Chciałbym kupić rodzicom pod choinkę ekspres do kawy. Jestem studentem i moje fundusze są dosyć mocno ograniczone, więc szukam czegoś do 450 zł. Z tego co poczytałem, w tym przedziale cenowym najczęściej pojawiają się trzy firmy: DeLonghi, Saeco i Krups. Jeśli chodzi o dwie pierwsze, ludzie chwalą modele:
De Longhi BAR 14 http://www.ceneo.pl/58382
Saeco Via Veneto De Luxe http://www.ceneo.pl/15143664
Co do Kurpsa - nic konkretnego niestety nie wyłuskałem :)
Który z nich byłby najlepszy? Rodzice piją kawę sypaną, więc ekspres na kapsułki odpada.
Z góry dziękuję za pomoc!
ja od 3 lat mam Zelmer Piano 13Z014 i jestem zadowolona, nie psuje się, robi dobrą kawę, nie jest drogi http://www.ceneo.pl/1672566#tab=spec
Saeco było typowo włoskie, co oznacza, że najlepszym wyjściem było kupienie trzech ekspresów i złożenie z nich jednego działającego odpowiednio :).
Ale być może Philips ich pogonił do roboty i poprawili kontrolę jakości.
De Longhi BAR 14 używałem przez ponad 2 lata po czym powędrował dalej w rodzinę, bo kupiłem większy. Nie mniej mocno polecam :)
cos z troche innej beczki - czy rozwazales moze kawiarki?
ja np od paru lat uzywam kawiarki Bialetti i osobiscie jestem zachwycony. Cos takiego dla przykladu.
http://allegro.pl/nowa-kawiarka-musa-4-indukcja-restyling-bialetti-i3759428384.html
Ja tego Saeco mam już 7 lat i nadal mi służy. Dwa razy usuwałem kamień i tyle.
Mogę z czystym sumieniem polecić.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
Zatem pewnie rozstrzygnie się pomiędzy Saeco a DeLonghi. Jednak jest pomiędzy nimi 100zł różnicy w cenie. Nie znam się na ekspresach, kawy też nie pijam - różnią się one czymś zasadniczym?
Jeszcze jedno pytanie. W życiu nie korzystałem z ekspresu i nie miałem styczności z takimi typowo domowymi. Na zdjęciach ww. ekspresów wszędzie widzę filiżanki - da radę z takiego ekspresu zrobić kawę do szklanki, ok. 200ml? Nie wyglądają na zdjęciach na duże, wejdzie tam w ogóle zwykła szklanka? :)
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewforum.php?f=34&sid=8e7433b1ac7515a6d789067307ae85dd
tam mozesz poszukac w tematach.
generalnie kawa jest wazniejsza niz ekspres i przy takich roznicach cenowych nie zauwazysz wielkich roznic
sama metodyka parzenia ma wieksze znaczenie.
Dlugi czas mialem taniego AEG'a i musialem uzywac naprawde mocno zmielonej kawy i dosc mocno ubijac zeby uzyskac dobry efekt, teraz mam Gaggie i na przyklad taka Illy ktora jest bardzo mocno zmielona, nie moze byc ubita na maxa bo po prostu ekspres sie zatka.
Przygotuj sie na konkretny trening, parzenie kawy to nie jest bulka z maslem ;)
Nie mozesz kupic pierwszej lepszej zmielonej kawy bo dostaniesz siki, kawa musi byc przeznaczona do ekspresow (z reguly jest to na opakowaniu napisane)
Polecam sprawdzic na forum jakie kawy sa dostepne - i tanie, bo taka Illy moze i fajnie sie parzy ale koszty sa dosc spore.
Co nie zmienia faktu ze koszty nawet najdrozszej kawy do cisnieniowki sa nizsze niz koszty kawy w kapsulkach ;)
Mialem okazje popracowac dla firmy ktora zajmuje sie zawodowo dostarczaniem ekspresow do kawy i wyposazenia dla gastronomii. Mialem okazje napic sie u nich DOBREJ kawy ( lepsza pilem tylko we Wloszech ). Po paru rozmowach z chlopakami z ich serwisu ( i upewnieniem sie ze nie stac mnie na ekspres za minimum 3000 uzywany i bardzo po znajomosci ) zdecydowalem sie na zwykla prosta kawiarke. Kozystam z niej do dzis.
