Witam forumowiczów,
Mam do was ogromną prośbę. Jako, że od paru ładnych lat temat PCtów stał mi się obcy i nie wiem jak wygląda obecnie rynek, zastanawiam się nad sensem wymiany komputera. Posiadam Intel i5, DDR3 4GB RAM, grafikę R7 360. Nie ukrywam, że przy obecnych cenach, chciałbym wymianę odroczyć - pytanie, czy jeżeli dorzuciłbym do mojego obecnego zestawu 8GB RAM jestem w stanie pograć przez jakieś najbliższe 1,5 roku? Ostatnio pochłonął mnie BF II ale niestety tnie się jak cholera i nie wiem czy to kwestia RAMu czy grafiki (obstawiam RAM). Proszę o pomoc.
intel i5 ale model jaki? R7 360 nie jest jakąś tragiczną kartą, ale do dobrych też nie należy, a ramu stanowczo za mało.
Jedyną możliwość jaką tu widzę to dokupić ramu do 8gb i kupić GTX 950/960.
Będzie lepiej, ale nie najlepiej. Jak zasilacz masz minimum 450w to jeszcze da radę. Jak mniej to nowy zasilacz ;<
Na pewno pamięci RAM jest za mało. Aktualnie 8GB to minimum dla gier AAA. Nie wiem jaką masz płytę i ile kości więc nie doradzę co najlepiej kupić, ale zdecydowanie warto zacząć modernizację od zwiększenia pamięci RAM. Dopiero jeśli po tym zakupie nadal będziesz miał wyraźne problemy z płynnością rozgrywki wymienił kartę graficzną (choć jeśli grasz na najniższych ustawieniach graficznych to powinna nawet dziś dawać radę wygenerować blisko 30 klatek na FullHD). Procesora nie ma sensu wymieniać. i5-2400 w większości gier przy taniej karcie graficznej i tak będzie się nudził.