Witam!
Planuję upgrade PC, konkretnie nową kartę graficzną oraz nowy procesor + płytę główną. Odkładanie zajmuje jednak chwilę, więc chciałem zrobić to stopniowo. Na początek myślałem o zmianie karty graficznej, co powinno podnieść wydajność w grach. Obecnie grając w grę, w której spędzam 60% czasu marnowanego przed monitorem, czyli FIFĘ 15 odczuwam delikatne dropy fpsów grając w nocy pod bramkami (znany problem, więcej efektów świetlnych + elementów pod bramkami), przy których mogę spokojnie grać, ale wiadomo - lepiej by było, żeby było płynnie.
Ważną sprawą jest streamowanie. Zajmuję się streamowaniem (dotychczas tylko League of Legends, z którym nie było problemu, aczkolwiek ostatnio zdaje się, że kończy mi się ochota na granie w LoL'a, a od zawsze marzę o streamowaniu FIFY, więc chciałbym, aby sprzęt mi to umożliwił (obecnie nie ma szans, mocne lagi podczas prób streamowania FIFY).
Prosiłbym o dwie rzeczy :
-jaką kartę graficzną z przedziału 500-700zł polecicie? Chodzi o granie + streamowanie gier jak CS:GO/FIFA15/LoL + w przyszłości chciałbym móc komfortowo pograć w GTA V (o streamowaniu pewnie mogę zapomnieć, czy może jednak nie?)
-czy zmiana karty graficznej niesie za sobą dodatkowe koszta? jak np w przypadku procesora, który równa się nowej płycie głównej?
Obecny sprzęt to :
-4GB RAM
-Radeon 5700 HD
-AMD Phenom II X4 945 3.00 GHz
-Gigabyte GA 870A UD3
Do tego procka nie ma sensu wkładać nic mocniejszego niż R9 270, od biedy może być 270x, ale tylko jak tego Phenoma pogonisz przynajmniej do 3,5 Ghz.
w przyszłości chciałbym móc komfortowo pograć w GTA V
Może... ale lepiej nie robić sobie nadziei.