Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nowszy procesor do starszego komputera (używany) Czy to duże ryzyko ?

16.08.2013 13:05
Devorels
1
Devorels
66
The Phenomenal One

Nowszy procesor do starszego komputera (używany) Czy to duże ryzyko ?

Posiadam stary komputer Dell Optiplex GX260 który chciałbym jakoś odrestaurować pod względem wydajności, mianowicie strasznie muli, przestały pomagać formaty i sądzę że to już nie problem z virusami i przeciążeniem tylko mój procesor to Intel(R) Rentium(R) 4 CPU 2.00GHz. Nie mówię tu już nawet o przecięciach w grach ale komputer tnie się podczas pisania i wchodzenia w jakiekolwiek foldery bądź przesuwania ich po pulpicie. Jest odmulony jak może nawet ma wyłączone zbędne programy i pulpit zmieniony na klasyczny ale to mało pomogło. Zastanawiam się teraz nad kupnem UŻYWANEGO procesora Intel Core 2 Duo. Jest on dużo wydajniejszy i powinien pomóc w komfortowym przeglądaniu internetu i zabawy w rożnych programach graficznych bądź muzycznych.

Stąd moje pytania:
Jakie jest ryzyko zakładania używanego procesora ?
Czy komputer może nie wyrobić - przegrzewać się itp. ?
Możecie też mi coś poradzić bo teraz naprawdę nie widzę innego wyjścia.

16.08.2013 13:12
2
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

Nie włoższysz do tego c2d.
Wyrzuć to na śmietnik, nie ma sensu wkładać w to pieniędzy ani tracić kasy na 3ghz grzałki prądożerne.

16.08.2013 13:45
Dark Crow
3
odpowiedz
Dark Crow
146
Old Mans Child

Ale za to Pentium Dual Core albo Celleron Dual Core już tak, obydwa mają gniazdo LGA 775. Co do przegrzewania; Cellerony ze swojej idei mają niski pobór prądu więc nie widzę przeciwwskazań.

16.08.2013 13:48
4
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Ale nie każdy P4 był na 775, tylko te najpóźniejsze. Musisz sprawdzić jaką masz podstawkę.

16.08.2013 13:49
5
odpowiedz
zanonimizowany860688
3
Konsul

to jest s478

16.08.2013 14:19
Devorels
6
odpowiedz
Devorels
66
The Phenomenal One

Jakie muszę mieć gniazdo by włożyć Pentium Dual Core ?

17.08.2013 07:07
Dark Crow
7
odpowiedz
Dark Crow
146
Old Mans Child

Jeżeli to faktycznie płyta z 478 to możesz szukać tylko pośród wydajniejszych Pentium 4, Celleronów nawet nie ma sensu wpychać tam ty w praktyce tylko zwolnią pracę zestawu.
Cellerony do procesory z małą pamięcią, przeznaczone do prac biurowych także proponuje rzucić się ewentualnie na jakiś szybszy Pentium 4 [ pentium 4 extreme]. Niestety nic lepszego do tej budy nie wepchniesz ze względu na ograniczenia gniazda, wymiana płyty głównej mija się z celem, ale jeżeli chcesz koniecznie 2-rdzenia to możesz poszperać na allegro i wyrwać coś z bazą LGA775 i Dual-Corem za parę złotych. Podejrzewam jednak że ograniczeniem będzie twoja obudowa.

17.08.2013 07:23
graf_0
8
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Wiadomo że problem nie leży w procesorze.
Ja bym raczej sprawdził czy HDD nie jest walnięty. Uszkodzenia dysku często dają efekt w postaci niezrozumiałych zwiech.,

A za cenę procesora często kupisz innego starszego laptopa.

Forum: Nowszy procesor do starszego komputera (używany) Czy to duże ryzyko ?