No to czeka nas wymiana pieniędzy!
Prawdopodobnie zostanie wprowadzony banknot 500 zł, przydatny ze względu na zwiększającą się inflację :)
Jak tam, cieszycie się, że wasze pieniądze z każdą sekundą są coraz mniej warte?
Szkoda, że nie z Korwinem.
meelosh, Korwin Krul będzie miał swój banknot jak już się skończy poczet tych starych, może przy okazji banknotu 200 000 złotych polskich ;)
minarel - ale zdajesz sobie sprawę, że inflacja nie była tak niska przynajmniej od 2007? :)
Dlaczego akurat Jadwiga Andegaweńska? A nie na przykład któryś z królów elekcyjnych? :> No i półkole, półkola jeszcze nie było...
Mogłoby się pojawić jakieś nowe, fajne wzornictwo, skoro wchodzą już nowe banknoty.
Nawet w Anglii najwiekszy banknot to 50 funtow (i tak prawie niespotykany, probujac takim placic w sklepie jest duza szansa, ze sprzedawca bedzie dluuugo ogladal i sprawdzal autentycznosc), a w Polsce nagle potrzeba rownowartosci 100 funtow w jednym papierku?
Serio rzad i NBP nie maja wiekszych i pilniejszych zmartwien?
Mogłoby się pojawić jakieś nowe, fajne wzornictwo
Tak, oczywiście, mamy imho jedne z lepiej zaprojektowanych i ładniejszych banknotów, ale przecież dziś wszystko trzeba zmieniać...
Na szczęście NBP chyba tą drogą iść nie zamierza.
wysiak - rząd tu ma mało do gadania zapewne, w końcu bank centralny o tym decyduje. ale co komu przeszkadza 500pln. Skoro są takie euro, to czemu nie mieć tyle w pln? ;)
lipt0n - tak
Herr Pietrus -> Wystarczy lifting, a nie dokładna zmiana. Żeby było widać różnicę. ;)
Tylko kurczę, kto Jadwigę wybrał i dlaczego akurat ona... :D
Skoro są takie euro, to czemu nie mieć tyle w pln?
Spróbuj jeszcze tymi eurami zapłacić :>
Jeszcze jakby Jadwiga czymś się wsławiła, ja proponuję Wałęsę!
Paudyn
Taka ciekawostka - ostatnio kilkadziesiąt takich eurasków wplacałem do banku. Miła pani musiała każdą jedną sprawdzić czy nie fałszywa i tak głupio mi trochę było. Musiałem czekać z dziwnym uczuciem, że za moment znajdzie numer na liście ;) Dobrze, że są te 500, bo mając np. 200 człowiek by ponad dwa razy dłużej się stresował ;)
W sumie jakby nie patrzeć to dostosowujemy się do standardów ue, nic tylko się cieszyć.
Kejnor
Nie prościej zrobić przelew?
A już poważniej - wiele instytucji ma nawet specjalną wywieszkę, że banknotów większych niż stówa nie honoruje. Kiedyś jak mi miła pani wypłaciła delegację w dwóch takich banknotach to leciałem po godzinach rozmienić do kantoru :P
Ja Zygmunta często nie widuje, więc pewnie Jadwigę sobie oprawię w ramkę.
[9] Zmiana nie koniecznie na gorsze. I tak prawdopodobnie będą stworzone przez twórcę poprzednich.
Taka ciekawostka.
http://biznes.onet.pl/tajemnice-banknotow-od-50-lat-tworzy-je-jeden-czlo,18861,4910549,10752544,fotoreportaze-detal-big
http://www.youtube.com/watch?v=d9jena_x-Gw
Pięćsetki są bezsensowne, ja od święta dwusetki widzę, bo wszelkie transakcje na większe kwoty i tak załatwia się przez przelew.
Pewnie idzie o jakiś malutki przewalik kasy przy projekcie graficznym albo czymś w tym stylu :).
Ale za to jedynej kobiety na banknocie nie można lekceważyć, trzeba szanować i dbać.
Dawanie Jadwigi na najcenniejszy banknot to jakaś historyczna samowolka.
Zygmunt II August, Stefan Batory, Jan III Sobieski, Władysław IV Waza, a oni chcą akurat ją dać? -.-
Jeszcze tylko herbu Andegawenów na polskich banknotach brakuje - "genialny" pomysł.
Ja poszedłbym jednak w elekcyjnych, bo nie ma żadnego. Do tego było do tej pory chronologicznie, więc czemu nie?
Według mnie ten pomysł jest bez sensu. Wypłacając pieniądze dostaję z bankomatów nominały 50 zł i 100 zł. Tak samo ma się sprawa z wypłatą większej kwoty w banku. Jest jeszcze pytanie gdzie płacić takim banknotem. Przy większych transakcjach w ruch wchodzą przelewy. Przeciętny zjadacz chleba widzi dwusetkę rzadziej, niż raz na rok. Po co więc pięćsetka?
A dlaczego nie Lech Kaczyński?