( i upewnieniem sie ze nie stac mnie na ekspres za minimum 3000 uzywany i bardzo po znajomosci )
zasadniczo bullszit
lubie kawe z kawiarki, mam kilka w domu, ale za duzo zabawy i niestety aluminiowe kawiarki (nawet bialetti) bardzo szybko sie niszcza, mam rowniez swietna kawiarke ze stali inox, jednak to inna polka cenowa.
o ekspresy trzeba dbac ale wystarczy z reguly mycie plus odkamienienie od czasu do czasu kwaskiem cytrynowym.
Mozna zrobic dobra kawe w ekspresie za 300 zlotych, firma w ktorej "popracowales" sprzedawala ekspresy za 3000 i to pewnie wytlumaczenie glupoty o "ekspresie za +3000", nie wiem jak w Polsce, ale w innych krajach ludzie wiedza jak parzyc kawe i niekoniecznie sa to wlosi.
Nauka parzenia kawy wymaga cierpliwosci, dla osob ktore tego nie maja/nie chca sa wlasnie automaty za 3000 i nie jest regula ze kawa z nich wychodzaca bedzie dobra, a czemu, to napisalem w poprzednim poscie.
Niestety musze sie zgodzic z Lutzem.Imo do zaparzenia dobrej kawy nie trzeba zadnego ekspresu, ani nawet kawiarki.
Sam potrafie w ciagu 5-7 minut zaparzyc doskonala kawe z mlekiem z pianka, korzystajac tylko z kilku przyrzadow, ktore sa w kazdym domu.I nie spedzam kolejnych 15 minut na myciu wszystkiego,tylko max pol minuty.
No ale do tego dochodzi sie metoda prob i bledow.I przede wszystkim trzeba chciec;)
Mi do szczęścia jest potrzebna tylko niebieska Prima zaparzona po turecku z paroma łyżeczkami cukru i mlekiem.
Za 450 zł miałbym takiej kawy na rok :D
No zaraz, to coś się zmieniło i na GOLu już też twierdzą, ze można kupić ekspres ciśnieniowy za 300 zł, dobrą kawę, i być zadowolonym? niejeden wątek pamiętam i dolna granica to było coś sporo ponad 1000 zł!
I nei piszę tego złośliwie, jestem ciekawy i tyle. choć sam miejsca na ekspres nei mam... Kawiarka za 100zł daje radę?
Herr Pietrus ale ekspres z 1k czy 3k absolutnie nie zagwarantuje ci, ze zrobisz dobra kawe ;)
Kawe trzeba sie nauczyc parzyc, tylko tyle i az tyle.I drogi ekspres niczego nie zmienia w tym temacie.
Kawę warto kupować np. na allegro. W marketach mają przebicie rzędu kilkudziesięciu złotych na kilogramie. Przykład akurat mi znany - kawa Cellini na allegro u gościa 80 zł za paczkę, ta sama kawa w Piotrze i Pawle - 130 zł.
[15] absolutnie racja
[11] - ja nie popracowalem W tej firmie - ja pracowalem DLA nich (obsluga IT tejze firmy ). Ta firma nie sprzedawala ekspresow za 3000 - oni sprzedawali kombajny do restauracji za parenascie do parudziesieciu tysiecy ( tez sie zdziwilem ale sa maszyny do kawy w takich cenach ).
Moj Bialetti nie jest z alu tylko ze stali.
Naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość. Napotkałem się w internecie z opiniami, że kawa musi być mocno zmielona. Czy taka zwykła kawa typu Tchibo, Jacobs czy cokolwiek podobnego, będzie się w takim razie nadawała do eskpresu?
Plus ponawiam pytanie, czy taki ekspres DeLonghi czy Saeco jest w stanie zmieścić i napełnić zwykłą szklankę :)
Kawe trzeba sie nauczyc parzyc, tylko tyle i az tyle.I drogi ekspres niczego nie zmienia w tym temacie.
Nauka mielenia i parzenia kawy w dobrym ekspresie zajęła mi mniej więcej 15 minut.
[18]
bardzo watpliwe, to jest grubo mielona kawa do ekspresow przelewowych kafetierek i press potow
http://allegro.pl/kawy-kawy-mielone-74033?order=qd&string=Pellini&change_view=1
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=kimbo&search_scope=category-74033
najpewniejsze z nich oczywiscie sa te oznaczone espresso, ze zwyklej dostaniesz przewaznie zolte siki.
jezeli nie chcesz sie bawic to kawiarka bedzie pewniejsza.
