Mama dziewczyny chce kupić nowy komputer do domu. Jakie są wymagania ? Komputer ma być dobry :D Komputer z monitorem LCD bez żadnych drukarek itp. PC ma być zakupiony wyłącznie w sklepie (najlepiej naziemnym) a nie ma być składany (tak postanowiła i koniec kropka). Do czego komputer ma służyć ? W sumie tylko do codziennego przeglądania internetu, pracy w Photoshopie i raz na ruski rok do gier.
W sumie to tyle :)
Komputer nie ma być składany, a użytkownicy z wątku "Składamy komputer" raczej tym się nie zajmują. Co najwyżej, mogą doradzić, jakich zestawów się wystrzegać, a na co zwracać uwagę w takich sklepowych zestawach.
ale czy zdaje sobie sprawe ze przeplaci ok. 800 zl na takim zestawie?
PC ma być zakupiony wyłącznie w sklepie (najlepiej naziemnym) a nie ma być składany (tak postanowiła i koniec kropka)
idź do sklepu, każ im ZŁOŻYĆ i wystawić gwarancję na cały komputer a nie na części, zaoszczędzicie 500-700zł i będziecie mieli lepszy komputer...
Wybierz sobie (tylko nie narzekaj e to zlom jest potem)
http://www.agito.pl/komputery/komputery-stacjonarne/50,p-2.html
btw mozesz zapomniec o zakupie "dobrego" komputera z lcd za 2.5 k (ale do prac biuroych to nada sie i niedobry z zintegrowana grafika)
Tu masz standardowego polecanego "skladaka"
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2011?page=0,6
Zdaje sobie sprawę Panowie i wiem jak to wygląda. Miała wcześniej laptopa Fujitsu Siemens i padła jej tam karta grafiki, zatem z laptopa zrezygnowała i chce stacjonarny.
Ja się na tym dobrze nie znam dlatego kieruję prośbę do Was. O wątku "Składamy komputery" doskonale wiem, ale ja go nie składam lecz kupuję cały.
Przecież jak się złoży komputer z części, to np. na RAM masz wieczystą gwarancję, na płytę główną 3 lata, procesor również 3 lata, na zasilacz 2 lub 3 lata, na kartę graficzną 3 lata...
A jak kupisz gotowca to masz rok lub dwa - tyle ile sobie sklep wymyśli. I jest to zazwyczaj tyle, ile jest gwarancja na część z najkrótszą gwarancją - czyli jak na płyte główną jest 2 lata (a tyle będzie, bo do składaków są wkładane w 99% tanie płyty), a zepsuje się np. karta graficzna po 2,5 roku, to w przypadku składaka ją wymienisz, w przypadku zestawu nie. Jeśli siądzie RAM (on akurat jest tani, ale zawsze), to go wymienisz nawet po 4 latach, natomiast w "gotowcu" nie. I tak z każdą częścią.
I poinformuj o tym dziewczynę, bo myślę, że sobie z tego nie zdaje sprawy :)
A są sklepy internetowe, które mają "naziemne oddziały". A składak ma jeszcze jedną zaletę - możesz wysłać zepsutą część od razu do producenta - co skraca czas ewentualnej naprawy.
Także polecam to wszystko jeszcze raz przemyśleć.
Gotowców nie doradzę, bo nie mam zamiaru doradzać badziewia. Mogę doradzić ewentualnie "składaka sprzedawanego jako gotowiec" w sklepie internetowym - bo takie to są jeszcze całkiem znośne.
Piękny przykład, dwurdzeniowy przestarzały procesor, 1 rok gwarancji, karty graficznej nawet nie będę komentował.
A za podobną cenę (biorąc pod uwagę, że 400 zł przeznaczamy na monitor 22 cale dostaniemy 4rdzeniowego 955BE, 4GB RAMu i jakąś kartę pokroju 6850, która tego Geforce przewyższa wydajnością kilkukrotnie. No i mamy 2-3 lata gwarancji (zależnie od części), a nie rok.
Komputer do przeglądania internetu i pracy w Photoshopie? Typowy użytkownik komputera w Polsce pojechałby do marketu i przepłacił, kupując laptopa albo stacjonarny. Przykry obraz, także jestem za tym, aby uświadamiać trochę ludzi.