Ostatnio zajarałem się Zapomnianymi Krainami. Baldur's Gate I i II, Icewind Dale I i II już ukończone. Były one jednak z "Legend RPG" w ExtraKlasyce. Teraz mam ochotę na Neverwinter Nights, ale spolszczona wersja z ExtraKlasyki już nie jest produkowana. Czy mogę zatem zagrać tylko w drugą część? Czy historia będzie dla mnie zrozumiała?
Będzie zrozumiała. NWN 2 dzieje się kilkaset lat po wydarzeniach z NWN 1 i - poza uniwersum - nie ma nic wspólnego z NWN 2 (nawet rozgrywka jest nieco inna, choćby ze względu na drużynowość "dwójki" i pełną kontrolę nad towarzyszami tak w zakresie ich rozwoju, jak i walki).
Nawiasem mówiąc "jedynka" zapisała się w annałach przede wszystkim ze względu na bardzo dobry swego czasu tryb multi oraz świetny edytor, a co za tym idzie powstały do niej tysiące modów. Natomiast sam główny wątek fabularny "jedynki" jest bardzo przeciętny. Jeżeli więc preferujesz singla, to "dwójka" jest pod każdym względem lepsza niż pierwsza część, więc nic nie stracisz nie grając w NWN 1. Tym bardziej, że - jak już napisałem - fabularnie nie mają ze sobą nic wspólnego.