[11] pewnie sie zdziwisz ale sa ekspresy dla "prosumerow" ktore osiagaja takie ceny.
a jezeli chodzi o "lepszosc" ekspresow przemyslowych to nie wynika ona z tego ze parza lepsza kawe, ale z tego ze sa wytrzymalsze, eksploatacja jest mniej problematyczna. Idac takim tropem mozna by proponowac odkurzacze przemyslowe ludziom do mieszkan, znam pare osob ktore kupily ekspresy przemyslowe, ale to fanatycy, polecam poczytac forum do ktorego linka podalem wczesniej.
Nauka mielenia i parzenia kawy w dobrym ekspresie zajęła mi mniej więcej 15 minut.
OMG jaki beznadziejnie slaby trolling .
Sam jesteś trolling. Co to za filozofia podstawić łyżkę pod młynek, namielić kawy, ubić, zapiąć w ekspresie i puścić wodę? Parę kaw zaparzysz i umiesz. Nawet małpę możnaby tego nauczyć.
Widac ze trzeba miec iq troszke wieksze od malpy, zeby zrozumiec ze pisalem o czym innym,eot.
Dobrze, zatem parzenie kawy to filozofia, której zgłębienie zajmuje nierzadko większą część życia.
[24] moze nie do konca tak, ale na przyklad mam znajomych, ktorzy kupili sobie ekspres, ale samo parzenie ich przeroslo i dalej pija kawe rozpuszczalna.
Jak ktos ma pojecie o kawie - a ty masz, to siadzie do ekspresu i zrobi, ale jak ktos nie bedzie wiedzial do czego sluzy tamper, albo bedzie kupowal grubo zmielone tchibo, to sie odbije po pietnastym raziei po to sa takie watki.
mi troche czasu zajelo samo dobranie kawy, a i tak mialem znajomych ktorzy mi doradzali
[24] - powiedz to Japonczykom ktorzy latami ucza sie przygotowywac o wiele banalniejszy napar - herbatę...
W sumie teraz tak pomyslalem ze warto wspomniec, parzenie kawy w ekspresie to dosc czasochlonny proces, i raczej nie ma co oczekiwac ze hop-siup i kawa zrobiona.
Tanie ekspresy, nie maja zaworu dwudroznego, i przed zalozeniem kolby z kawa trzeba odpuscic pare, ktora mocno psuje napar, dobrze tez potrzymac ekspres przez kilka minut zeby nabral temperatury, w aegu mialem kontrolke, ktora sie swiecila "po nagrzaniu" ale i tak zawsze trzymalem 15-20 minut dluzej bo roznica byla wyczuwalna.
Warto tez opanowac jaka ilosc kawy wsypac do kolby, wiecej nie znaczy lepiej, to tez trzeba potestowac.
Jest duzo pierdol ktore po prostu trzeba wyczuc - i dzieje sie to wlasnie w przypadku tych tanszych ekspresow.
Jak są kawoszami z odrobiną fantazji to kup im AeroPress plus jakieś akcesoria (miarkę etc) i worek dobrej kawy.
Kasy starczy
http://www.coffeedesk.pl/product/122/Aeropress?gclid=COywjbycs7sCFSVgMgodQiYAfw
Kawa wychodzi wyśmienita, no ale to nie jest normalny ekspress.
Jest wiele ciekawych ekspresów do kawy, ale czym się tak naprawdę kierować przy wyborze ekspresu do kawy ?
Aromatkawy.pl/ekspresy-do-kawy-domowe
świetne porady sugestie, jak wybrać najlepszy ekspress do kawy !
Też się zastanawiałam jaki kupić ekspres do kawy rodzicom na urodziny. Dobrze że trafiłam na ten blog :
[link]
Całkiem fajnie i przystępnie jest wszystko wyjaśnione :)
Polecam jeżeli sami się zastanawiacie jaki jest najlepszy i niedrogi ekspress do kawy
A może coś z ekspresów do kawy na kapsułki? Niektóre są naprawdę fajne - można też w nich używać własną kawę - bo kaspułki to w sumie średnio jakościowe są. Mojej lubej kupiłem jeden z tych: [link]