Jeśli jedna cegła waży kilogram i pół cegły to ile ważą dwie cegły?
4
Za przeproszeniem Przeje****Zagadka Einstein by się zastanawiał do Śmierci
jedna cegła - 1kg + 0,5 cegły
dwie cegły - (1kg + 0,5 cegły) + (1kg + 0,5 cegły) = 2kg + 1 cegła
Wykorzystując metodę szczelania, rozwiązuję układ równań:
x=1+0,5x
2x=(1+05x)+(1+0,5x)
2=1+1
2*2=1+1+1+1
2=2
4=4
Hehe, powaliła mnie ta zagadka. Jakby ktoś nie wpisał rozwiązania, to głowiłbym się całą noc.
Kłosiu-< :D
Proste, nie.
Ale matury z matematyki nie zdam.
PRZEBIJAM.
Kiedyś na imprezie słyszałem tę zagadkę w wersji takiej jak poniżej:
Cegła waży kilogram i pół cegły, ile waży cegła?
Chwilkę trwało i zagadka została rozwiązana, czego świadkiem była między innymi jedna z obecnych na imprezie dziewczyn.
Dosłownie moment później usłyszeliśmy jej charakterystyczny głos z pokoju obok:
Znam świetną zagadkę! Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile kosztuje cegła!?
I po kilku sekundach ciszy:
Ej, czekajcie, chyba coś nie tak...
[10] To już wyższa matematyka.
[12] Nie, w każdym razie nie naturalna. Insza inszość że to była osoba z rodzaju takich, co lubią być w centrum uwagi i często najpierw coś powiedzą a potem pomyślą.
W każdym razie wszyscy obecni zgodzili się, że to była zagadka wieczoru.
Zawsze jak slysze ta zagadke to przypomina mi sie ta z kotletami:
Nalezy w godzine usmazyc 3 kotlety na patelni na ktorej jednoczesnie mieszcza sie tylko dwa. Kotlet smazy sie 20 minut z jednej strony.
1.Pierwszy kotlet
2.Drugi kotlet
3.Trzeci kotlet
A-pierwsza strona kotleta
B-druga strona kotleta
1. A B
2. A B
3. A B
Po upływie 20 minut usmażę: 1.A 2.A
Po upływie 40 minut usmażę: 3.A 1.B
Po upływie 60 minut usmażę: 2.B 3.B
[5]
2=1+1
2*2=1+1+1+1
2=2
4=4
A 0=0 tylko co to ma do cegły, która jest "x"? ^^
niko--> Ty tu jakies wywody matematyczne stosujesz a odpowiedz jest banalnie prosta:
spoiler start
Trzeba wziac druga patelnie i troche oleju do smazenia. Kto normalny zje kotleta ktory byl smazony z 20 minutowa przerwa?!
spoiler stop
[19] - Wynik się zgadza? Zgadza. Więc nie wiem, w czym problem. Ja sobie szczeliłem, że x=2 i sobie podstawiłem.
[20]- Nikt mi nie powiedział, że mam do dyspozycji drugą patelnię.
[18] I co, Tadziu wiedział ile kosztuje ta cegła?
2=1+1
2*2=1+1+1+1
2=2
4=4
To rozwiazanie zabawniejsze niz [10].
Wiedząc że numer buta Maćka wynosi 45 a mała wskazówka zegara wskazuje na godzinę trzecią oblicz pole powierzchni boiska do koszykówki.
Ludzie po co wam te układy równań, przecież to nawet nie jest zagadka matematyczna.
To ja też dam zagadkę :)
Z dwóch kranów o równym przekroju leci woda z równą prędkością do wspólnego zbiornika. Z jednego kranu leci woda o temperaturze +15 stopni a z drugiego o temperaturze -15 stopni. Jaka będzie temperatura wody w zbiorniku?
Rozwiązanie
spoiler start
-15 to lód więc woda w zbiorniki będzie miała +15
spoiler stop
Chyba trzeba zrobić karczmę o zagadkach :)
[30] Na potrzeby zagadki musimy przyjąć, że te krany są w innej rzeczywistości bo woda nie może mieć -15 stopni. Tak więc wody w zbiorniku będzie miała 0 stopni.
Edycja:
spoiler start
A to z kranu lód nie może wylatywać? Wystarczy odpowiednio rozdrobnić lód albo zrobić szeroki kran.
spoiler stop
-15 to lód więc woda w zbiorniki będzie miała +15
Pamietam, ze w podstawowce robi sie eksperyment na fizyce, ze do wody wrzuca sie lod i calosc powoli podgrzewa i rownoczesnie mierzy temperature. Ponoc poki caly lod sie nie roztopi woda powinna miec caly czas 0 stopni, wiec chyba cos tu z Twoim rozwiazaniem nie gra.
Boze, no moze teraz w gimnazjum. Za moich czasow gimnazjow nie bylo, wiec sie nie czepiaj :)