Stare głośniki dokonały właśnie swego żywota, więc chcąc nie chcąc, muszę kupic cos nowego.
Inna sprawa, że nie wiem, czy w ogóle powinienem tutaj zadawac to pytanie, ale zaryzykuję.
Odpadają niestety wszelkie duże zestawy 2.0. Nie mam i w żadnym wypadku nie wygospodaruje na takie kolmny miejsca ani an biurku, ani obok niego. Z trudem mieszczę an nim to, co mam obecnie.
A zatem co najlepiej kupić w cenie ok 200 zł z, jak mniemam, zestawów 2.1 czy też małych 2.0? Nie wiem, czy wszystko to taka sama tandeta, ale jakieś urywki z przejrzanych do tej pory storn sugerują, że niekoniecznie.
Nie spodziewam sie cudów, ale powiedzmy, zę chciałbym wybrać mniejsze zło. Do tej pory miałem Creative T3030.
http://www.saturion.pl/product/102712/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/Microlab_FC330.html
Sam mam troszkę starszych braci (Solo6c) i z Creative X-Fi ExtremeMusic grają naprawdę przyzwoicie jak na sprzęt za tę kasę. Wykonane bardzo solidnie.
Firmę samą w sobie mogę spokojnie polecić.
Edit: Dopiero teraz doczytałem że duże zestawy odpadają. W takim razie to co zaproponowałem chyba się nie klasyfikuje. Szkoda :-)
Ale możesz zerknąć na Microlab B77. Tyle że są to głośniki dość nowe i brak jeszcze recenzji.
Fakt, satelitki trochę za duże u podstawy. No i nie bardzo pasuje mi regulacja głośności na subie. Właściwie to wcale. Ergonomiczne kuriozum.
W ogóle te Microlab to wszytkie zestawy robi super? Bo np. ta recenzja wskazywałaby, ze wcale nie ejst zawsze tak rewelacyjnie http://pclab.pl/art47654-5.html
Ten artykuł powinien być przydatny http://www.audiofanatyk.pl/polecane-glosniki-komputerowe-2-0-2-1-5-1/
O, fajny, miałem zresztą na AF zajrzeć...Czyli co, wychodzi an to, zę nic, co mieści sie na moim biurku, nie jest warte uwagi, więc mogę brać cokolwiek?
Po przemyśleniu sprawy stwierdzam, że satelitki nawet w tych wszystkich Modecomach jeszcze jakos wcisnę, ale jednak brak pokrętła na satelitce to już nei dla mnie
Nie ma nic innego? Powiedzmy, że jestem w stanie cos dopłacić, ale nei więcej niż do 280zł.
Przecież Modecomy MSF50 mają regulację głośności na satelitce, więc gdzie jest problem? Na pewno będą się nieźle spisywać ;)
No dobra, musiałem sie wstrzymać z zakupem, więc jeszcze sobie podbiję watek.
Tak jak pisałem wcześniej, mogę wydać te 300 zł. Z tego, co piszą w internetach, w tej cenie z małych głośników mogę kupić właściwie tylko Modecomy MSF50 albo MHF60U, prawda?
Tylko Modecom to mi się kojarzy z obudowami z cieniutkiej blachy i kiepskiej jakości tanimi tabletami mającymi udawać iPada czy innego nexusa... Te głośniki wytrzymają trochę więcej niż 2 lata gwarancji? Ponoć grają dobrze, jeśli jednocześnie nei tak rewelacyjnie jak 2x droższa konkurencja, to może te 280 zł jednak gwarantuje też w miarę przyzwoitą jakosć, może głośniki nie są tak tandetne jak inne produkty z logo Modecom? Czy jednak wszystko w nich to "tania chińszczyzna"?
Logitech Z-120
Tanie jak barszcz (da się wyrwać za 50zł), dźwięk jest czysty, wyraźny, nic nie pierdzi, ani nie buczy. Fakt, bas mógłby być może trochę mocniejszy ale i tak jest nieźle.
Są małe, ale stoją bardzo stabilnie, minusem (lub zaletą) może być to, że nie są zasilane z gniazdka a z USB.
