Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nowa Opera

26.05.2014 14:30
😐
1
Hakim
246
Senator

Nowa Opera

Przyszedł czas na zmianę przeglądarki, gdyż Opera 12.17 działa coraz gorzej na coraz większej ilości stron.
Wgrałem sobie nową Operę, tę na silniku Chromium. Wszak minęło sporo czasu od przejścia na nowy silnik i myslę pododawali resztę bajerów z dawnej wersji przeglądarki.

Niestety wygląda to źle. Nie potrafię zmienić podstawowych rzeczy w tym tworze. Albo jestem ograniczony na nowości, albo nowości są ograniczone.

1. Idzie przestawić pasek z zakładkami na dół okna?
2. Czy da się wyświetlić menu Plik, Ulubione, itd. na górnej belce na stałe?
3. Czy idzie sobie pododawać i poustawiać różne przyciski na dwolnych belkach tak jak w O12 (czyli PPM -> Dostosuj... -> Wygląd i bawimy się jak nam się podoba)? Nawet nie działa mi menu PPM, gdy klikam na jakiejś belce.

To tak na szybko, po godzinie bezowocnych prób dopasowania przeglądarki pod dawne przyzwyczajenia.

26.05.2014 14:39
2
odpowiedz
zanonimizowany484441
38
Generał

Nie dopasujesz.Nowa opera nie ma nic. Zadnych opcji konfiguracji. Pare tygodni temu wyszedl nowy firefox- jest lekki swietny i praktycznie znalazlem w nim wszystko to co mialem w operze( po instalacji pluginow)
Wizualnie ustawilem ff w 99% tak, jak mialem wszystko w operze.
Pomijam juz fakt ze w testach nowa opera zabiera prawie 2 razy wiecej ramu niz wsyztskie inne przegladarki.

26.05.2014 14:48
3
odpowiedz
Hakim
246
Senator

O nie!! Co oni zrobili z najlepszą przeglądarką dla ciut bardziej wymagających :(

Czyżby zatem rzeczywiście nastąpił czas na Liska? W sumie nigdy go na stałę nie używałem.
W międzyczasie przewinął się też Maxthon ale i o nim mogę powiedzieć to samo co o dzisiejszym "odkryciu" nowej Opery - niczym niewyróżniająca się obecnie namiastka dawnej wielkości ;)

Normalnie zewsząd robią z nas debili. Upraszczanie wszystkiego do granic absurdu, zero opcji dostosowania wedle uznania. Wszystko tak jak chce system... ;)

dodane:
chociaż strony mi wczytuje szybciej, ale to może nie wystarczyć by się przyzwyczaić.

26.05.2014 14:53
4
odpowiedz
zanonimizowany484441
38
Generał

Opera to najgorszy wybor. maxthon jest dobry, gdyby nie te chinskie pluginy.
Do FF podchodzilem kilka razy.Mozesz przenosic w nim przyciski tak jak w operze jak chcesz- to juz wystarczajaca zaleta dla mnie zeby dac mu szanse;) Bo zadna inna przegladarka tego nie oferuje.
Tego czego nie ma w ff musisz po prostu poszukac jako plugina- typu otworz ostatnia zamknieta karte itd.
Jest duzo zabawy z konfiguracja, ale pozniej chodzi jak zloto.Zapomnialem o operze,i juz wcale jej nie zaluje.Kij im w oko.

Forum: Nowa Opera