i mi w kadrach powiedzieli ze okres wypowiedzenia był miesieczny, tylko mialem czas nieokreslony, a czas pracy ponizej 3 lat.

05.09.2011 20:15
SULIK
6
odpowiedz
SULIK
262
olewam zasady

Wielka_Wieśniara i właśnie w tym rzecz: umowa na czas określony różni się od umowy na czas nieokreślony właśnie m.in. na czas wypowiedzenia :)

Forum: Okres wypowiedzenia umowy o pracę.