Posiadam stary komputer Dell Optiplex GX260 który chciałbym jakoś odrestaurować pod względem wydajności, mianowicie strasznie muli, przestały pomagać formaty i sądzę że to już nie problem z virusami i przeciążeniem tylko mój procesor to Intel(R) Rentium(R) 4 CPU 2.00GHz. Nie mówię tu już nawet o przecięciach w grach ale komputer tnie się podczas pisania i wchodzenia w jakiekolwiek foldery bądź przesuwania ich po pulpicie. Jest odmulony jak może nawet ma wyłączone zbędne programy i pulpit zmieniony na klasyczny ale to mało pomogło. Zastanawiam się teraz nad kupnem UŻYWANEGO procesora Intel Core 2 Duo. Jest on dużo wydajniejszy i powinien pomóc w komfortowym przeglądaniu internetu i zabawy w rożnych programach graficznych bądź muzycznych.
Stąd moje pytania:
Jakie jest ryzyko zakładania używanego procesora ?
Czy komputer może nie wyrobić - przegrzewać się itp. ?
Możecie też mi coś poradzić bo teraz naprawdę nie widzę innego wyjścia.
Nie włoższysz do tego c2d.
Wyrzuć to na śmietnik, nie ma sensu wkładać w to pieniędzy ani tracić kasy na 3ghz grzałki prądożerne.
Ale za to Pentium Dual Core albo Celleron Dual Core już tak, obydwa mają gniazdo LGA 775. Co do przegrzewania; Cellerony ze swojej idei mają niski pobór prądu więc nie widzę przeciwwskazań.
Ale nie każdy P4 był na 775, tylko te najpóźniejsze. Musisz sprawdzić jaką masz podstawkę.
to jest s478
Jeżeli to faktycznie płyta z 478 to możesz szukać tylko pośród wydajniejszych Pentium 4, Celleronów nawet nie ma sensu wpychać tam ty w praktyce tylko zwolnią pracę zestawu.
Cellerony do procesory z małą pamięcią, przeznaczone do prac biurowych także proponuje rzucić się ewentualnie na jakiś szybszy Pentium 4 [ pentium 4 extreme]. Niestety nic lepszego do tej budy nie wepchniesz ze względu na ograniczenia gniazda, wymiana płyty głównej mija się z celem, ale jeżeli chcesz koniecznie 2-rdzenia to możesz poszperać na allegro i wyrwać coś z bazą LGA775 i Dual-Corem za parę złotych. Podejrzewam jednak że ograniczeniem będzie twoja obudowa.
Wiadomo że problem nie leży w procesorze.
Ja bym raczej sprawdził czy HDD nie jest walnięty. Uszkodzenia dysku często dają efekt w postaci niezrozumiałych zwiech.,
A za cenę procesora często kupisz innego starszego laptopa.