Witam!
Dostałem od znajomego komputer stacjonarny o specyfikacji:
# procek: AMD ATHLON II X4 640 3.00 GHz
# pamięć: 8 GB RAM
# dysk: 500 GB SAMSUNG HD502HJ ATA
# grafika: ATI RADEON HD 4250
# płyta główna: ASUS M4A88T-M/USB3
# zasilacz: MS-Tech MS-N450 SYS 450W https://www.dropbox.com/s/5h6ylv9icps354c/IMAG0511.jpg
dokupiłem już monitor: ASUS VE228DR (na dniach powinien do mnie dotrzeć)
Na początku chcę wspomnieć, że zainteresowany byłbym odpaleniem najnowszych gierek na tym komputerze np: Battlefield 4, GTA V (jeśli wyjdzie na Windowsa), oraz resztę gierek nowej generacji. Czy ten sprzęt się do tego nada?
Jestem zielony jeśli chodzi o komputery stacjonarne. Od zawsze korzystałem z laptopa i komputerów marki Apple, których nie można tak łatwo rozebrać.
Wiem, że kartę graficzną będę musiał wymienić.
Gdy podpiąłem kompa do telewizora, to w specyfikacjach znalazłem pamięć karty graficznej 250 mb, co chyba nie nada sie do żadnej nowszej gry ;/
PYTANIE:
1) Jaką kartę graficzną polecacie kupić? Karty za 1-3 tysiące nie wchodzą w grę. Najlepiej, aby była to tania karta, ale żeby poradziła sobie z najnowszymi grami na wysokich ustawieniach. Co mi doradzicie? Powiedzmy, że cena grafiki ~700 zł.
2) Co powiecie o tym monitorze? Znajomy twierdził, że Asusy są bardzo nietrwałe i odradzał...
3) Czy wymieniając kartę graficzną musiałbym dokupić nowy zasilacz, czy stary dałby radę?
Z góry dziękuję :D
Max dla tego procesora to jakis hd7770 za niecałe 400zł
Procka i tak pasowało by podkręcic
Chyba ze kupisz Hdh7850 za jakies 600zł i potem dokupisz procesor (Phenom 965 za jakies 320zl) Wtedy wszystkie nowe gry bedą całkowicie grywalne