PanPi -> Pan prezydent Kaczyński będzie wprowadzony w 2024 na banknocie 2 000.
najdroższy banknot i kobieta na nim, w dodatku niezbyt zadowolona sądząc po minie :)
[29]
a miłościwie nam panujący Tusk? kiedy?
[31] Na nowej jednogroszówce.
Cainoor --> Ja z kolei w berlinie placilem za obiad 500 :) mina kelnera byla niczym bym chcial obrabowac bank....
Nowy banknot chyba tylko pod naporem feministek.
Żeby ludzi poczuli się jeszcze biedniejsi. Idzie człowiek po wypłatę, a tam bankomat wypluwa dwa banknociki i ciesz się chłopie.
Setką już jest problem zapłacić, 500 to żart.
Gdzie jest problem płacić 100 zł? Mają obowiązek wziąć każdą nieuszkodzoną, sprawdzić mogę we wszystkie strony, ale płacić można...
Problem jest z wydawaniem ze stówki. Nie wyobrażam sobie wybrać z bankomatu 500 i pójść z tym do sklepu. Gdzie Ty to rozmienisz?
Przecież nie mówię że ktoś obwinia Cię o kradzież bo masz stówkę w kieszeni ^^
Rezort --->
Ja chce na tym banknocie LECHA KACZYŃSKIEGO
Ale on nie był królem wbrew temu co myśli wiele osób.
Ale on nie był królem wbrew temu co myśli wiele osób.
Zupełnie jak Mieszko I :)
I w sumie to nie znam nikogo, czy to na żywo, czy w internecie, kto myśli, że L. Kaczyński był królem.
Ech, już Zygmunt wystarczająco rzadko mnie odwiedza... teraz dołączy do niego Jadwiga. :)
Jacy królowie? Przecież to właśnie o to chodzi, że ma być kobieta. Seksmisji nie oglądaliście? :P
ciekawe...
Strach dwie stówy w portfelu nosić ze przypadkiem wypadnie, a tutaj pięćset. Zgubić takie i nic ino się powiesić.
Jak wiadomo, lepiej wszelkiego rodzaju nielegalne operacje, defraudacje czy inne machinacje przeprowadzać z pomocą gotówki. Widać jakiś "lobbysta" stwierdził, że wygodniej będzie "załatwiać interesy" z jednym neseserem niż z dwoma.
minarel -> ze względu na zwiększającą się inflację
46 postów i tylko JEDEN (Cainoor) prostujący tę bzdurę.
A tak jeszcze patrzac historycznie na te banknoty to w ogole jest porazka. Nieudacznik III Waza na dwusetce, litosci...
minarel -> ze względu na zwiększającą się inflację
46 postów i tylko JEDEN (Cainoor) prostujący tę bzdurę.
Ah no tak. Bo to masło maślane. Inflacja nie może się zwiększać :P
A druga sprawa to, Cainoor nawet nie wie co to inflacja.
Prezydent Dabliu Bush tez nie miał pojęcia co to inflacja. Jak pojechał do Japonii to pomylił w rozmowie z premierem deflację z dewaluacją, i spowodował mały krach na tamtejszej giełdzie.
Więc nie ma się co wstydzić, prezydent może nie wiedzieć, możecie i Wy ;)
Szkoda ze nie Pilsudski z jego wiecznie aktualnym cytatem o Polakach: "narod wspanialy, tylko ludzie k...wy"...
--->minarel - jak przeczytałem o tej emeryturze to mało nie padłem ze śmiechu, ale taka prawda niektórzy pewnie będą dostawali co miesiąc 4-5 banknotów. Ewidentnie ceny w klubie go-go napiwków podskoczą, haha.
Paudyn
"Spróbuj jeszcze tymi eurami zapłacić :>"
Prawda to. Kiedyś w Belgi dokonałem aktu sabotażu w supermarkecie wyjmując taki banknot z portfela. Polacy pracujący na miejscu i zarabiający w euro twierdzili, że nigdy takiego na oczy nie widzieli.
Yaca
W końcu 500E to ulubiony banknot przemytników narkotyków.
500€ to "jagodzianka" :)
Ah no tak. Bo to masło maślane. Inflacja nie może się zwiększać :P
Sorry liptOn, ale nie kumam.
Kpisz czy o drogę pytasz?
lipton - Zamiast robić z ludzi idiotów to przejdź do sedna, bo jak na razie pierdolisz, czy raczej czepiasz się semantyki. Bo owszem, zwiększa się maira inflacji (CPI), ale to nic nie zmienia. Potocznie mówi się że inflacja rośnie/spada
Tak jak mówi się że produkt krajowy brutto wyniósł 3%. :) Na początku szlag mnie trafiał jak tak słyszałem np. w radio, ale później się przyzwyczaiłem, grunt że wiadomo o co chodzi.
Albo równie dobre: wzrost produktu krajowego brutto spadł o 1% :) Równie pocieszna bzdurka...
Tak to jest jak się prawicowy portal powołuje na portal plotkarski. Oczywiście informacja to bzdura, już zdementowana. Możecie przestać hejtować.