Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nokia 500

28.01.2012 14:00
1
zanonimizowany741233
11
Chorąży

Nokia 500

Co myslicie o noki 500,dobra ona czy nie bardzo?

28.01.2012 14:20
Rezor
2
odpowiedz
Rezor
146
NIN

Nie posiadam, ale zamierzam zakupić (nie dla siebie), stąd przejrzałem różne fora i testy.
Z nich jasno wynika, że za tą kase jest to produkt jak najbardziej wart uwagi.

28.01.2012 16:40
DARKI
3
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Nokia 500 laguje bo producent poskąpił GPU(układ graficzny) w tym modelu a tak się składa, że sam Symbian ^3/Anna/Belle z niego korzystają dla płynnego działania;)
Niestety przez brak grafiki, wszystko spada na biedny procesor w efekcie z 1Ghz chodzi wolniej niż starsze modele z 680mhz ale za to z GPU(np N8, C7, C6-01, E6, E7,X7), dodatkowy problem to masowo nie uruchamiające się aplikacje/gry(kwestia grafiki, z nowym Symbianem na 10 modeli tylko ten 1 jej nie posiada więc producenci oprogramowania go olewają).
Wedle rankingów 500 jest jednym z największych rozczarowań roku 2011, w niektórych przypadkach zajął nawet 1 miejsce wśród najgorszych smartfonów.
Za te pieniądze kupisz lepszy sprzęt np Galaxy GIO.

28.01.2012 19:05
Rezor
4
odpowiedz
Rezor
146
NIN

Galaxy GIO jest bardzo ciekawym smaftfonem, jednak porównując go do ww. nokii to np nie obsługuje transmisji danych w trybie HSUPA, HSPA co moim zdaniem na dzień dzisiejszy go dyskwalifikuje.
Reszta rzeczy w zasadzie na korzyść samsunga, choć sprawa jest otwarta (zależy jak symbian belle będzie się sprawował).

28.01.2012 22:00
😊
5
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

[4] -> czekaj, czekaj, bo jakiś chyba niedouczony jestem - procek zajmje się generowaniem grafiki? Przespałem jakieś wydarzenie, które sprawiło, że CPU zajmuje się nie swoimi sprawami?
Gdzie mógłbym znaleźć informacje na jakiej zasadzie CPU zajmuje się generowaniem obrazu i dlaczego?

28.01.2012 22:02
6
odpowiedz
zanonimizowany807046
4
Generał

[3],[6]

symbian działa w oparciu o GPU, a nie CPU. dlatego procesor w urządzeniach z symbianem to sprawa drugorzędna.

Co do tematu: nie warto. To nie jest udany model.

28.01.2012 22:07
7
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

[7] -> wiem, że Symbian stawia na GPU - tym bardziej zdziwiłem się, że "pińcsetka" jest tegoż podzespołu pozbawiona.
Nie rozumiem jednak na jakiej zasadzie CPU zajmuje się generowaniem obrazu i dlaczego.

29.01.2012 10:18
DARKI
8
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Miczkus, rolą GPU jest przejęcie na siebie części obliczeń i odciążanie procesora tudzież dodanie kilku efektów graficznych np w grach. Reasumując specjalny układ graficzny w telefonie zajmuje się grafiką 3d, 2d, odtwarzaniem filmów(jak od kilku lat karty graficzne w PC) oraz w przypadku niektórych systemów obsługą elementów graficznych interfejsu np taka sytuacja ma miejsce w Symbianie ^3/Anna/Belle.
Gdy nie ma GPU temu wszystkiemu musi sprostać procesor, podobna sytuacja jest w PC ze starszymi grafikami oraz wersjami Windowsa np w Vista i 7 interfejs graficzny Aero jest obsługiwany przez karty graficzne a taki XP tego nie potrafi(nie umie wykorzystać karty grafiki do obsługi interfejsu), to samo z kartami graficznymi, te starsze nie potrafiły sprzętowo przyśpieszać odtwarzania filmów, te nowe potrafią dzięki czemu oszczędzamy nieco mocy procka;)

Nokia 500 niby ma ten 1Ghz, ale przez brak GPU ma on znacznie więcej na głowie niż w innych modelach tego producenta z tym samym systemem(np taki C7 ma tylko 680mhz ale dzięki układowi graficznemu chodzi szybciej od pięćsetki).

Forum: Nokia 500