Witam,
zastanawiam się nad kupnem offica bo zawsze jest potrzebny :)
Tylko nie wiem którą wersje brać 2010, 2013, 365.
Potrzebna mi wersja na 2 stanowiska lub 3, x64, word, exel i powerpoint
Chodzi mi aby mało zapłacić.
Albo jakaś alternatywę odczytującą pliki z offica 2010 i 2013
2010 albo 2013.
Wiesz wszystko zależy do czego Ci to konkretnie potrzebne, bo zapisze i otworzy pliki excela darmowy calc np z pakietu libre office.
Ze zgodnością to rożnie to bywa, ale jeśli potrzebujesz czasem coś napisać, albo zrobić tabelkę to darmowy pakiet Ci w zupełności wystarczy.
Jeśli jednak masz sprecyzowane wymagania, które spełnia tylko pakiet od MS to zobacz sobie 365 w wersji premium, ma w sobie Office 2013 i możesz go machnąć na 5 stanowiskach.
I pytanie, czy będziesz dokumenty wysyłał do ludzi używających MS Office. Bo jeśli tylko dla siebie, to może faktycznie jakiś open office albo google docs wystarczy.
Zainstalowałem openoffice choć wole offica ms bo mam jakąś uraze do of :)
ale nie będę płacił takich cen z kosmosu jak pisze raz na ruski rok :P
200zł za offica mogę dać ale nie tyle ile oni chcą
Obok Open Office są jeszcze LibreOffice i Apache OpenOffice.
To samo, ale jakby nieco inaczej. Coś mi tam świta, że któryś z nich się prężniej rozwija niż OO, ale szczegółów teraz nie pamiętam.
Jest jeszcze chiński twór, który z podanych ponoć najlepiej radzi sobie z dokumentami M$ Office. Zwie się Kingsoft Office.
Hakim-> Generalnie teraz wszystko rozwija się prężniej niż OO, teraz nazywa się Apache OpenOffice i niby wyszła ostatnio wersja 4.x ale w porównaniu do Libre office to jest bieda.
Przetestowałem Open i Libre Office bo też szukałem alternatywy i powiem tyle, że nie ma porównania. Jeśli ktoś potrzebuje napisać od czasu do czasu przepis kucharski to może brać darmowy program, ale jak ktoś pracuje z tabelami, różnymi edycjami tekstu etc to MS Office. Konkurencja albo nie ma tylu możliwości albo zrobienie czegoś wymaga gimnastyki - coś co można w MS Office często zrobić pod PPM.
Office 2010 pracuje jeszcze pod XP (ja np używam do pracy XP)
Office 365 to jest licencja wykupienia na rok ale możesz zainstalować na 5 stanowiskach.
Tu jest też pytanie jaką wersję - czy chcesz z klientem poczty czy nie.