Co myslicie o noki 500,dobra ona czy nie bardzo?
Nie posiadam, ale zamierzam zakupić (nie dla siebie), stąd przejrzałem różne fora i testy.
Z nich jasno wynika, że za tą kase jest to produkt jak najbardziej wart uwagi.
Nokia 500 laguje bo producent poskąpił GPU(układ graficzny) w tym modelu a tak się składa, że sam Symbian ^3/Anna/Belle z niego korzystają dla płynnego działania;)
Niestety przez brak grafiki, wszystko spada na biedny procesor w efekcie z 1Ghz chodzi wolniej niż starsze modele z 680mhz ale za to z GPU(np N8, C7, C6-01, E6, E7,X7), dodatkowy problem to masowo nie uruchamiające się aplikacje/gry(kwestia grafiki, z nowym Symbianem na 10 modeli tylko ten 1 jej nie posiada więc producenci oprogramowania go olewają).
Wedle rankingów 500 jest jednym z największych rozczarowań roku 2011, w niektórych przypadkach zajął nawet 1 miejsce wśród najgorszych smartfonów.
Za te pieniądze kupisz lepszy sprzęt np Galaxy GIO.
Galaxy GIO jest bardzo ciekawym smaftfonem, jednak porównując go do ww. nokii to np nie obsługuje transmisji danych w trybie HSUPA, HSPA co moim zdaniem na dzień dzisiejszy go dyskwalifikuje.
Reszta rzeczy w zasadzie na korzyść samsunga, choć sprawa jest otwarta (zależy jak symbian belle będzie się sprawował).
[4] -> czekaj, czekaj, bo jakiś chyba niedouczony jestem - procek zajmje się generowaniem grafiki? Przespałem jakieś wydarzenie, które sprawiło, że CPU zajmuje się nie swoimi sprawami?
Gdzie mógłbym znaleźć informacje na jakiej zasadzie CPU zajmuje się generowaniem obrazu i dlaczego?
[3],[6]
symbian działa w oparciu o GPU, a nie CPU. dlatego procesor w urządzeniach z symbianem to sprawa drugorzędna.
Co do tematu: nie warto. To nie jest udany model.
[7] -> wiem, że Symbian stawia na GPU - tym bardziej zdziwiłem się, że "pińcsetka" jest tegoż podzespołu pozbawiona.
Nie rozumiem jednak na jakiej zasadzie CPU zajmuje się generowaniem obrazu i dlaczego.
Miczkus, rolą GPU jest przejęcie na siebie części obliczeń i odciążanie procesora tudzież dodanie kilku efektów graficznych np w grach. Reasumując specjalny układ graficzny w telefonie zajmuje się grafiką 3d, 2d, odtwarzaniem filmów(jak od kilku lat karty graficzne w PC) oraz w przypadku niektórych systemów obsługą elementów graficznych interfejsu np taka sytuacja ma miejsce w Symbianie ^3/Anna/Belle.
Gdy nie ma GPU temu wszystkiemu musi sprostać procesor, podobna sytuacja jest w PC ze starszymi grafikami oraz wersjami Windowsa np w Vista i 7 interfejs graficzny Aero jest obsługiwany przez karty graficzne a taki XP tego nie potrafi(nie umie wykorzystać karty grafiki do obsługi interfejsu), to samo z kartami graficznymi, te starsze nie potrafiły sprzętowo przyśpieszać odtwarzania filmów, te nowe potrafią dzięki czemu oszczędzamy nieco mocy procka;)
Nokia 500 niby ma ten 1Ghz, ale przez brak GPU ma on znacznie więcej na głowie niż w innych modelach tego producenta z tym samym systemem(np taki C7 ma tylko 680mhz ale dzięki układowi graficznemu chodzi szybciej od pięćsetki).