Netia router
Witam, mam mały problem. Wymieniłem kablówkę z UPC na Netie i jak to zwykle bywa, nowy dekoder i nowy modem. Po podłączeniu wszystkiego przez montera mogę połączyć się przez wifi tylko z moim S3, TAB 4, i iPadem. Natomiast starszy telefon Ace 1 i iPhone 4 ni kuta nie chcą się połączyć, ba nawet nie widzą sieci. Czy macie pomysł jak to rozwiązać? Przy konfigurowaniu routera żadnych udziwnień nie wprowadzałem, po za zmianą nazwy sieci i hasła.
Co więcej, po odłączeniu jednego urządzenia nadal nie widać go w pozostałych (sprawdzałem to na wypadek jakby był jakiś limit urządzeń podłączonych)
Niestety nie mam pojęcia
Zmień tryb pracy wifi na b/g/n.
[3]
To, po kiego grzyba, dopisujesz durny komentarz...
[4]
Ale że co? Z b/g/n na b/g/n? Oprócz bardzo mało używanego i niepopularnego "a", 99,9999% routerów pracuje właśnie w standardzie b/g/n, bo innego po prostu nie ma. Chyba, że masz na myśli przełączenie się z "n" na "b/g" (bo może stare telefony nie mają sieciówki obsługującej standard "n")? Aczkolwiek w tym przypadku, zarówno Ace jak i i4 posiadają obsługę "enki."
[1]
Najsampierw zmień kanał na jakim wifi pracuje. Ustaw coś z zakresu 1-10. Na sztywno, nie "auto".
Pamiętam jak kiedyś kanał w routerze miałem ustawiony na niski np. 4, 6 i net komuś na telefonie działał. Jak zmieniłem na kanał wysoki, może z 13 lub 10, to ta osoba pytała co z netem zrobiłem, że nie działa. Przywróciłem niższy kanał (czyli np. do max kanału 8) i net powrócił tej osobie. Spróbuj to samo, ustaw kanał niski. Bo zmiana B/G/N nic nie da na 99%. Limit z przydzielaniem IP, DHCP na pewno masz domyślny dla 100 lub iluś urządzeń więc wykluczam, że wszystkie urządzenia zajmują net i nowe nie może dostać IP wewnętrznego.
Zrobiłem dokładnie jak powiedział @kjx i @JanJanek (dzięki bardzo za rzeczowe odpowiedzi!), ale niestety nie zadziałało... Zmieniłem na 7, na 1, na 10 a i tak nie działa... Czy jakieś jeszcze pomysły macie zanim zbędą mnie na infolinii w Netii jutro?
Hmm, skoro nie widać sieci, to może wyłączyło ci się rozgłaszanie SSID? W skrócie: sieć istnieje i da się z nią połączyć ale tylko poprzez wpisanie wszystkich parametrów ręcznie. Sieci z wyłączonym rozgłaszaniem nie da się wyszukać w normalny sposób.
Może jedne z urządzeń korzystały z wifi kiedy rozgłaszanie było włączone, stąd pamiętają ustawienia. Później router postanowił zastrajkować i złośliwie wyłączył odpowiednią opcję i dlatego nie widać sieci na innych urządzeniach. Niestety, nie miałem tego netiowskiego badziewia w rękach, więc nie powiem gdzie dokładnie tego szukać (ale na pewno w ustawieniach wifi).
Dupa, nie pomogło... jutro będę dzwonił do Netii i jak się sprawa wyjaśni to napiszę co i jak mi Panowie doradzili :)
Napisz jak znajdziesz rozwiązanie.
A tak na marginesie to jakie wrażenia z usług netii? Jaki transfer i pingi? Jaka jakość TV (o ile masz).
Jestem ciekawy bo sam niedługo zmieniam.
Masz tego czarnego NetiaSpota? chyba jakoś 2 lata temu go dostałem i wiem, że on wtedy gubił połączenia z kartami Atheros. Możliwe, że teraz jest nie lepiej i też ma problem z obsługą różnych kart sieciowych. ogólnie rzecz biorąc, jeśli masz netiaspota to to jeden z gorszych routerów. U mnie przy obciążeniu, że czasem jest ponad 10 urządzeń to o się ciągle wieszał i resetował.
A więc sprawa wygląda tak:
Zadzwoniłem do Netii mimo usilnych starań gościu nie wiedział co może być przyczyną niewykrywania WiFi. To nie jest wina (oczywiście) po ich stronie bo sprzęt działa tylko wina telefonów. Prawdą jest że modem/router od Netii działa na dwóch częstotliwościach: 2.4 Ghz i 5 Ghz. Jak zmieniłem nazwę tylko tej 5 GHz to nie zwracałem nawet uwagi na to, że jest dostępna sieć 2.4 GHz która miała defaultową nazwę typu "TLHZ 2034062".
Więc wszystko działa i jest jak na razie w porządku.
Co do jakości TV to jest trochę lepiej niż UPC bo sam decydujesz jakie pakiety kanałów chcesz mieć. Typu paczka Natura (National Geographic, Planete + etc.), Sport (Polsat Sport, extra, Eurosport 1,2), Wiadomości, TVN, C+ i tym podobne i chyba co miesiąc możesz sobie jeden dodać albo odjąć jak nie oglądasz. w UPC było to niemodyfikowalne i jak już podpisałeś kontrakt na 170 kanałów czy 60 to były one przez cały czas trwania umowy.
Pingów nie sprawdzałem w stosunku do poprzednika (UPC), ale w grze jak patrzę to jest spoko. Dodatkowo ich telewizja "idzie" przez internet czyli dekoder muszę mieć połączony LANem z modemem i zachowuje się jak "Smart TV", możesz podłączyć Pendrive i nagrać sobie film, odtwarzać filmiki z YT na TV. Jedynym mankamentem jest to, że mam dwa TV w różnych pokojach i musiałem je jakoś podłączyć kablem LAN przez całe mieszkanie gdyby nie transmitery sieciowe za które musiałem sam zapłacić około 120 zł albo można wypożyczyć od Netii za 9zł/msc.