następujący problem:
mam plik zakodowany h264, 30 klatek na sekundę.
chcę go przerobić w taki sposób, aby obraz był wyświetlany 3x szybciej.
korzystam z programu avidemux, mogę to zrobić w ten sposób, że zwiększę framerate do 90 klatek/s. niestety mnie to nie urządza.
czy jest możliwość, aby przekodować plik w taki sposób, aby framerate był taki sam (30 klatek/s), ale z pliku źródłowego wyciąć co 3 klatkę? czyli w pliku wynikowym byłyby wyświetlane 1, 4, 7, 10 itd. - wszystko w 30 kl./s, ale film byłby odtwarzany 3x szybciej.
czy w ogóle coś takiego jest wykonalne?
Najprosciej bedzie jak rozpakujesz wszystkie klatki filmu do osobnych plikow, potem usuniesz co 3cia z nich uzywajac do pomocy np. total commandera\free commandera oraz wyrazen regularnych i nastepnie spakujesz ponownie przy uzyciu odpowiedniego kompresora.
Opcjonalnie sprawdz VirtualDub. Ten programik moze miec juz opcje do wykonywania takich operacji(na 100% ma tworzenie filmu z klatek przechowywanych w plikach).
beeria - nie znam darmowych rozwiązań.
Poza virtualdubem, ale ten nawet jeśli przyjmie materiał, to i tak wypuści go do AVI - chyba, że już dodano inne opcje. Jak testowałem, to właśnie miałem jakieś mody - dla mpg2 i mpg4 ale wszystkie mogły wypuszczać tylko do AVI. oczywiście mogli to zmienić. Chyba, że to nie problem, w aviku (kontenerze) możesz zamknąć wiele różnych kodeków.
Pomysł z wyciąganiem klatek nie jest zły, ale czasochłonny.
Albo ściągnąć triala czegoś do montażu, np. vegasa, tam zrobienie tego co chcesz to 5 kliknięć - tyle, że i tak dostaniesz ponowną kompresję.
dzieki za odpowiedzi
faktycznie w virtualdubie jest rozwiazanie (video --> framerate --> decimate by), nastepnie rekompresja do wybranego kodeka. ale efekt jest mizerny (makrobloki praktycznie non stop)
na rozbicie calego pliku np. na jpg i sklejanie tego pozniej do kupy nie mam po prostu czasu i mozliwosci sprzetowych.
chyba rzeczywiscie wyprobuje sony vegas, ale obawiam sie ze moze nie lyknac pliku wejsciowego (kamerka-brelok 808#16, swoja droga bardzo dobra jak na swoje gabaryty, uzywam jako rejestratora w aucie).
dane przykladowego malego pliczku -->
Video:
Frame size, fps (µs per frame): 1280x720, 30.000 fps (33333 µs)
Length: 570 frames (0:19.00)
Decompressor: ffdshow Video Codec (H264)
Number of key frames: 570
Min/avg/max/total key frame size: 44/27113/285072 (15093K)
Min/avg/max/total delta size: (no delta frames)
Data rate: 6507 kbps (0.09% overhead)
Możesz mi podesłać, jeśli to nie problem. Nawet jakąś próbkę. Sprawdzę, czy złapie.
A same "makrobloki" to efekt kodeka. Sprawdź z innym i tyle..
prosze bardzo, spojrz prosze w chwili wolnej czy taki pliczek mozna swobodnie edytowac w sony vegas (z uwzglednieniem tego co napisalem w 1. poscie). mala probka, 25MB. dzieki!
https://drive.google.com/file/d/0B5gdWCv2K1MNd0JMNFZFUDhNdDQ/edit?usp=sharing
udalo sie:)
trial programu 'arcsoft showbiz' ma taka funkcje. ale program poza tym biedny - nie mozna nawet ustawic parametrow kompresji filmu wynikowego.
bezkonkurencyjny jest sony vegas 11 - faktycznie kilkoma klikami mozna przyspieszyc/zwolnic film. ciekawe czy sony sprzedaje jeszcze te wersje (ostatnia ktora wspiera viste 32bit), a jesli tak to w jakiej cenie