Podłączam nowy telewizor do zasilania, łącze go z dekoderem cyfry+ przez HDMI, on się łączy z satelitą i powinno być git. Na starcie musze wybrać sygnał wejściowy do wyszukiwania programów. No to ja daje TV Satelitarna (jest tam też Antena i TV Kablowa). Teraz mogę ustawić bardziej szczegółowe ustawienia satelity, ale nic z tego nie rozumiem. Pisze tam jakieś hotbirdy, euroliny, transpondery, częstotliwość konwentera i takie tam. Tylko, że już przy tych ustawieniach zaawansowanych widać na obrazku obok, że jest napisane "Siła sygnału 0%, Jakość sygnału 0%. Gdy daje, żeby przejść dalej zaczyna szukać programy, ale nic nie znajduje. Co robić?
Tak. Jeśli chodzi o satelite i dekoder to nic z nimi nie robiłem. Jedynie kable poprzekładałem z starego TV do nowego.
W takim razie nie powinno być problemu. Po podłączeniu wszystkiego według Twojego opisu, powinieneś wybrać na telewizorze tylko gniazdo hdmi do którego podłączyłeś dekoder i wszystko powinno być ok. Żadnego wyszukiwania kanałów. Hmm.
maciula weź pod uwage, że "przy tych ustawieniach zaawansowanych widać na obrazku obok, że jest napisane "Siła sygnału 0%, Jakość sygnału 0%"
Telewizor nie może być winny. Jeśli jedyne, co się zmieniło, to podłączenie nowego TV do dekodera, to musiałeś coś źle wybrać przy sygnale, który wchodzi do TV. Żadne "wyszukiwanie kanałów" nie jest potrzebne. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
To było tak, że przy pierwszym uruchomieniu TV musiałem przejść pare kroków konfiguracji, ale one były łatwe np. wybranie języka menu, ostatnim krokiem było wyszukiwanie programu bez tego nie mogę nic zrobić. [7] nie ma takiej opcji, tylko to co napisałem jest.
Jak to nie możesz nic zrobić? Co w przypadku jakbyś kupił tv tylko do konsoli albo odtwarzacza blu ray? Znajdź jakiś sposób na wyłączenie tego konfiguratora.
W takim razie TV chce być na tym etapie bezpośrednio podłączony do sygnału. Czyli chciałby mieć antenę bezpośrednio "wtyknietą do siebie". Myślę, że w tym wypadku daj mu wyszukać zwykłe programy analogowe (jeszcze chyba można?) tylko po to, by zakończył konfigurację. Nawet jeśli niczego nie wyszuka. A potem sobie elegancko wybierzesz HDMI do którego podłączony jest dekoder i będzie działać.
Chyba :)
Już sobie poradziłem, trzeba było zmienić w opcjach na program HDMI :D Dzięki za pomoc.
Ale jeśli korzystasz tylko z dekodera Cyfry, to w telewizorze nie musisz wyszukiwać żadnych kanałów, bo sygnał i tak idzie z HDMI. Powiedziałbym, że problem może być z HDCP, bo niektóre telewizory nie współpracują z dekoderami cyfry (bodajże z LG jest problem), ale to raczej objawia się całkowitym brakiem obrazu.
NOWY problem jak sprawdzam obraz to pisze zawsze 720p 50Hz, a z tego co mi wiadomo powinno być 1080p i do 200Hz. Nie ważne jaki program wybiore zawsze tak to pokazuje. W opcjach obrazu nie ma nic na ten temat.
Bo widocznie nadaja w 720p i 50 Hz, to ze ty masz tv 1080p 200 Hz nic nie znaczy, bo zrodlo idzie w w 720p. Mozesz tez wejsc w opcje dekodra i sprawdzic tam, moze tam masz ustawione 720p
No dobra, tylko jak to sprawdzić, czy to na pewno wina dekodera. Nie widzę żadnej opcji, żeby to sprawdzić.
zaden kanał w Polsce a chyba nawet i na świecie nie jest nadawany w 1080. To samo z odświerzaniem. standardem jest 50. Na konsoli zdarza się czasami 60. wszystko jest w normie
DVD ?!@ WTF ?! Dvd to ma 720x iles tam , to nawet hd ready nie ma ;] fhd to PC i BD