Mam od kilku miesięcy przy swoim laptopie, jednak do PC-ta też się nadają. Z czystym sercem mogę polecić.
http://www.logitech.com/pl-pl/product/stereo-speakers-z120
EDIT: Wiem, że produkty Logitech raczej nie kojarzą się z dobrą jakością wykonania, ale w tym wypadku jest inaczej. Fakt, plastik, ale gruby, solidnie się trzyma, nic nie trzeszczy, ani nie ugina się.
No dzięki, ale takie to mnie jednak nei kręcą, juz bym wolał plastikowe Creative'y :)
Ciekawi mnie opinia o tych Modecomach i ich jakości... albo "jakości".
Chińszczyzna, jak chińszczyzna- cokolwiek nie kupisz w tej cenie, będzie tandetną, lub mniej tandetną chińszczyzną. Te Modecomy wykonane są przyzwoicie, i prezentują się solidnie.
Jeśli będziesz miał pecha, trafisz na egzemplarz z trzeszczącym potencjometrem- oddasz na gwarancję, lub sam go wymienisz (koszt- kilka zł- mógł byś też użyć jakiegoś znacznie lepszego od seryjnego, jednocześni poprawiając jakość dźwięku).
Ok, trzeba by pewnie sprecyzować definicję tandetnej chińszczyzny... Bo że wszystko w tej i wyższej cenie jest made in PRC, to ja wiem. Ale. np taki Nexus made in China to nie jest jednak taka sama tandetna chińszczyzna jak 9,7" Modecom... chodzi mi o to, czy głośniki Modecoma to tandeta tego samego typu, czy jednak jest to porównywalne jakościowo i pod względem trwałości z chińszczyzna w rodzaju T20 II (wiem, nie do końca dobry przykład, bo w tych ostatnich są markowe przetworniki, ale chyba łapiecie, o co mi chodzi...)?
Trzeszczący potencjometr? To jakaś częsta przypadłość? (Trzymając się porównań do tabletów - podobnie częsty jak "dobrze dopasowana" ramka i tafla szkła na matrycy?) Czy po prostu zdarza się, podobnie jak monitory Della z backlight-bleedingiem albo piszczące karty graficzne?
Jednym słowem - czy to taka mneij tandetna chińszczyna i do 300 zł faktycznie tak dobry (rewelacyjny wręcz) zakup, jak to jawi się w internecie, czy inwestycja równie trafiona jak chińska podróbka Ferrari? :)
Jak masz miejsce to do 300zł na Twoim miejscu brałbym chyba Modecom HF-40, ewentualnie jakieś 2.1 ale jak ma regulacje z tyłu suba to ja podziękuję.
Lepszego jakościowo zestawu 2.1 na pewno w tej cenie nie kupisz.
Wykonanie na poziomie podobnych cenowo Creativów, czy Logitechów, choć sama płyta MDF jest lepszym materiałem.
Co do potencjometra- po prostu, jeśli ma coś być z głośnikami nie tak, to będzie to właśnie on. Czy często się trafia? Nie wiem- czasem. Ja miałem ten problem w równie mocno zachwalanych Geniusach (Genius, Modeco, Microlab- wszystko na tych samych komponentach). Jak poszuka się w google, to znajdzie się kilka skarg na ten potencjometr, choć gubią się one wśród pozytywnych opinii.
Wykonanie na poziomie podobnych cenowo Creativów - rozumiem,że nie tylko z zewnątrz, ale i w środku? :P Moje Creative siedem lat wytrzymały i dopiero teraz padły... dopiero albo juz, ale za pieniądze, jakie kosztowały, to raczej "dopiero". W każdymr razie "na poziomie Creative'a" to mimo wszystko wydaje mi sie lepsze niz "na poziomie tabletu Modecoma" :) Z zewnątrz Modecomy to faktycznie wyglądają zachęcająco.
RaZoR_247 - właśnie nie mam miejsca, stąd rozważałem te dwa modele, jeden ma regulatory z boku kolumny, drugi "pilota".
Nie ma co kombinować, trzeba zamawiać...