Zauważyłem, że panuje ostatnio straszna moda na zaimek us, który pojawia się w tytułach coraz większej liczby gier; rzucając z pamięci posiłkowanej googlem: The Last of Us, The Wolf Among Us, Gods Among Us, After Us etc., słowem: us usem pogania.
Czy coś się za tym trendem kryje, czy to raczej przypadkowy zbieg okoliczności? Kto tę modę rozpoczął?
Przyznam, że w żadną z tych gier nie grałem i zlewają mi się przez to wszystkie w jedno, skąd taki konfudujący gracz brak kreatywności?:P
Czy coś się za tym trendem kryje, czy to raczej przypadkowy zbieg okoliczności? Kto tę modę rozpoczął?
Ale w czym rzecz? Antropocentryzm kwitnie od wielu stuleci i kwitnąć będzie przez kolejne wiele stuleci. Końcówka Us ładnie oddaje tą myśl, trochę nas przy tym oskarżając, jako po pierwsze, tych, na których opiera się nadzieja, a jednocześnie tych, którzy bez wątpienia tą nadzieję zaprzepaszczą. The Last Of Us jest tego ładnym przykładem.
No właśnie, od stuleci, a ten wysyp to kwestia ostatnich paru miesięcy. Początkowo myślałem, że to jakaś seria, ale jednak nie. Czy te gry mimo wszystko są jednak w jakiś sposób ze sobą związane, nawiązują do siebie?:P