Podobno z dobrą lornetką, lub amatorskim teleskopem będzie można popatrzeć wieczorem na przelot asteroidy ważącej 130 000 ton. Jak będzie pogoda to może się skuszę na wyjście z lornetką, a nuż się coś uda zobaczyć :)
Nie wiem czy wiesz, ale satelity na niebie też są widoczne a jakoś nie zwracamy na nie uwagi, nawet nie dostrzegamy ISS, które krąży bardzo nisko i ma całkiem spore rozmiary, więc nie liczył bym na jakiś super widoczny obiekt, tym bardziej, że asteroidy słabo odbijają światło, ale może ci się uda, chociaż z drugiej strony wątpię aby się rozpogodziło do godziny 20.
Nie mówią wszystkiego. W Rosji bombardowanie kosmicznych kamieni. Będą inne odłamki.
Satelity mamy na co dzień :) Wiem, że przez lornetkę albo nie zobaczę nic, albo zobaczę coś, co wygląda co najwyżej jak satelita, ale spróbować warto, nieczęsto się zdarza taki obiekt.
[5] A jak tam u was pogoda bo u mnie na razie raczej pogodnie co najwyżej kilka chmurek można dostrzec.
"Obiekt będzie widoczny po zapadnięciu zmroku, za pośrednictwem teleskopów amatorskich, a nawet silnych lornetek, w Europie Wschodniej, w Australii i części Azji jako jasny punkt przemieszczający się na nieboskłonie."
To ja ze swoją lornetką o powiększeniu zaledwie 7 krotnym chyba odpadam.
Tu jest nagranie gdy spada:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-meteoryt-spadl-na-uralu,1,5421458,wiadomosc.html
Na youtube jest chyba lepszej jakości (pokazywali w tvn24 - nagrane przez rejestrator jazdy w samochodzie)
Ja się na tym kompletnie nie znam - czy mógłby mi ktoś powiedzieć czemu grawitacja ziemska nie jest w stanie wziąć tej asteroidy na swoją orbitę?
[9] Na nagraniu jest zeszłoroczna data, może ktoś nie ustawił sprzętu, może to stare nagranie, a może fejk, ale wygląda kozacko.
[10] Jest coś takiego jak pierwsza prędkość kosmiczna, jednym słowem prędkość asteroidy jest na tyle duża, że jest w stanie przezwyciężyć oddziaływanie grawitacyjne ziemi co nie znaczy, że jego tor nie może się zmienić.
Tradeowymark ---> chodzi Ci o to co walnęło w Rosji dzisiaj rano, czy to co ma przelecieć wieczorem?
jeżeli o to co wieczorem, to ta planetoida a nie asteroida jest też trochę rozpędzona, też pewnie gra rolę kąt pod jakim jest nachylona względem Ziemi. możesz chyba pomyśleć o tym jak o puszczaniu kaczek na jeziorze (nie dosłownie, bo wtedy by znaczyło ze ten głaz by się odbijał) , tylko jeżeli rzucisz kamień o wodę z góry to wtedy wpadnie do niej - a jak rzucisz pod bardzo małym kątem to się będzie odbijał. Wydaje mi się że podobnie z tym czyms co moze spasc na Ziemię. Jezeli pod bardzo małym kątem przeleci te 20tys km nad Ziemią, to nie zostanie przyciągnięta i poleci dalej po swojej orbicie.
Prędkość tego kamulca i kąt pod jakim przeleci obok Ziemi. to chyba kluczowe rzeczy.
Mutant ---> jest napisane żeby sie sugerować się błędną datą podaną na filmiku.
Po dwudziestej będzie najbliżej Ziemi, ale z Polski będzie widoczna dopiero ok. 22 w gwiazdozbiorze Panny.
Hmmm, moze wreszcie zmontuje teleskop co go dostalem w prezencie jakis czas temu i motywacji tylko braklo.
Choc i tak ni cholery nie wiedzialbym gdzie szukac :)
Dziękuję za odpowiedź:) Tak myślałem, że prędkość jest kluczowa, ale jednak myślałem, że Ziemia ma mocniejsze przyciąganie niż mi się wydawało. To nawet dobrze, przynajmniej nie ściągnie tej planetoidy na swoją powierzchnię:P
[17] Im masa planety większa tym większą należy nadać obiektowi prędkość aby opuścił ten układ. Prędkość tej planetoidy wynosi 28 tyś km/h a prędkość ucieczki w odniesieniu do ziemi to 11 tyś km/h.
a czy ta asteroida i meteoryty z Rosji sa ze soba powiazane?
W sprawie pojawiają się już także pierwsze głosy polityczne. Władimir Żyrinowski, deputowany i szef populistycznej partii LDPR, twierdzi, że nad Rosją wcale nie pojawił się meteoryt, a nowa broń testowana przez USA
Jeden ze spadających okruchów skalnych miał uderzyć w mur fabryki w Czelabińsku. Niektórzy świadkowie twierdzą, że przyczyną eksplozji nie był deszcz meteorytów lecz katastrofa wojskowego myśliwca lub wybuch rakiety. Ministerstwo ds. Sytuacji Nadzwyczajnych zapewnia jednak, że najprawdopodobniej chodziło o meteoryty.
Meteoryty w Rosji to kara za zamach na kaczyniaka !
Wpierw oni nasz samolot, teraz Bóg meteory na nich !
Jasność tej asteroidy wynosi około 8-10mag a to oznacza, że gołym okiem nie zobaczymy jej, a i przez lornetkę będzie trudno.
Poza tym, warunki pogodowe nie sprzyjają.. przynajmniej na Mazowszu.
TVN jak zwykle profesjonalnie
0:14 http://www.tvn24.pl/polski-kierowca-z-czelabinska-podmuch-byl-taki-ze-zabujalo-ciezarowkami,306470,s.html
Czy Pan sie przestraszyl ?
I te deszcze meteorytow przy 1:01
http://www.tvn24.pl/meteor-rozbila-rosyjska-rakieta-ministerstwo-obrony-zaprzecza,306459,s.html
Mimo,. ze chcialem to nie moglem tego sluchac. Po kilkunastu sekundach wylaczylem.
[29] Tak to jest, jak dziennikarz nie ma bladego pojęcia w temacie, na który musi rozmawiać.
Bóg się wkurza, że papież abdykował, więc ciska kamieniami w Ziemię, wcześniej jeszcze w Watykanie piorunami uderzał. :D
Mam na stanie teleskop, może akurat gdzieś wypatrzę ten meteoryt.
Bez teleskopu i tak byście tego nie zauważyli, a jeśli ktoś jest amatorem to teleskopem też by się nie naoglądał zbytnio, ponieważ obiekt porusza się bardzo szybko (prędkość kątowa na tle gwiazd będzie przekraczać 45'/minutę) i przy dużych powiększeniach ciężko go obserwować.
Edit: Może przesadzam, teleskop może nie jest konieczny, lornetka powinna dać radę o ile będą dobre warunki, a takie się niestety nie zapowiadają :/
Kilka linków do transmisji online: http://di.com.pl/news/47555,0,Planetoida_2012_DA14_przeleci_kolo_Ziemi_Jak_to_sledzic_w_internecie_-_wideo-Marcin_Maj.html
Lepszy rydz niż nic:)